oaednews

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Απορρόφηση κονδυλίων για την ανεργία «πράκτωρ 000»


Ούτε ένα ευρώ (!) από τα 9,7 δισ. που διαθέτει δεν έχει εγκρίνει η Επιτροπή για την Ελλάδα, θεωρώντας τα προγράμματα καταπολέμησης της κυβέρνησης μη αποδεκτά.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της ανεργίας για λογαριασμό της... πρωταθλήτριας στο σπορ, Ελλάδας ΑΜΕ/ΜΠΕ
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της ανεργίας για λογαριασμό της… πρωταθλήτριας στο σπορ, Ελλάδας
ΑΜΕ/ΜΠΕ
Η Ελλάδα, η πρώτη σε ανεργία χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη μετά την Ισπανία σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, δεν έχει μέχρι στιγμής πάρει ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια της Ε.Ε. που προορίζονται για την απασχόληση.

Αυτό είπε χθες στην «Εφ.Συν.» ανώτατος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος θα συμμετέχει -και αυτός- σήμερα στη σύνοδο κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο.

Οταν τον ρωτήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει επωφεληθεί από τα κονδύλια αυτά, μας εξήγησε ότι «για άγνωστο λόγο η Επιτροπή τα έχει μπλοκάρει· προφανώς επειδή δεν εγκρίνει τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα».


6 δισ. για τους νέους

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, διατίθενται συνολικά 9,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Συνολικά, οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν παρουσιάσει 40 προγράμματα, ενώ για παράδειγμα οι Γαλλία και Ισπανία έχουν λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 1 δισ. ευρώ (600 εκατ. η Ισπανία και 400 εκατ. η Γαλλία).

Η Ελλάδα -κορυφαία χώρα στην ανεργία- δεν έχει μέχρι τώρα λάβει τίποτε.

Σε ενημέρωση που έγινε χθες στο Βερολίνο σχετικά με τη σύνοδο κορυφής, σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, η οποία υπολογίζεται ότι τον επόμενο χρόνο θα φτάσει στο 2,6%.

Υπάρχει μικρή βελτίωση στη μείωση της ανεργίας, όμως η Ελλάδα –πρόσθεσε– πρέπει να εκμεταλλευθεί τα μέσα που προσφέρει η Επιτροπή και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σημερινή σύνοδο, στο Βερολίνο δηλώνουν ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να διατεθούν άλλοι πόροι για την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Πρέπει πρώτα να δούμε -λένε- εάν τα χρήματα που μέχρι τώρα έχουμε δώσει έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλωστε η ανεργία δεν καταπολεμάται μόνο με χρήματα, αλλά χρειάζονται και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι κατάλληλες συνθήκες. Υπάρχει βέβαια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την περσινή χρονιά, ωστόσο η μάχη κατά της ανεργίας θα διαρκέσει πολύ καιρό ακόμη».

Σχετικά με τις προθέσεις της ιταλικής προεδρίας αλλά και της Γαλλίας, να μην εφαρμόσουν αυστηρά τις πολιτικές λιτότητας που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος -στην ίδια ενημέρωση- έστειλε μήνυμα λέγοντας πως «οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να εφαρμοστούν από όλους. Τους έχουμε συμφωνήσει και έχουν υπογραφεί από όλους. Δεν είναι μια γερμανική εφεύρεση. Ολοι συμφώνησαν. Και πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες. Η Γερμανία δεν επιβάλλει τη λιτότητα. Αποτελεί μια αναγκαιότητα για την οποία και όλοι συμφωνήσαμε. Οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν και φυσικά όλοι μας επιθυμούμε την ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, το θέμα δεν είναι η αύξηση των πόρων, αλλά οι πόροι που υπάρχουν να χρησιμοποιηθούν σωστά».

Στη σύνοδο κορυφής για την ανεργία, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αργά χθες το βράδυ πηγή του ελληνικού υπουργείου Εργασίας απέρριψε τα όσα είπε ο Γερμανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει απορροφήσει 130 εκατ. από τα συνολικά 390 που δικαιούται για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

………………………………………………………………………………

Διαστρέβλωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ

Μια διαστρεβλωμένη εικόνα της ανεργίας στην Ελλάδα παράγει συστηματικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή συμπεραίνοντας ότι αυτή αρχίζει να μειώνεται και οι άνεργοι αρχίζουν να βρίσκουν εργασία. Βέβαια, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι συντάκτες του οποίου -και προκειμένου να μην εκτεθούν στα μάτια της τρόικας των δανειστών μας- άφησαν στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και ανέγραψαν έστω και κυνικά το προφανές. Οπως εκτίμησαν, οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα θα αυξάνονται και αυτή η προοπτική μειώνει τα κονδύλια που δαπανά ο ΟΑΕΔ σε προγράμματα επιδότησης της ανεργίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το β’ τρίμηνο του έτους 2014, η ποσοστιαία ανεργία κατήλθε στο 26,6%, όταν το β’ τρίμηνο του 2013 είχε ανέλθει στο 27,3%. Βέβαια, αυτή η διαφορά προκύπτει απλώς και μόνο διότι μειώθηκε το παραγωγικό δυναμικό λόγω της μαζικής μετανάστευσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη στατιστική απεικόνιση της ανεργίας, ο αριθµός των απασχολούµενων στο β’ τρίμηνο ανήλθε σε 3.539.085 ανθρώπους και των ανέργων σε 1.280.101. Αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα του έτους 2013 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφε ότι ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.632.184 ανθρώπους και των ανέργων σε 1.350.435. Ακόμη και έτσι λοιπόν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση του δείκτη ανεργίας, παραμένοντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανέργων. Δεύτερη κατατάσσεται η Ισπανία (24,4% με στοιχεία Αυγούστου), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Τζ.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου