oaednews

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Eurobank: "Υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος η ανεργία"

avgi.gr
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει ανεργία στην Ελλάδα κρούει η Eurobank σε σχετική ανάλυση, την οποία δημοσιοποίησε χθες. Ειδικότερα η τράπεζα αναφέρει πως το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την οικονομία της χώρας μας και γενικότερα για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, προσθέτοντας ότι το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, μέσω της μειωμένης παραγωγικότητας και της απόσβεσης ικανοτήτων που δημιουργεί, εμποδίζει σε έναν βαθμό την επανένταξή τους στην απασχόληση. Ακόμη η τράπεζα υποστηρίζει ότι, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η ελληνική οικονομία θα υπερκαλύψει την επίσημη πρόβλεψη για ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,6% για το 2014, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται χρόνος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα σημαντικές ενδείξεις για ανάπτυξη της οικονομίας το 2014 χαρακτηρίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τις πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Όμως, τονίζει ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός σε κανένα επίπεδο.

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Εν τω μεταξύ, πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ήταν κατά 652 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2013.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, η οποία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής ανόδου των εισπράξεων από εξαγωγές καυσίμων, από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και μεταφορές.
Το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013.
Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου