oaednews

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2015
αρ.πρωτ: 1539

«Ο Δικαιούχος δηλώνει ότι με το παρόν δεν δημιουργείται οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΕΚΠΑ, αποδέχεται ότι η παρούσα σύμβαση και η παροχή του έργου του δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και παραιτείται από κάθε δικαίωμα ή έγερση αξίωσης που σχετίζεται με παροχές ή απαιτήσεις οι οποίες συνδέονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Συμφωνείται ρητά ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την παρούσα σύμβαση οποτεδήποτε και αζημίως, με τήρηση προθεσμίας προειδοποίησης δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών».

Πριν από μερικές μέρες, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ το νέο έντυπο για «σύναψη σύμβασης φυσικού προσώπου» με το ΕΚΠΑ. Το έντυπο αφορά όλους τους συναδέλφους μας συμβασιούχους που απασχολούνται στο ΕΚΠΑ. Κάποιοι απ’ αυτούς επί π.χ. δέκα συνεχή έτη, υπογράφοντας τη μία σύμβαση μετά την άλλη, όπως κάναμε και οι περισσότεροι από εμάς πριν μετατραπούμε σε ΙΔΑΧ.


Το νέο έντυπο καλεί τους συμβασιούχους να υπογράψουν και να αποδεχθούν ότι:
Α. «Δε δημιουργείται οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΕΚΠΑ».
Β. Η εργασία τους «δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Γ. Παραιτούνται «από κάθε δικαίωμα ή έγερση αξίωσης που σχετίζεται με […] συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας».
Δ. Συμφωνούν ότι «το ΕΚΠΑ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει» τις συμβάσεις τους «αζημίως», με προειδοποίηση 15 ημερών.

Είναι απαράδεκτο να ζητείται από εργαζόμενους να δηλώσουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους.
Είναι απαράδεκτο η Διοίκηση αντί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, να καλεί εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αρνούμενη πεισματικά ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ότι υπάρχουν κενά.
Είναι απαράδεκτο να ζητείται από εργαζόμενους να παραιτηθούν από δικαιώματα και αξιώσεις. Και επειδή κάποια στελέχη της Διοίκησης συνεχίζουν να επικαλούνται την έννοια της ηθικής, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ.
Και είναι εκβιασμός το να απαιτούν από κάποιον, προκειμένου να πληρωθεί για τη δουλειά του, να υπογράψει ότι το ΕΚΠΑ, ως εργοδότης, έχει δικαίωμα να ακυρώσει τη σύμβασή του ανά πάσα στιγμή, χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Είναι εκβιασμός με στόχο να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τους χειρότερους όρους εργασίας. Υπάρχει άραγε κανένα στέλεχος της Διοίκησης του ΕΚΠΑ που ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ παρόμοια σύμβαση για τη δική του δουλειά;

Η Διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε στην ανάρτηση με κάθε επισημότητα του εντύπου αυτού στην ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ, συμπεριφερόμενη όπως κάθε εργοδότης που προασπίζει τα συμφέροντά του ενάντια σ’ αυτά των εργαζόμενων.

Παράλληλα, οι συμβασιούχοι ειδοποιούνται αρμοδίως ότι περνάνε όλοι στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) άμεσα. Καλούνται επιπλέον να πάνε στον ΕΛΚΕ και να διακόψουν «οικειοθελώς» τις τρέχουσες συμβάσεις τους και να συνάψουν νέες με αυτούς τους όρους. Από τη Διοίκηση, ισχυρίζονται ότι εντολή για διακοπή συμβάσεων δεν έχει δοθεί. Εύλογα λοιπόν ρωτάμε: ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ; Στελέχη του ΕΛΚΕ πίσω από τη Διοίκηση ή η Διοίκηση πίσω από αυτά;

Οι ζωές και η αξιοπρέπεια των εργαζόμενων δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά τι σημαίνει η αποδοχή του νέου καθεστώτος για τις συμβάσεις. Ήμασταν επί μακρόν συμβασιούχοι κι αν σήμερα δεν είμαστε είναι ακριβώς γιατί κάποια στιγμή κάποιοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι καλύπταμε ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Και, ευτυχώς, κανείς από μας δεν είχε υπογράψει σύμβαση με τους όρους που σήμερα «προτείνονται» στους συναδέλφους μας. Αν το είχαμε κάνει, σήμερα δε θα ήμασταν εδώ.

Είμαστε στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων μας.

Στηρίζουμε κάθε κίνηση αντίστασης ενάντια στην αθλιότητα του νέου καθεστώτος «εργασίας», που θυμίζει το απαράδεκτο καθεστώς ειλώτων υπεργολαβίας. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία υπεράσπισης των δίκαιων δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

Υπενθυμίζουμε ότι, και σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου της ΟΔΠΤΕ, οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας είναι πρακτικά τμήμα των συλλόγων μας και η τυπική τους ένταξη σ’ αυτούς γίνεται σταδιακά πράξη.


Για το Δ.Σ

  Ο Πρόεδρος                Η Γ.Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης       Μαρλέν Λογοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου