oaednews

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Οι δάσκαλοι εξέλεξαν τους διευθυντές τους.

Η θητεία των νέων διευθυντών θα είναι διετής, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς (μετρούσαν η συνέντευξη και τα ακαδημαϊκά προσόντα) ήταν τετραετής.
Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα από τη θητεία τους στη θέση του διευθυντή αξιοποίησαν οι νυν διευθυντές δημοτικών σχολείων και κατάφεραν να επανεκλεγούν.
Συγκεκριμένα, χθες στήθηκαν κάλπες στα περίπου 1.600 δημοτικά σχολεία της χώρας για την εκλογή διευθυντή από τον σύλλογο διδασκόντων, με βάση το νέο σύστημα επιλογής που νομοθέτησε η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Εκτός από την ψήφο των εκπαιδευτικών (με βαρύτητα 33% επί των συνολικών μορίων κάθε υποψηφίου) συνυπολογίζονται η εμπειρία και τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων (κατά 67%). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Θανάση Κικινή, οι περισσότεροι διευθυντές επανεξελέγησαν. Μάλιστα, στα σχολεία της Αθήνας το ποσοστό εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 80%. Η θητεία των νέων διευθυντών θα είναι διετής, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς (μετρούσε η συνέντευξη του υποψηφίου σε υπηρεσιακούς παράγοντες και τα ακαδημαϊκά του προσόντα) τετραετής.
Πάντως, κερδισμένοι της νέας διαδικασίας ήταν και οι μαθητές των δημοτικών. Και αυτό διότι για να υπάρχει χρονικό περιθώριο να ψηφίσουν οι δάσκαλοι, οι μαθητές χθες αποχώρησαν κατά σχεδόν μία ώρα νωρίτερα από την κανονική λήξη του προγράμματός τους (ανάλογα εάν το σχολείο είναι ολοήμερο ή όχι). Η οδηγία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη ήταν να αποσφραγιστούν οι κάλπες ταυτόχρονα στις 3 μ.μ., η καταμέτρηση να ολοκληρωθεί έως τις 4 μ.μ. και τα αποτελέσματα να σταλούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως τις 5 μ.μ. Στις 19/6 θα γίνουν οι αντίστοιχες εκλογές στα γυμνάσια και τα λύκεια.
Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε χθες η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στην κλήρωση των Πειραματικών Σχολείων, ύστερα από τον διαχωρισμό των Προτύπων (έμειναν 5) από τα Πειραματικά (συνολικά 55). Στα νέα Πειραματικά Γυμνάσια υπεβλήθησαν 13.014 αιτήσεις, κατά 24,21% λιγότερες από τις 9.863 πέρυσι. Η σημαντική μείωση αποδίδεται «στις ανατροπές που έγιναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με αποτέλεσμα οι γονείς να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον θεσμό», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο Γιάννης Αντωνίου, αντιπρόεδρος της πρώην Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων Πειραματικών.

καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου