oaednews

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Να αναλάβουν οι κυβερνήσεις τις ευθύνες τους για την άδεια μητρότητας»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Να αναλάβουν οι κυβερνήσεις τις ευθύνες τους για την άδεια μητρότητας»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΝΕΒΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
 Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
"Να επωμιστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν, αν τολμούν, στους ψηφοφόρους τους γιατί απορρίπτουν με ιδιαίτερη σκληρότητα μέτρα που στηρίζουν τις γυναίκες στην πιο σημαντική περίοδο της ζωής τους: την περίοδο που γίνονται μητέρες και επιβάλλεται, μεταξύ άλλων και για λόγους υγείας, να βρίσκονται κοντά στα μωρά τους τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους." 

Αυτά δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετά τη συζήτηση και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ψηφίσματος για τη συνέχιση των συνομιλιών επί πρότασης νομοθεσίας για την άδεια μητρότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα πρόταση νομοθεσίας, την οποία έχει εγκρίνει καταρχάς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προβλέπει επέκταση της άδειας μητρότητας στις 20 εβδομάδες, αναμένει από το 2010 τη συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συμφωνία δηλαδή στο  Συμβούλιο Υπουργών. Δεδομένης της απραξίας του Συμβουλίου επί τόσα χρόνια και άρα της αδυναμίας εύρεσης συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να αποσύρει τη σχετική πρόταση νομοθεσίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, χάρη σε μια ευρύτατη συμμαχία προοδευτικών πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτών, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην παραιτηθεί των προσπαθειών της να βρεθεί λύση μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο, βασιζόμενη στην απροθυμία του Συμβουλίου ετοιμάζει ήδη νέα πρόταση νομοθεσίας η οποία φαίνεται να βρίσκεται «πιο κοντά στις απαιτήσεις του Συμβουλίου», δηλαδή στη μείωση αντί της αύξησης των εβδομάδων άδειας μητρότητας! Η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα προέταξε, με τρόπο που προκάλεσε έκπληξη και κατακρίθηκε από τους εισηγητές των περισσότερων πολιτικών ομάδων, τα οικονομικά επιχειρήματα έναντι των κοινωνικών.     
Ωστόσο, η κύρια ευθύνη για τον κίνδυνο απόσυρσης της σχετικής πρότασης λόγω απροθυμίας εύρεσης συμφωνίας φαίνεται να πέφτει στο Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί, παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιθώριο διαμεσολάβησης, με δεδομένη την αμετακίνητη στάση του Συμβουλίου, δεν έχει πολλά περιθώρια. Το ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσο το Συμβούλιο διατίθεται να ανακινήσει το θέμα. Η Λετονική Προεδρία που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου δεν είναι διατεθειμένη να πάρει σχετική πρωτοβουλία. Άρα, το ερώτημα είναι αν η Λουξεμβουργιανή Προεδρία θα δείξει το απαιτούμενο θάρρος, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της την 1η Ιουλίου,  να δηλώσει ότι θέλει να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, ακόμη και χωρίς να ικανοποιήσει απόλυτα τις απαιτήσεις του Κοινοβουλίου, αλλά επιχειρώντας να βελτιώσει την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία είναι ξεπερασμένη καθώς είχε υιοθετηθεί πριν από 23 χρόνια ( το 1992). Ενδιαφέρον θα είχε επίσης  να διερευνηθεί η ακριβής στάση όλων των κρατών-μελών στο Συμβούλιο.  
Η διατήρηση της υπάρχουσας πρότασης έναντι κάποιας άλλης που θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σημαντική χάρη στα ουσιαστικά μέτρα διευκόλυνσης των γυναικών που προτείνει (άδεια μητρότητας 20 εβδομάδων, άδεια πατρότητας 2 εβδομάδων, πλήρεις αποδοχές) , ενώ όπως φαίνεται η νέα πρόταση που ετοιμάζει η Κομισιόν θα σταθμίζει κυρίως την οικονομική επιβάρυνση που θα επωμίζονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί λόγω των παροχών κατά την άδεια μητρότητας.
Τίθεται επίσης ένα σημαντικό ζήτημα νομιμοποίησης. Γιατί θα πρέπει να υπερισχύσει η άποψη ενός διχασμένου Συμβουλίου (δεδομένου πως δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις κατά της ευνοϊκής πρότασης) έναντι των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στηρίζουν την υπάρχουσα πρόταση για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας; Αυτό σημαίνει ότι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν την πρόταση επέκτασης της άδειας μητρότητας έχουν τη δυνατότητα, έστω και στον ασφυκτικό χρόνο που απομένει, να αναλάβουν κατάλληλες πρωτοβουλίες προσέγγισης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ζήτημα της νομιμοποίησης γίνεται ακόμη σημαντικότερο λόγω της διαφαινόμενης έλλειψης αρκούντων  νομικών επιχειρημάτων σε ενδεχόμενη προσβολή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της απόσυρσης της νομοθετικής πρότασης. Το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο έχει νομικά το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που τελικά η Επιτροπή αποσύρει τη νομοθετική πρόταση. Αλλά αν αποδειχθεί η ασυμφωνία στο Συμβούλιο των Υπουργών, το Δικαστήριο δεν θα μπορέσει να χαρακτηρίσει καταχρηστική την κίνηση της Επιτροπής για απόσυρση.  


Στρασβούργο, 21/05/2015

3 σχόλια:

  1. Αδεια μητρότητας! Σεβαστή. Όλα έχουν όμως ένα όριο και αυτό έχει ξεπεραστεί από πολλού σε αυτή τη χώρα.Ευάλωτες όλες οι πτυχές του κοινωνικού θέματος και κάποτε πρέπει να ακουστούν απόψεις πραγματικότητας. Ερώτημα 1ο: Ευνοούμενη είναι η εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα ή του Δημόσιου? Προφανής είναι η απάντηση αλλά απάντηση στο γιατί δεν υπάρχει. Ερώτημα 2ο: Βάσει ποιάς λογικής εργαζόμενος πατέρας του Δημόσιου ή στενά στρατιωτικού τομέα κάνει χρήση της 9μηνης γονικής ανατροφής εφ όσον η μητέρα παραιτηθεί του δικαιώματος? Κάθεται 9 μήνες και τον πληρώνουν ΑΛΛΟΙ. Οι πατέρες του ιδιωτικού τομέα μάλλον ψυχή δεν έχουν όπως δεν έχουν και οι μητέρες του ιδιωτικού τομέα. Ερώτημα 3ο: Συνταξιοδότηση μητέρας με ανήλικο. ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ. Ερωτηματικό και αυτό χωρίς απάντηση και μην αναφερθεί κανείς γιά κούραση ζωής. Απλά μετρείστε τάφους με ανδρικά ονόματα σε οποιδήποτε κοιμητήριο. Ερώτημα 4ο: Γιατί οι πατέρες ττου δημόσιου τομέα διατηρούν το ίδιο δικαίωμα βάσει εγκυκλίου Σαχινίδη και ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ συνάδελφοί τους αορίστου χρόνου? Θεωρώ περιττό να μιλήσουμε για τους πάντα χαμένους πατέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλη βιομηχανία παραθύρων η μητρότητα και αηδιαστικά τα φαινόμενα. Οταν η πτώχευση γίνει αντιληπτή οι απαντήσεις θα έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΟΥΦΑΣ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΡΛΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ,,,,,,ΒΛΑΚΕΙΑΣ

      Διαγραφή
    2. Πως το είπε ο Φωτόπουλος (της .... ΔΕΗ, ντε!)?
      Ξύδια ?
      Αυτή είναι η λογική.
      Όλων (Ένθεν κακείθεν).
      Γι αυτό...
      Ραντεβού (σύντομα) ....
      Στην ... Κλαυθμώνος!

      Διαγραφή