oaednews

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Nescafe: Μπορούμε Εδώ… ακόμα και αμισθί (;)

Πρόγραμμα δωρεάν κατάρτισης και εξειδικευσης αρχικού κόστους 50.000 ευρώ προσφέρει η Nescafe, δια μέσω του ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ, εκπαιδευτικού βραχίονα του ΣΕΒ.

Γράφει:  Μίνα Κωστοπούλου Με τίτλο "Μπορούμε Εδώ" το πρόγραμμα θα παρέχει σε 200 νέους 18-35 ετών -φοιτητές, μαθητές, άνεργοι ή εργαζόμενοι- θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις με πιστοποίηση, με ηλικιακά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Ανά πιστοποίηση το κόστος διαμορφώνεται στα 250 ευρώ (επί 200 νέους, σε πρώτο στάδιο) και καλύπτεται από την πολυεθνική Nestle. Η κατάρτιση θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2015 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015, ενώ λεπτομερές πρόγραμμα μαθημάτων θα ανακοινωθεί μετά την υποβολή των αιτήσεων (στο mporoumeedo.gr).
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προσπάθεια αντίστασης στο brain-drain -διαρροή "εγκεφάλων"- στο εξωτερικό, όπως τόνισε στην σχετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Ηλίας Παπαδόπουλος, διευθυντής του τμήματος καφέ της Nestle Ελλάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο "μέσα από το πρόγραμμα δωρεάν κατάρτισης και εξειδίκευσης με πιστοποίηση, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την είσοδό τους στον επαγγελματικό κόσμο και να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους σε μια απαιτητική αγορά εργασίας".
Σε σχετική ερώτηση της fmvoice.gr, η Θέκλα Πουλούκη, γενική διευθύτρια του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, απάντησε ότι η πρακτική άσκηση θα τελείται αμισθί, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά, τελικά, σχετικά με την ανάσχεση του brain-drain. Γεγονός είναι ότι πάνω από 200.000 νέους ανθρώπους αναζητούν την επαγγελματική τύχη τους στο εξωτερικό, την ώρα που πάνω από 150.000 νέοι φεύγουν από τη χώρα για σπουδές στα ξένα πανεπιστήμια. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να γυρίσουν οι νέοι επιστήμονες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες που -αν μη τι άλλο- προωθούν την εργασιακή επισφάλεια.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στα κοινωφελή προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα τα χρήματα για την θεωρητική και πρακτική κατάρτιση δεν έχουν καταβληθεί από τα ΚΕΚ -μεταξύ των οποίων και αυτό του ΣΕΒ- ούτε σε όλους και ούτε ολόκληρο το ποσό στους ωφελούμενους. Διότι πλέον η λέξη εργασία είναι ντεμοντέ...
Την ώρα που η ανεργία των νέων ανθρώπων αγγίζει το 60%, το 37% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιστέκεται στις προσλήψεις ελλείψει εξειδίκευσης στην αγορά. Τα διάφορα κοινωφελή προγράμματα, όμως, που κυκλοφορούν και υπόσχονται εξειδίκευση και πιστοποιήσεις μάλλον δεν στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό. Χιλιάδες νέοι απασχολούνται μέσω τέτοιων προγραμμάτων σε κλάδους και υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στο επιστημονικό αντικείμενο που έχουν επιλέξει, απλά και μόνο για να μπορούν ανά οκτάμηνο να ανακυκλώνονται στις διάφορες επιχειρήσεις.
Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις της Nestle –παρά την πρόσφατη πρωτοβουλία της για μειώσεις μισθών ως 40%. Αλλά επειδή τα επιχειρηματικά και οικονομικά σχέδια δεν βασίζονται στην ηθική, μάλλον στον ορθολογισμό, είναι ξεκάθαροι οι στόχοι που έρχονται να επιτελέσουν.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων, και όχι στην διαιώνισή τους. Η στάση των πολυεθνικών ομίλων, όπως της Nestle, αποδεικνύει ακριβώς ότι η υποτίμηση της εργασίας δεν ήταν επιβαλλόμενη έξωθεν, αλλά και πολυπόθητος επιχειρηματικός στόχος.
Το πρόβλημα ξεκινά πάντως και από το γράμμα του νόμου, που εξακολουθεί να επιτρέπει την επισφάλεια και τη "μαύρη" εργασία. Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων, αν σηκώνει ψηλά στην ατζέντα το brain-drain, όπως προεκλογικά υποστηρίχθηκε, τότε οφείλει να βάλει φρένο σε ανάλογα φαινόμενα και να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς όρους εργασίας και μισθούς για τους ανθρώπους εκείνους που πια δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή και το μέλλον τους στο εσωτερικό της χώρας αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου