oaednews

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Στον γκρεμό των ελλειμμάτων ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Στον γκρεμό των ελλειμμάτων σπρώχνουν κυβέρνηση και τρόικα το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, ενώ στον Καιάδα των περικοπών ρίχνονται μια σειρά βασικών, για τους χαμηλόμισθους, επιδομάτων, όπως είναι τα οικογενιακά επιδόματα που χορηγούνται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, αλλά ακόμα και δύο βασικά επιδόματα μητρότητας που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και μητέρες.
Η προσπάθεια των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας να πείσουν ότι η εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από τον προσεχή Ιούλιο θα έχει ελάχιστες παρενέργειες στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ, δεν άντεξε περισσότερο από λίγες μέρες. Το έλλειμμα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο λόγω της μικρότερης σε σχέση με το 2013 κρατικής χρηματοδότησης προσδιορίζεται με τις ηπιότερες εκτιμήσεις στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών εκτιμάται ότι θα φθάσει τουλάχιστον τα 1,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία το έλλειμμα για το 2014 εκτιμάται ότι θα φθάσει τουλάχιστον τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι "θολές" διαβεβαιώσεις των δύο υπουργών για κάλυψη της νέας τρύπας με ένα ποσό (προερχόμενο από το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα) που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ, όχι μόνο δεν προκάλεσε εφησυχασμό, αλλά αντιθέτως επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι οι νέες μειώσεις στις συντάξεις έρχονται νωρίτερα και ίσως ανακοινωθούν (μετά τις ευρωεκλογές φυσικά) πακέτο με τις αντίστοιχες στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Επιπλέον μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η εκτίμηση του υπουργού Εργασίας ότι η "τρύπα" στα ταμεία θα καλυφθεί από την αύξηση της επιχειρηματικότητας, την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης!

"Τσεκούρι" 300 εκατ. ευρώ...

Ταυτόχρονα, κυρίως ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να υποβαθμίσει τις παρενέργειες που θα έχει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στον ΟΑΕΔ. Με τη μείωση περικόπτονται περίπου 200 εκατ. ευρώ που καταβάλλονταν στον Οργανισμό και χρηματοδοτούσαν τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ καταργούνται και οι εισφορές για το επίδομα στράτευσης και κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι περικοπές δεν σταματούν εδώ, αλλά περιλαμβάνουν και δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο Οργανισμός σε χιλιάδες μητέρες! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 300 εκατ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί για το 2014 τόσο για τα οικογενειακά επιδόματα (επίδομα παιδιού) όσο και για τα δύο επιδόματα μητρότητας σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2014, καταργούνται.
Να σημειωθεί ότι τα ποσά για τα οικογενειακά επιδόματα είναι 8,22 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Πανηγυρίζουν το "τέλος των συντάξεων"....

Είναι προφανές βέβαια το πώς υποδέχθηκαν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών παράγοντες των τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και την αγωνία τους για η επικείμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που προσωρινά έχει μείνει πίσω στη "διαπραγμάτευση" καθώς οι δανειστές θέλουν να "δέσουν" με νόμο το νέο καθεστώς, που θα δίνει το δικαίωμα για ανεμπόδιστες, φθηνές και χωρίς όριο απολύσεις. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στη μείωση των εισφορών, τόνισε ότι θα αποτελέσει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, κάνοντας λόγο για δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, ενώ η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο τονίζει ότι πρόκειται για σημαντικό μέτρο στη συνέχιση του δημοσιονομικού προγράμματος.
"Για τέλος των συντάξεων" έκανε λόγο, από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Δημόσιας Διοίκησης Αλ. Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι με τη συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε κραχ. "Προετοιμάζουν τους ασφαλισμένους για μισθωτή εργασία χωρίς εργοδοτικές εισφορές. Οδηγούμαστε στο τέλος των εισφορών και κατ' επέκταση των συντάξεων. Σε πλήρη αμερικανοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου η ασφάλιση για σύνταξη - περίθαλψη θα αποτελεί προσωπική επιλογή και μόνο του ίδιου του ασφαλισμένου. Τα νέα μέτρα που προωθούνται από την τροϊκανή κυβέρνηση είναι το τελειωτικό χτύπημα στις συντάξεις. Η πλήρης και απόλυτη επιδοματοποίηση των συντάξεων - παροχών", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου