oaednews

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τη μείωση εισφορών

ΣΤΑ ΠΛΗΝ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΞΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Του Γιώργου Γάτου
Ολες οι επιχειρήσεις οι οποίες ασφαλίζουν εργαζομένους στο ΙΚΑ και όλοι οι μισθωτοί που καταβάλλουν στον ΟΑΕΔ εισφορά 1% επί του μισθού - για να χορηγεί ο Οργανισμός «έξτρα» οικογενειακό επίδομα σε όσους δεν το εισπράττουν από τον... εργοδότη τους - «κερδίζουν» από τη νέα εφάπαξ μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που «κλείδωσε» η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας και θα γίνει από την 1η Ιουλίου. Με αυτή τη δεύτερη, στη σειρά, μείωση (μετά την περικοπή 1,1 ποσοστιαίας μονάδας που είχε εφαρμοστεί από την 1/11/12) η συνολική «ελάφρυνση» του μέσου κόστους της ασφάλισης στο ΙΚΑ θα φτάσει το 11,43% με βάση τα ασφάλιστρα ύψους 43,71% που ισχύουν για έναν απλό εργαζόμενο (για απασχολούμενο με «βαρέα» τα ασφάλιστρα φτάνουν στο 57%!).
Η μείωση που γίνεται με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ελπίδα να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για νέες προσλήψεις (έως 30.000 υπολογίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης) θα έχει, ωστόσο, και παράπλευρες απώλειες: Θα φέρει λιγότερα κατά 320 εκατ. ευρώ έσοδα, σε ετήσια βάση, στον ΟΑΕΔ (απ' όπου αποφασίστηκε να «κοπεί» το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών προκειμένου να μην «πληγεί» ο βαριά ελλειμματικός, από την ύφεση και την ανεργία, λογαριασμός του κλάδου συντάξεων του ΙΚΑ) και θα στερήσει το δεύτερο οικογενειακό επίδομα από 330.000 δικαιούχους αφήνοντας, ενδεχομένως, στον... αέρα (αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό) και περίπου 25.000 εργαζόμενες οι οποίες λαμβάνουν, κάθε χρόνο, επιδόματα μητρότητας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
Κέρδη και ζημίες
«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τη μείωση εισφορών
Εως 805 εκατ. ευρώ εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι θα μειωθεί, σε ετήσια βάση, το κόστος μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα από την εφάπαξ μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (από τα 33,09 δισ. ευρώ στα 32,26 δισ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές από τα 7,13 δισ. ευρώ στα 6,3 δισ. ευρώ) αλλά οι απώλειες για τα Ταμεία δεν θα είναι αντίστοιχες. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του υπ. Οικονομικών, ο ΟΑΕΔ θα «κερδίσει» 120 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή οικογενειακών επιδομάτων περιορίζοντας τη «μαύρη τρύπα», ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που «χάνονται» θα επιστρέψει στα Ταμεία είτε μέσω της φορολογίας (από το επιπλέον εισόδημα το οποίο θα προέλθει από τη μείωση των εισφορών) είτε μέσω της αναμενόμενης αύξησης της απασχόλησης και το τελικό «άνοιγμα» δεν θα ξεπεράσει τα 150 ? 160 εκατ. ευρώ φέτος (από 1ης Ιουλίου ? τέλη Δεκεμβρίου του '14). Με δεδομένη τη μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπει ότι κάθε αλλαγή θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά «ουδέτερη», η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βεβαίωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι το έλλειμμα θα «καλυφθεί» από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οφελος θα έχουν και οι εργαζόμενοι που σήμερα καταβάλλουν (οι περισσότεροι χωρίς αντίκρισμα) την εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ). Σε μισθό 1.500 ευρώ η διαφορά - αύξηση, εφόσον δεν την «απορροφήσει» η επιχείρηση, είναι 15 ευρώ τον μήνα.
Χωρίς δεύτερο οικογενειακό επίδομα θα μείνουν 330.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ οικογενειακό επίδομα 8,22 ευρώ τον μήνα για 1 παιδί, 24,65 ευρώ για 2 παιδιά, 55,47 ευρώ για τρία παιδιά κ.ο.κ. Μετά την καθιέρωση του γενικού οικογενειακού επιδόματος, πολλοί υποστηρίζουν ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης το αντίστοιχο επίδομα του ΟΑΕΔ» που συντηρεί και μια (αθέμιτη) πρακτική: Πολλές επιχειρήσεις μετακυλίουν την υποχρέωση και το κόστος για την καταβολή του επιδόματος τέκνου στον... ΟΑΕΔ προβλέποντας ακόμη και με επιχειρησιακές συμβάσεις ότι «το επίδομα τέκνου θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ και η εταιρεία υποχρεούται να εγχειρίσει στον εργαζόμενο κατόπιν αιτήματός του βεβαίωση ότι δεν του καταβάλλει αυτό το επίδομα» (απόσπασμα ειδικού άρθρου σε σύμβαση εταιρείας security που κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας αυτή την εβδομάδα). Από τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν το ίδιο επίδομα και όσοι απασχολούνται σε εργοδότη που είναι συγγενής πρώτου και δεύτερου βαθμού...
ΙΚΑ
Ποιες εισφορές μειώνονται κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες
Από τις παρακρατούμενες από το ΙΚΑ εισφορές μειώνονται ή καταργούνται:
  • Η εισφορά 1% του εργοδότη και 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ.
  • Η εισφορά 1% του εργοδότη υπέρ του κλάδου στράτευσης.
  • Η εισφορά 0,35% των μεγάλων επιχειρήσεων υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.
  • Η εισφορά 0,55% από τον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ.
Η πρώτη μείωση
Η πρώτη μείωση εισφορών υπέρ του ΙΚΑ έγινε από την 1/11/12 και ήταν 1,1 ποσοστιαία μονάδα (εισφορά 0,75% υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και 0,35% υπέρ της Εργατικής Εστίας). Μείωση εισφορών έχει γίνει, ωστόσο, από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και σε επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα (με όφελος 0,60% - 2% για επιχειρήσεις και εργαζόμενους) ορισμένων κλάδων όπως στο εμπόριο, τις χημικές βιομηχανίες και τα ναυτιλιακά πρακτορεία.
Αντίθετα παγωμένη παραμένει η μνημονιακή πρόβλεψη για μείωση εξπρές στις εισφορές ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου