oaednews

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τί είναι το Solidarity Now του Τζορτζ Σόρος

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Στη δημιουργία τεσσάρων Κέντρων Αλληλεγγύης πανελλαδικά στοχεύει το δίκτυο Solidarity Now στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε από το Open Society Foundations του γνωστού επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρώτο ανάλογο Κέντρο πανελλαδικά εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, έρχεται η σειρά της Αθήνας.

Οπως επισήμανε στην «ΗτΣ» η κ. Σταυρούλα Χασαπογλίδου, γενική διευθύντρια του Solidarity Now, στην πρωτεύουσα θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ένα μεγάλο Κέντρο Αλληλεγγύης στο Φρουραρχείο του Δήμου Αθηναίων (στον σταθμό Λαρίσης).
«Στο Κέντρο αυτό στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, θα παρέχονται υπηρεσίες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση και αναζητούν βοήθεια. Ο «πιλότος»για το Κέντρο είναι το αντίστοιχο που ήδη υφίσταται στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέχονται ιατρικές και νομικές υπηρεσίες, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει υπηρεσία με άξονα την απασχολησιμότητα».
Στελέχωση
Το Κέντρο στη Θεσσαλονίκη στελεχώνεται από δύο γιατρούς, τέσσερις δικηγόρους και δύο κοινωνικούς λειτουργούς και απευθύνεται σε άνεργους, ανασφάλιστους, ηλικιωμένους, νόμιμους μετανάστες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και σε όσους εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
«Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα να μπορούν τα Κέντρα Αλληλεγγύης να παρέχουν, εκτός από υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τροφή, στέγαση και βέβαια την υγεία, και τη δυνατότητα να μπορεί αυτός που καταφεύγει σ' αυτά να αναζητήσει και εργασία. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με φορείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης έως και μικροπιστώσεις για τη δημιουργία πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να συνεργαστούμε μ' αυτούς και να προσφερθεί η υπηρεσία της εύρεσης απασχόλησης μέσα από το Κέντρο. Μόλις κλείσει η συνεργασία με 2-3 τέτοιους φορείς στη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσουν μέσα από το Κέντρο της συμπρωτεύουσας να παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες με σκοπό την εύρεση απασχόλησης», επισημαίνει η ίδια
Μάλιστα, η κ. Χασαπογλίδου τονίζει πως «εάν έστω και ένα 10% όσων αναζητούν βοήθεια μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης μπορεί να βρίσκει και κάποια εργασία μέσα από αυτά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η αντιμετώπιση όσων αναζητούν βοήθεια μέσα από τα Κέντρα και λαμβάνουν στήριξη από τις ΜΚΟ, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ' αυτά, απαιτείται να είναι ολιστική και γι' αυτό όποιος αναζητά βοήθεια περνά και από το στάδιο συνέντευξης με κοινωνική λειτουργό».Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί δύο πολύ γνωστές οργανώσεις, την Άρσις και την Praksis. Η πρώτη προσφέρει νομικές υπηρεσίες σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα.
Μεγάλη εμπειρία
Από την πλευρά της, η Praksis, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας, προσφέρει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και συγκεκριμένα υπηρεσίες γενικής ιατρικής και συμβουλευτικής. Αμφότερες οι οργανώσεις θα παραπέμπουν περιστατικά και σε άλλους φορείς παροχής υγειονομικών και νομικών υπηρεσιών.
Το Solidarity Now έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παροχής θέρμανσης στην Ελλάδα, διαθέτοντας 700.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό σε διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας, όπως σχολεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, αθλητικά κέντρα και γηροκομεία. Το πρόγραμμα παροχής θέρμανσης αποτελεί κοινή προσπάθεια του Solidarity Now και διαφόρων ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά και πολλών δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, η Στυλίδα και το Πέραμα.
«Στόχος είναι να δημιουργηθούν άλλα δύο Κέντρα σ' όλη τη χώρα μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, και πιθανώς μία ακόμη πόλη για να φιλοξενήσει μία τέτοια υποδομή θα μπορούσε να είναι η Πάτρα. Προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει σωστά το πιλοτικής μορφής Κέντρο της συμπρωτεύουσας, στο οποίο θα στηριχθούν και όλα τα υπόλοιπα», καταλήγει η κ. Χασαπογλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου