oaednews

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ασφαλιστικό: Εφάπαξ τριών ταχυτήτων για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ανάλογα με την... ημερομηνία εξόδου θα λάβουν εφάπαξ οι δημόσιοι υπάλληλοι. Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες οι δικαιούχοι. Τι αλλάζει από το επόμενο έτος.
Σε δυσεπίλυτη εξίσωση με δύο αγνώστους εξελίσσεται ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το βοήθημα για τους χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, ενώ στον αέρα βρίσκονται και αυτοί που είναι στο μεταίχμιο, μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» τρόπου υπολογισμού.

Το σίγουρο είναι ότι εντός του 2015 θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως οι μειώσεις που έρχονται θα είναι μεταξύ 20% και 50%.

Εντός του νέου έτους, θα εφαρμοστούν τρεις τρόποι υπολογισμού των εφάπαξ. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, αυτό που καθορίζει την τύχη και το ύψος της παροχής, είναι ένας αυθαίρετος διαχωρισμός των δικαιούχων, με βάση την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Ο διαχωρισμός έγινε εκ των υστέρων, ενώ δηλαδή είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις.

Αναλυτικά οι τρεις βασικές κατηγορίες δικαιούχων είναι:

- Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013. Θα πάρουν το βοήθημα χωρίς καμία μείωση. Πρόκειται για περίπου 4.500 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας, αυτή την περίοδο εκκαθαρίζονται αιτήσεις του Δεκεμβρίου του 2012. Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα λάβουν το εφάπαξ τους έως το τέλος Μαρτίου 2015, με τη μέση παροχή να διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι μια σειρά από περικοπές τα τελευταία χρόνια, έχουν ήδη περιορίσει το βοήθημα.

- Δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του 2013. Πρόκειται για περίπου 4.000 ασφαλισμένους που έμαθαν ξαφνικά ότι το εφάπαξ τους θα υπολογιστεί διαφορετικά από τους υπόλοιπους που κατέθεσαν αιτήσεις, ακόμη και μια ημέρα πριν. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα παράπονα από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι σταμάτησαν από την υπηρεσία τους στις 31 Αυγούστου του 2013, όμως καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία έπεφτε Σάββατο, κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης στις 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ειδική διάταξη προκειμένου να περιοριστούν οι μειώσεις, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να προβλέπει τη διαδικασία υπολογισμού των εφάπαξ λαμβάνοντας υπόψη τον συντελεστή βιωσιμότητας, για τα εφάπαξ του 2013. Ήδη έχει σταλεί αίτηση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συντελεστές δεκαεξαμήνου (από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του 2014). Οι αιτήσεις αναμένεται να εξεταστούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, από τα τέλη Μαρτίου έως και το τέλος Μαΐου του 2015.

- Δημόσιοι υπάλληλοι, που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις αρχές του 2014 και μετά. Στη λίστα της αναμονής βρίσκονται περίπου 20.000 άτομα, που δεν ξέρουν πότε και τι εφάπαξ θα λάβουν. Εκτιμάται ότι η καταβολή της παροχής θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Ο νόμος ορίζει ότι για όλα τα ταμεία εφάπαξ και πρόνοιας δημιουργούνται ατομικές μερίδες στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο.

Τα ταμεία πρόνοιας θα λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, θα καθιερωθεί ένας νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος, ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει βασικές παράμετροι που θα καθορίσουν και το τελικό ύψος της παροχής.

Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη: οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για το συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη: οι συνολικές εισφορές, τα διοικητικά έξοδο, η περιουσία του ταμείου, οι συνολικές υποχρεώσεις κ.ά.

1 σχόλιο:

  1. Αντίο φίλε !
    Σήμερα το μεσημέρι η βουλή δεν εξέλεξε , παρά τις προσδοκίες μου , (αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων).Δυστυχώς αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πια (any more) , στην κυβέρνηση τον νυν Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης , τον νυν Υπουργό Υγείας , τον νυν Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο & τέως Υπουργό Υγείας ....
    Δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το (μεταξύ άλλων) θεάρεστο έργο τους , της απόλυσης μερικών (?) ακόμη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
    Το καμάρι του Stanford και του Harvard University*, δεν θα μπορεί από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ (!!!!), να στείλει σπίτι τους μερικές ακόμη χιλιάδες από εμάς τους άχρηστους, τεμπέληδες, επίορκους και ενδεχομένως κλέφτες, δημοσίους υπαλλήλους και να παραδώσει σιγά σιγά (μάλλον γρήγορα γρήγορα), όσο περισσότερο από τον Δημόσιο τομέα μπορεί στους φιλεύσπλαχνους , ανιδιοτελείς ιδιώτες που μόνο για το καλό του τόπου νοιάζονται.¨Έτσι λοιπόν .... αντίο φίλε (ελπίζω για πάντα).
    Ειλικρινά , πολλά συγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας.
    *Το να εισαχθεί κάποιος και να σπουδάσει Κοινωνικές Επιστήμες και Διοίκηση επιχειρήσεων στο Harvard και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στο Stanford είναι μακράν ευκολότερο για όποιον έχει τα χρήματα , από το να σπουδάσει κανείς ακριβώς τα ίδια σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο.Για να μην παραμυθιαζόμαστε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή