oaednews

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

"Ανυδρη" σε απασχόληση και με... διάθεση ανατιμήσεων η ανάπτυξη

της Δήμητρας Καδδά 
Πίσω από τους πανηγυρισμούς που προκαλεί η είδηση ότι για 1η φορά από το 2008 ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο ξεπέρασε το φράγμα των 100 μονάδων (σημ. πρόδρομος δείκτης που θεωρείται ενδεικτικός των αναπτυξιακών προοπτικών) υπάρχουν και κάποιες... "γκρίζες ζώνες":

• δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγικούς κλάδους (σημ: με εξαίρεση το λιανεμπόριο) για αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά και 

• υπάρχει διάθεση, από όλο και πιο πολλούς, για ανατιμήσεις στις υπηρεσίες και στην μεταποίηση, στην οποία προσφάτως φάνηκαντριγμοί στις εξαγωγές και στην παραγωγή λόγω ακριβώς της τιμολογιακής πολιτικής

Οι γκρίζες ζώνες του δείκτη Οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ακουμπούν και τους καταναλωτές: δεν… ακολουθούν το «πάρτι» ανόδου σε υπηρεσίες, βιομηχανία και λιανεμπόριο. Αντιθέτως προαναγγέλλουν αφαίμαξη καταθέσεων και αύξηση ανεργίας. 



Την Παρασκευή η κομισιόν δημοσίευσε τα στοιχεία του Ιουνίου για τον δείκτη Οικονομικού κλίματος που διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες έναντι 99,1 μονάδων τον Μάιο, καιβρέθηκε έτσι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2008, όταν βρισκόταν στις 104,1 μονάδες. Θεωρείται ο πρόδρομος δείκτης των αναπτυξιακών προοπτικών ενός κράτους και βρίσκεται σε άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, περνούν σε θετικό έδαφος οι επιδόσεις τόσο του τομέα της βιομηχανίας όσο και του λιανεμπορίου. Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται και στις υπηρεσίες, ενώ οριακή μόνο είναι η πρόοδος σε κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, δύο πεδία στα οποία παραμένουν ακόμη εμφανείς οι πιέσεις. Είχε υποχωρήσει έως τις 74,8 μονάδες τον Μάρτιο του 2009, ενώ ιστορικό υψηλό είχε καταγράψει στις 119,1 μονάδες το 2000. 

Από ελληνικής πλευράς, τα αποτελέσματα της έρευνας έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν από τον ΙΟΒΕ την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΕ προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

• Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες εκτοξεύθηκε, στηριζόμενος και στις προβλέψεις για πολύ καλή πορεία του τουρισμού. Ισχυρή άνοδος κατεγράφη στην πορεία τους κλάδου το προηγούμενο 3μηνο αλλά και στις προσδοκίες για τους προσεχείς 3 μήνες. 

Ωστόσο η πολύ μεγάλη άνοδος στις προσδοκίες για «δουλειές» δεν έφερε την παραμικρή πρόθεση για νέες θέσεις εργασίας, με τον σχετικό δείκτη πορείας απασχόλησης στους προηγούμενους 3 μήνες να παραμένει τον Ιούνιο στάσιμο και για τους επόμενους 3 μήνες (Ιούλιο - Σεπτέμβριο) να καταγράφεται μικρή μείωση. Στο πεδίο των τιμών, συνεχίζεται να καταγράφεται όλο το προηγούμενο διάστημα η διάθεση για ανατιμήσεις, αν και ακόμη κατά μέσο όρο ο δείκτης βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα (-5,1 τον Ιούνιο ο μέσος όρος θετικών αρνητικών απαντήσεων έναντι όμως -23 τον Ιούλιο του 2013…) 

• Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας πέρασε για 1 φορά μετά από πολύ καιρό σε θετικό πρόσημο. Ωστόσο, μαζί με την εμπιστοσύνη ήρθε και η «διάθεση» για περιορισμό των μειώσεων τιμών. Η άνοδος του γενικού δείκτη στηρίζεται σε μεγάλες προσδοκίες ανόδου της παραγωγής. Ωστόσο καταγράφεται μικρή πίεση στις παραγγελίες για εξαγωγές, αλλά και στην παραγωγή των προηγούμενων μηνών. Παραμένει με αρνητικό, αν και με φθίνουσα πορεία το πρόσημο στην ροή απασχόλησης. 

• Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει και δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις (δείκτης θετικών αρνητικών απαντήσεων στο -49 από -52,5 έναν μήνα πριν). Η μικρή αυτή βελτίωση προέρχεται από εκτιμήσεις για ελαφρά καλύτερη κατάσταση των νοικοκυριών και της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες (πάντα όμως σε αρνητικό πεδίο δείκτη). 

Αντιθέτως τα νοικοκυριά εκτιμούν ότι οι αποταμιεύσεις τους θα μειωθούν το επόμενο 12μηνο ( στο -77,9 δείκτης επιδεινώθηκε πλησιάζοντας το αρνητικό ρεκόρ του -81,8 του 2013). Πιστεύουν επίσης ότι η ανεργία θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες αναστρέφοντας για 1η φορά μετά από μήνες τις θετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Επιδείνωση είχε τον Ιούνιο και η διαπίστωσης για την οικονομική κατάσταση καταναλωτών το προηγούμενο διάστημα. 

• Σε θετικό πρόσημο πέρασε και ο δείκτης στο λιανεμπόριο, στηριζόμενος και αυτός σε προσδοκίες για καλύτερη πορεία το επόμενο διάστημα. Είναι ο μόνος κλάδος που δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση απασχόλησης. Δηλώνει όμως και ισχυρότερη πρόθεση για ανατιμήσεις (δείκτης -2,3 τον Ιουνίου από -10,2 τον Μάιο κι -22 έναν χρόνο πριν). 

• Ισχυρές παραμένουν οι πιέσεις στις κατασκευές αν και καταγράφεται οριακή βελτίωση. Οι προσδοκίες απασχόλησης φθίνουν και μεγάλες είναι οι πιέσεις στην δραστηριότητα που τώρα παρατηρείται σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα (-23,3 δείκτης από -7,8 τον Μάιο και -24,2 έναν χρόνο πριν). Παρ όλα αυτά κινείται σε αρνητικό μεν πρόσημο αλλά περιορισμένο η διάθεση για την πορεία των τιμών στον κλάδο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου