oaednews

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικός αγώνας και voucher

Άρθρο της Δήμητρας Θωμά

’Ωφελούμαι’’ κι εγώ, όπως χιλιάδες νέοι και νέες της χώρας, στα Προγράμματα Κατάρτισης, στα περίφημα voucher. Προγράμματα λίγων μηνών, χωρίς δικαιώματα, χωρίς καν αναγνωρισμένη την ιδιότητα του εργαζόμενου στις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης. Προγράμματα που δεν οδηγούν σε σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας συχνά δεν έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του απασχολούμενου, αλλά ανακυκλώνουν την ανεργία και «παίζουν» με τις υποδιαστολές του επίσημου ποσοστού ανεργίας.
Προγράμματα όπου κοροϊδεύουν όλους εμάς και παράλληλα θησαυρίζουν τα δουλεμπορικά ΚΕΚ.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε τα voucher κατάρτισης, όχι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, αλλά για να ξαναδημιουργήσει ένα νέο πελατειακό δίκτυο αναξιοπρέπειας και ρουσφετιού. Το τελευταίο voucher για τις ηλικίες 29-64, παρακάμπτει ακόμη και τον αρχικό στόχο του, δηλαδή την «διαχείριση» της ανεργίας των νέων, και διευρύνεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι η ανεργία το θέμα που τους απασχολεί, άλλα η δημιουργία νέων δικτύων χειραγώγησης και εκβιασμού στο σώμα των ανέργων, που η δικιά τους (ολοδικιά τους) μνημονιακή πολιτική δημιούργησε και συντηρεί.
Ο σχεδιασμός αυτών των προγραμμάτων, μόνο τυπικά αφορά στην μείωση της ανεργίας των νέων. Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Εργασίας οργάνωσε με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και με ανάθεση σε ιδιωτικά συμφέροντα, μια κρίσιμη και νευραλγική κρατική αρμοδιότητα, αυτή της εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση, απαξιώνοντας τον ΟΑΕΔ και το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του. Τα ΚΕΚ, έχουν πλέον την δυνατότητα «απευθείας διαπραγμάτευσης» με τις μεγάλες επιχειρήσεις του εκάστοτε τομέα, έχοντας την απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Τα ΚΕΚ πλέον ξέρουν πιο πολλά, έχουν τα λεφτά και το ελεύθερο να οργανώνουν την σύνδεση ανέργου και επιχείρησης λειτουργώντας ως «κράτος εν κράτει» όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αυτά όμως τελειώνουν!
Αυτή είναι η κατάσταση που μας αφήνει να αντιμετωπίσουμε το χθες, οι κυβερνήσεις και το καθεστώς του Μνημονίου. Προγράμματα για την απασχόληση των νέων, όπου το 75% των κονδυλίων πηγαίνουν στα..ΚΕΚ!! Κονδύλια, τα οποία η επερχόμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιήσει ριζικά διαφορετικά, καταργώντας τα voucher και επανασχεδιάζοντας νέα προγράμματα τα οποία θα είναι εναρμονισμένα με το νέο εργατικό δίκαιο που θα δημιουργήσουμε. Προγράμματα απασχόλησης όπου θα συνεπάγονται ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένσημα, άδειες, δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης και ότι άλλο συνιστά αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Κυρίως όμως, προγράμματα με στόχο την δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και όχι μια κυκλική αναπαραγωγή της ‘’ωφελούμενης απασχόλησης’’ με μοριοδοτήσεις.
Και το καλύτερο!;!; Δεν θα κοστίσει τίποτα για τη χώρα και τη νεολαία! Απλώς θα πάρει το 75% των κονδυλίων όπου συσσωρεύεται στα ΚΕΚ και θα το στρέψει στους άνεργους και στις άνεργες, αξιοποιώντας τον ΟΑΕΔ και τις υπηρεσίες του. Θα κάνει κάτι απλό και αυτονόητο, όπου για τις κυβερνήσεις των πλουσίων ήταν εκτός συζήτησης. Γιατί
Η κυβέρνηση που έρχεται δεν χρωστάει στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά στην πλειοψηφία της κοινωνίας που ασφυκτιά.
Γιατί το σχέδιο του αντιπάλου είναι η δημιουργία μιας χώρας γερασμένης και αφυδατωμένης από τις νεότερες γενιές της. Η απάντηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λοιπόν, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, της πενθήμερης και οκτάωρης εργασίας, με την κατάργηση των voucher και τον επανασχεδιασμό της διαχείρισης των κονδυλίων ΕΣΠΑ με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με ένα νέο εργατικό δίκαιο που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες μας, δημοκρατία και συλλογική οργάνωση στους εργασιακούς χώρους, με δημοκρατία στην παραγωγή και την εργασία, μέσω της στήριξης αυτοδιαχειριζόμενων και συνεταιριστικών εγχειρημάτων με ευνοϊκότερο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο. Χωρίς τις λογικές των «δικών μας παιδιών», όπως μας είχαν συνηθίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Για να αποτελέσει η νέα γενιά το βασικό πυλώνα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Το αύριο τώρα! Το μέλλον μας, τώρα!
Δήμητρα Θωμά. Υποψήφια Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου