Ο ουρανός και τα άστρα πάντα μας γοητεύουν και η ζωή έξω από τον πλανήτη μας παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τη Δευτέρα, η NASA ανακοίνωσε ότι έχει σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, στην επιφάνεια του Άρη και εμείς ζητήσαμε από τον ευρωβουλευτή και αστροφυσικό Γιώργο Γραμματικάκη (Σοσιαλιστές), να μας μιλήσει για αυτή την ανακάλυψη.
Γιώργος Γραμματικάκης: "Η ανακάλυψη ανοίγει πάλι το τεράστιο ερώτημα αν υπάρχει ζωή στο σύμπαν" |
Ποιά είναι η σημασία αυτής της ανακάλυψης;
Ξέρετε από παλιά ο Άρης ήταν υποψήφιος ερευνών. Η διαφορά είναι ότι παλιά πιστεύαμε ότι είναι ένας περίπου νεκρός και τελειωμένος πλανήτης. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει τελείως. Είναι ένα πλανήτης με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι πολύ πιθανόν, ότι έχει ακόμα ρέοντα ύδατα, νερό δηλαδή που ρέει, κάτω από την επιφάνειά του. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική όχι μόνο γιατί είναι τεχνολογικά πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί το νερό αλλά γιατί ανοίγει πάλι το μεγάλο, το τεράστιο ερώτημα αν υπάρχει κάποιου είδους ζωή στο σύμπαν.
Τι σημαίνει για την ανθρωπότητα να βρεθεί ζωή αλλού;
Ξέρετε είναι πάρα πολύ περίεργο. Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να υπάρχει εξωγήινη ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να πω γιατί; Φαίνεται δεν μας αρέσει η μοναξιά μας, δεν μας αρέσει ένας πλανήτης μόνος του. Ψάχνουμε λοιπόν με τη φαντασία μας, με τα βιβλία μας με τις σκέψεις μας κάποιου είδους πράσινα, κόκκινα ή μπλε ανθρωπάκια. Η ζωή στον Άρη είναι πιθανό να ανακαλυφθεί αλλά θα είναι σε μικροβιακή μορφή, δηλαδή απειροελάχιστη, η απόλυτη αρχή της ζωής. Κανείς δεν ξέρει εάν κάποτε εξελίχθηκε στο παρελθόν ή αν θα εξελιχθεί τώρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή ο πλανήτης δεν έχει ατμόσφαιρα, που είναι απαραίτητο και έχει υπεριώδεις ακτινοβολίες που σκοτώνουν κάθε μορφή ζωής. Αν όμως ανακαλυφθούν αυτά τα απειροελάχιστα βακτηρίδια θα μας πείσουν, ότι κάποιου είδους ζωή είναι δυνατή ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Επενδύει αρκετά η Ευρώπη στην έρευνα και την καινοτομία;
Θα έλεγα ότι ποτέ οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία δεν είναι αρκετές. Εμείς, οι άνθρωποι που κινούμαστε σε αυτό τον κλάδο, είμαστε βέβαιοι, ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν είναι μόνο η ικανοποίηση του ανθρώπινου μυαλού. Από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, η έρευνα οδηγεί σε πολύ μεγάλες ανακαλύψεις, που έχουν και πρακτική σημασία. Θα σας δώσω δύο μόνο παραδείγματα. Το πιο απλό, οι εφαρμογές των λέιζερ σήμερα είναι παντού, υπάρχουν στην ιατρική, υπάρχουν στη βιομηχανία. Άλλο παράδειγμα είναι ο αξονικός τομογράφος, που σώζει ζωές. Ακόμα λοιπόν και η έρευνα τους διαστήματος, άν δεν βρει εξωγήινη ζωή, που δεν είναι καθόλου εύκολο να βρει, θα τελειοποιήσει τα υλικά μας, θα τελειοποιήσει τις μεθόδους και κάποια στιγμή οι εφαρμογές θα είναι δίπλα μας, απλώς δεν θα ξέρουμε από που προήλθαν.
Τι κάνει το ΕΚ για να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία;
Το ΕΚ πιέζει όσο μπορεί. Είναι χρήσιμη αυτή η συζήτηση που γίνεται συχνά στο ΕΚ, γιατί έτσι διαδίδεται στους λαούς της Ευρώπης η ανάγκη μιας πιο συγχρονισμένης έρευνας, η ανάγκη της καινοτομίας.
Θα σας πω και την προσωπική μου γνώμη γιατί έχω ασχοληθεί με την εξωγήινη ζωή και έχω γράψει και βιβλίο. Θα απογοητεύσει τον κόσμο. Εγώ είμαι βέβαιος, ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε πολλά μέρη του σύμπαντος. Ήδη το ξέρουμε αυτό, γιατί ανακαλύπτουμε συνέχεια πλανήτες, που πιθανόν να μοιάζουν με τη γη. Άρα μπορεί να έχουν αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο της ζωής. Οι πλανήτες όμως αυτοί και τα άστρα, είναι τόσο μακριά, που λυπούμε που το λέω αλλά δεν θα τα φτάσουμε ποτέ. Ενώ λοιπόν ξέρουμε ότι υπάρχουν, είμαστε καταδικασμένοι στη μοναξιά μας. Για αυτό είναι καλύτερο να δώσουμε περισσότερη σημασία στην μοναξιά πάνω στη γη, στις φτώχιες, στις ανισότητες που είναι δίπλα μας και είναι εξίσου σημαντικές.
Αναφ. : 20150929STO94927
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου