oaednews

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Σύσταση επιτροπής κατόπιν εορτής...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 133 / 3-11-2014
Προς τις Ενώσεις Μέλη μας
Προς Όλες τις Υπηρεσίες
Θέμα: «Σύσταση επιτροπής κατόπιν εορτής»

Το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε με εντυπωσιακά αργά ανακλαστικά, να ασχοληθεί με τη χαώδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας και να ελέγξει λέει, τις  «επιθετικές, παρελκυστικές πρακτικές για την προσέλκυση ωφελουμένων» από τους Παρόχους Κατάρτισης των προγραμμάτων voucher! Με την αριθμ. Πρωτ. 4.28133/5.20188 Απόφαση του Υπουργού συστάθηκε επιτροπή για τον έλεγχο των Παρόχων Κατάρτισης οι οποίοι προκειμένου να προσελκύσουν ανέργους, δίνουν δώρα από αυτοκίνητα και διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία μέχρι τάμπλετ (τα πιο φτωχά) και φυσικά όλοι υπόσχονται ανέξοδα μια θέση εργασίας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Θα μπορούσε κανείς να χαιρετίσει την Απόφαση αυτή του Υπουργού αν:
1.       Δεν ερχόταν με μεγάλη καθυστέρηση, παρά την εδώ και μήνες κρούση του κώδωνα του κινδύνου από εμάς
2.       Δεν είναι ένα κλασικό ημίμετρο της παλιάς «καλής» ελληνικής πραγματικότητας, που σύστηνε επιτροπές επί επιτροπών και τα προβλήματα περίμεναν καρτερικά τη… μη επίλυσή τους
3.       Δεν εστιάζει στην αιτία του προβλήματος, αλλά ασχολείται με ένα από τα συμπτώματα του.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η Πολιτική Ηγεσία επέλεξε να αγνοήσει τους άμεσους γνώστες των προβλημάτων, τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, που έχουν εδώ και καιρό επισημάνει το ζήτημα και με την ετεροχρονισμένη αντίδραση της, μετά τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων (δηλαδή αφού πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτε για το ζήτημα) έρχεται να συστήσει μια επιτροπή, αγνοώντας επιδεικτικά τον Δημόσιο Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο οποίος έχει –ή θα έπρεπε να τον αφήσουν να έχει– τη διαχείριση των ανέργων.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν, στον Υπουργό Εργασίας επισημάναμε στην Πολιτική Ηγεσία το πρόβλημα σε πολλές συναντήσεις μας μαζί της. Αν δεν το θυμάται, του υπενθυμίζουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις μας σε ΜΜΕ για το θέμα. Αν δεν τις θυμάται και αυτές, του υπενθυμίζουμε τις κάτωθι ανακοινώσεις μας για το θέμα:
·  20 Ιουνίου 2014-ανακοίνωσή μας με αριθμό πρωτόκολλου: 90
·  18 Ιουλίου 2014-ανακοίνωσή μας με αριθμό πρωτόκολλου: 108
·  17 Σεπτεμβρίου 2014-ανακοίνωσή μας με αριθμό πρωτόκολλου: 120
·  7 Οκτωβρίου 2014-ανακοίνωσή μας με αριθμό πρωτόκολλου: 125
Να σημειώσουμε επίσης, ότι προβήκαμε σε καταγγελία των πρακτικών αυτών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την απασχόληση από τους παρόχους ανασφάλιστων εργαζομένων.
Θα μπορούσε βεβαίως να πει κανείς «κάλλιο αργά, παρά ποτέ» για να του αντιτείνουμε, ωστόσο, εμείς πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Γιατί αν δεν υπάρξει ισχυρή βούληση για να αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος, λύση δεν θα έχουμε.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ έχει εντοπίσει τα προβλήματα και τις παθογένειες που πηγάζουν από προγράμματα τύπου voucher, επισημαίνοντας την αναποτελεσματικότητα τους, την κερδοφορία ιδιωτών, τη μετατροπή του δικαιώματος στην εργασία σε «σκλαβοπάζαρο» ανέργων, την παρενόχληση των ανέργων, τη μαύρη εργασία, τη βραχεία ανακύκλωση της ανεργίας και την ολοένα πιο εμφανώς επιχειρούμενη υποβάθμιση του έργου του μοναδικού δημόσιου φορέα απασχόλησης, του ΟΑΕΔ, εις όφελος ποιου άλλου άραγε, εκτός των ιδιωτών;
Τα συμπεράσματα είναι προφανή: Η προκλητική αδιαφορία του Υπουργείου Εργασίας και η συνέχιση έκδοσης τέτοιων προγραμμάτων αλλά και ο τρόπος που αποφασίζει τώρα να ασχοληθεί, δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και ότι μάλλον, επιχειρεί απλώς να «καλύψει»το θέμα επικοινωνιακά.
Τελικά, η σύσταση της επιτροπής είναι κατά τη γνώμη μας αν όχι προκλητική, τουλάχιστον άνευ αντικειμένου, καθώς μια «βόλτα» στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τις «αθέμιτες πρακτικές και τις επιθετικές πολιτικές». 
Εμείς εξακολουθούμε να καλούμε το Υπουργείο αν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί πραγματικά με το θέμα, να εξετάσει τα αιτία που προκαλούν αυτές τις «επιθετικές πρακτικές για την προσέλκυση ωφελουμένων». Ας ασχοληθεί δηλαδή, με την ουσία του θέματος και πιο συγκεκριμένα ας αναρωτηθεί ειλικρινώς:

·  Πόσα χρήματα λαμβάνει ένας πάροχος κατάρτισης ανά άνεργο και του αφήνουν περιθώρια να κάνει δώρα τάμπλετ, αυτοκίνητα και διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία;
·  Πόσα χρήματα καταλήγουν τελικά στους ανέργους;
·  Ποια είναι η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών; Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι έχουν αποτελεσματικότητα 25%. Ωστόσο αν και έχουμε ζητήσει ως Ομοσπονδία, γραπτώς στοιχεία από 11/6/2014, αυτά δεν μας έχουν δοθεί.
·  Γιατί δεν αξιοποιούνται οι δημόσιες δομές και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ, έτσι ώστε το σύνολο των χρημάτων να καταλήγουν στους ανέργους;
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα ζητήματα του λάθους τρόπου διάθεσης κονδυλίων, που μάλλον δεν αποτελούν λάθος αλλά πολιτική επιλογή, αφενός πλουτισμού των ημετέρων και αφετέρου εξουθένωσης και ομηρίας των ανέργων.
Δηλώνουμε ότι ο ΟΑΕΔ είναι ετοιμοπόλεμος και καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να τον αφήσει να πολεμήσει κατά της ανεργίας, ως οφείλει και μπορεί όταν –για άγνωστους (;) λόγους - δεν του στερούν τον ρόλο και τα εργαλεία. 
Καλούμε το Υπουργείο να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα! 



Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                    Ο Γ. Γραμματέας


Μακράκης Γεώργιος          Ρέππας Ιωάννης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου