oaednews

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Μέτρο ευεργετικό για την αγορά η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ


Δεν μιλήσαμε ποτέ για προσλήψεις γενικά και αόριστα αλλά για αποκατάσταση των αδικιών όπως με τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες, τόνισε στον "Αθήνα 984" ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.


Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την χαρακτήρισε πρώτο απαραίτητο βήμα για να βελτιώσουν τη ζωή τους κάποιοι άνθρωποι αλλά και μέτρο ευεργετικό για την αγορά.
Aκολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη 
Δημοσιογράφος: Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη φάση και ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της φάσης; 
«Αντικειμενικά, ναι. Όχι μόνο τώρα, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον από το 2010 και ακριβώς η κατανόηση των αιτιών και των δυσκολιών όλων των πλευρών της σημερινής κατάστασης είναι η βασική προϋπόθεση για να έχουμε τις καλύτερες λύσεις και να μπορέσουμε να χαράξουμε τον οδικό χάρτη εξόδου από αυτήν την κατάσταση. Νομίζω ότι μία από τις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην κυβέρνηση είναι ότι αντιλήφθηκε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κρίσης, στάθηκε αλληλέγγυος σε αυτούς, οι οποίοι υπέστησαν τις μνημονιακές πολιτικές, κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις και ήταν ενωτικός. Όλα αυτά νομίζω ότι ήταν εκείνες οι πλευρές της πολιτικής που εκτιμήθηκαν από τον κόσμο και οδήγησαν τελικά σε αυτό το αποτέλεσμα...».
Και πρόσθεσε: Νομίζω ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τον σκληρό πυρήνα, από την ευρωζώνη κ.λπ. όσες φορές ήρθε στην επιφάνεια ήταν περισσότερο ένα ενδεχόμενο, η επίκληση του οποίου χρησιμοποιούνταν από όσους το ισχυρίζονταν ως πολιτικό όπλο πίεσης, παρά είχε μια πραγματική -ας το πούμε- διάσταση. Φάνηκε αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ ότι ξεπεράσαμε αυτή τη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, όχι μετά τις εκλογές και πριν. Το σημαντικό είναι ότι πλέον αυτή η πρώτη βδομάδα ανάληψης της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει  σηματοδοτήσει την έναρξη συζητήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο -παρόμοιες δεν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια-, που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και των αναγκαίων επανακαθορισμών των βασικών στρατηγικών με αφορμή το ελληνικό ζήτημα. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω που θα καταλήξουμε. Είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις, το γνωρίζουμε, αλλά βλέπετε πλέον ότι δεν είναι ένα συμπαγές πράγμα απέναντί μας αυτό που λέμε "Ευρωπαίοι εταίροι". Έχουν αρχίσει και διαφοροποιούνται, επανατοποθετούνται, ανοίγουν ζητήματα και αυτό θα έλεγα ότι είναι μία πρώτη, ας το πούμε, μικρή, αλλά ουσιαστική νίκη».
Για τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο:
«Εμείς δεν μιλήσαμε για προσλήψεις γενικά και αόριστα. Μιλήσαμε για αποκατάσταση αδικιών που είχαν συμβεί σε βάρος εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Θα μπορούσα να σας πω για τους σχολικούς φύλακες, για τις καθαρίστριες, κάποιες πολύ γνωστές περιπτώσεις, αλλά και άλλες. Άρα, δεν μιλήσαμε για καινούργιες προσλήψεις, αλλά για την ανάγκη να καταργηθεί ουσιαστικά αυτή η μνημονιακή επιταγή η οποία, ανεξαρτήτως αναγκών του δημοσίου, έλεγε ότι πρέπει να μειωθεί ένας αριθμός δημοσίων υπαλλήλων...».
Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού:
«Όσον αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού, νομίζω ότι είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για να μπορέσουν στοιχειωδώς να βελτιώσουν τη ζωή τους αυτοί που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο εισοδημάτων. Υπάρχουν δηλαδή ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά νομίζω ότι αυτομάτως θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ίδια την αγορά, μιας και η ενίσχυση σε τόσο χαμηλά επίπεδα εισοδημάτων ουσιαστικά ευνοεί την κατανάλωση».
Σε άλλο σημείο είπε: «Σε βαθύτερη ύφεση δεν μπορούμε να πέσουμε. Όταν ενισχύεις την αγοραστική δύναμη του κόσμου, η ιστορική εμπειρία λέει ότι φέρνεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα...  Εκείνο το οποίο κατανοώ ως ζήτημα για μια σειρά μικρών επιχειρήσεων κυρίως είναι ότι θα πρέπει αυτό το μέτρο να ισχύσει ταυτόχρονα με κάποια άλλα, τα οποία θα δίνουν ανάσες στη λειτουργία της επιχείρησης. Είτε αυτά αφορούν ρυθμίσεις υποχρεώσεών τους προς ταμεία, τράπεζες και εφορίες, είτε ταυτόχρονα, αν μιλάμε για την περίπτωση ενός ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος απασχολεί ένα με δύο άτομα στο γραφείο του, η επαναφορά για παράδειγμα του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ και γι΄ αυτόν... Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάποια πράγματα τα οποία έχουν άμεση επίπτωση στους προϋπολογισμούς του καθενός. Άρα γι΄ αυτό λέω ότι είναι μία λύση - πακέτο. Πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα, τα οποία να υποστηρίζουν αυτήν την επιλογή των 751 ευρώ»

2 σχόλια:

  1. Συγκλονιστική είδηση?Τα ΜΜΕ το κρύβουν. Στην Ελλάδα η είδηση έσκασε σαν ατομική βόμβα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Schultz έστειλε αρκετά μηνύματα για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ. Και όχι μόνο αυτό. Στην πράξη ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα από όλες της απάτες που έστησαν Έλληνες και γερμανοί βιομήχανοι σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας. Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι συνεργάστηκε με ολιγαρχες για το συμφέρον Γερμανικών πολυεθνικών. Η Γερμανία μας έχει οδηγήσει στην χρεοκοπία με τα σκάνδαλα της Siemens, του ΟΤΕ, τα υποβρύχια, της κατασκευαστικές εταιρίες, την φοροδιαφυγή τους και την μόνιμη ανοσία που είχαν για όλα τα εγκλήματα που έκαναν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι μια απλή λίστα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ένα άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Schultz εμείς σκοπεύουμε να στείλουμε την Ανγκελα Μερκελ στο ποινικό δικαστήριο της Χάγης και εκεί θα αποδειχτούν όλα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έμεινε ζαλισμένος και με κομμένη την ανάσα δεν ήξερε τι να πει μπροστά στα έγραφα που του κατέθεσε ο Τσίπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΤΡΟΠΗ....ΕΛΕΟΣ........ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ......ΝΔ/ΠΑΣΟΚ........ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ.....ΤΙΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ...ΚΑΙ..ΤΑ ΔΥΑΡΙΑ............ΚΑΙ ΑΦΗΝΑΝ...ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ.........ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ...ΤΙΣ...ΒΙΛΕΣ......ΤΑ..ΚΟΤΕΡΑ................ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ...ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ...........ΚΑΙ ΤΑ..ΥΨΗΛΑ..ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ......................................ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ............ΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ...ΤΟΥΣ..ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ...ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ..................ΚΑΙ..ΓΡΑΒΑΤΕΣ......ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ..ΚΑΙ ΤΟΥ..ΚΥΡΙΑΚΟΥ....ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ....ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ...ΤΗΝ...ΚΡΗΤΗ....................

      Διαγραφή