oaednews

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Χιλιάδες αιτήσεις με γκρίνια για τις θέσεις και το σύστημα του ΟΑΕΔ

 Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο
dikaiologitika.gr
 Μπορεί το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τον διακριτό τίτλο «επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25 – 66 ετών», να καλύφθηκε χθες μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο δεν έλειψαν τα παράπονα και οι αντιδράσεις. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις είναι επίσημα 4.156, όμως είναι πάρα πολλές και οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός προγράμματος και διαμαρτύρονται γι’ αυτό.


Αιτία, αφενός ο περιορισμένος αριθμός ωφελούμενων που μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συνέπεια να είναι αντίστοιχα περιορισμένος και ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν σε αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση, ώστε αντιστοιχεί σχεδόν ένας εργαζόμενος για κάθε επιχείρηση. Σε δεύτερο επίπεδο όμως, υπάρχει δυσαρέσκεια από αρκετές επιχειρήσεις για το γεγονός ότι χθες, κατά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ κατέρρευσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες επιχειρήσεις που προσπάθησαν εκείνη την ώρα να υποβάλλουν αίτηση, να χάσουν τη σειρά τους και στη θέση τους να υπάρξουν άλλες επιχειρήσεις, που στάθηκαν πιο «τυχερές». Αυτό το ιδιότυπο «παιχνίδι ταχύτητας» που υποβάλλονται οι επιχειρήσεις  κάθε  φορά που τίθεται σε εφαρμογή ένα τέτοιο πρόγραμμα, μόνο αξιοκρατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

 Για τις ελλείψεις και τις ατέλειες του πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού, έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και οι εργαζόμενοί του, που δηλώνουν «δέσμιοι» μιας κατάστασης που εκθέτει και τους ίδιους απέναντι στους χιλιάδες ανέργους και τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται καθημερινά.

 Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΟΑΕΔ, οφείλει να εξετάσει σοβαρά την αποδοτικότητα τέτοιων προγραμμάτων και, εάν διαπιστώσει ότι βρίσκουν τεράστια απήχηση, σαν και την χθεσινή, να αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων. Ο σωστός προγραμματισμός, αλλά και η ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος, θα βοηθήσουν ώστε να είναι περισσότεροι στο μέλλον οι ωφελούμενοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη, είτε άνεργοι, είτε επιχειρήσεις

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου