oaednews

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Νέα «νάρκη» από το ΔΝΤ: Είναι... υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!

Σε μια ακόμη απίστευτη και προκλητική απαίτηση προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάζοντας φωτιά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, δύο 24ωρα από την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου.
Το ΔΝΤ απαιτεί τώρα να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα διότι τον θεωρεί… υψηλό. Μελέτη εμπειρογνωμόνων του Ταμείου αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού «αυξήθηκε» και καλείται η χώρα μας να μειώσει το επίδομα ανεργίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
H εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι ο μισθός αυτός των χαμηλά ειδικευόμενων δεν πρέπει να "πλησιάζει πολύ" το μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων σε μία οικονομία.
Να σημειωθεί πως σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στα 1.022 ευρώ. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός αποτελεί το 57% του μέσου μισθού που δίδεται στους εργαζομένους στην Ελλάδα.
Τονίζεται ακόμη ότι το ποσοστό εργαζομένων που δουλεύει υπό καθεστώς προσωρινής απασχόλησης είναι μικρότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζουν ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας- όπως αυτό προκύπτει και από την αύξηση του κατώτερου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό- σχετίζεται με υψηλότερη ανεργία, ειδικά στους νέους κατά 0,4- 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, επειδή οι νέοι προσλαμβάνονται σε τέτοιες θέσεις.
Οι αναλυτές διαχωρίζουν πάντως τις χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος της ανεργίας προ και μετά την κρίση. Η Ελλάδα, μαζί με Ισπανία και Ιταλία, κατατάσσεται στην τρίτη κατηγορία, όπου η ανεργία των νέων ήταν υψηλότερη του μέσου όρου και πριν την κρίση.

1 σχόλιο:

  1. Τσιντότας Περικλής14 Δεκεμβρίου 2014 στις 9:58 μ.μ.

    ΄Το ΔΝΤ είναι τραπεζικοί αντιπροσωποι και σαν τους Σαράφηδες θέλουν τα λεφτά τους πίσω γρήγορα και με ασφαλή τρόπο...τώρα έχουμε πολιτικούς οι οποίοι βάσει Συντάγματος οφείλουν να προασπίζουν τα Συμφέροντα των Ελλήνων και να διασφαλίζουν την κανονική και βελτιωμένη λειτουργία του Κοινωνικού Ιστού...το τι κάνουν..?..το λένε τα Αποτελέσματα δηλαδή κοντολογής βράζει η Ελληνική Κοινωνία και ευθασε σε μέγάλους δείκτες ανθρωπιστικής κρίσης..άρα .. Αλληλούια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή