oaednews

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοινωση Ομοσπονδίας Υπαλληλων ΟΑΕΔ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
e-mail: omosp.ypal.oaed@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 120 / 17-9-2014

Προς τις Ενώσεις Μέλη μας

Προς Όλες τις Υπηρεσίες

Θέμα: «Ενημέρωση - ενέργειες Ομοσπονδιας"
            H Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, όπως σας έχουμε ενημερώσει, έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της για την υπάρχουσα κατάσταση του ΟΑΕΔ και να διεκδικήσει έναν ποιοτικότερο, ενιαίο, δημόσιο και στην υπηρεσία του πολίτη Οργανισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με:
 Τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Αμπατζόγλου
 Τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση
 Τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου
 Τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πλακιωτάκη
 Την Ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Κεντρικός άξονας της ατζέντας των συναντήσεών μας είναι η ισχυροποίηση του Οργανισμού, ως του μοναδικού Δημόσιου Φορέα Απασχόλησης. Θέσαμε μετ’ επιτάσεως κυρίως:

·        Την άμεση - και όχι μέσω ΙΚΑ - απόδοση στον Οργανισμό των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών που καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ
·        Την κατάργηση του «νόμου Κουτρουμάνη», για παρακράτηση από το ΙΚΑ του 30% των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ,
·        Την παύση προγραμμάτων voucher, ΤοπΣΑ, ΤοπΕΚΟ κλπ, καθώς όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά, αυτά τα προγράμματα λειτουργούν σε βάρος των ανέργων και στη βάση μιας παραοικονομίας που «βάζει χέρι» στο δημόσιο χρήμα και επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τους ανέργους και να βγάλει τεράστια κέρδη εκμεταλλευόμενη το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Επισημάναμε για μία ακόμη φορά, την κατάσταση που επικρατεί έξω από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με τους ιδιώτες (ΚΕΚ) να έχουν στήσει παραμάγαζα με ανασφάλιστους εργαζόμενους τους που στριμώχνονται και σπρώχνονται με τους ανταγωνιστές του  προσπαθώντας με διαφημιστικά και παραπλανητικά φυλλάδια να εξασφαλίσουν «πελάτες» από τους ανέργους, δημιουργώντας τους εσφαλμένες προσδοκίες.

·        Επισημάναμε για ακόμη μία φορά, το τεράστιο κόστος αυτών των προγραμμάτων σε συνάρτηση με την αναποτελεσματικότητά τους και την απουσία ουσιαστικού οφέλους για τους ανέργους.
·        Ζητήσαμε την ισχυροποίηση του Οργανισμού μέσα από προγράμματα που αφορούν κυρίως την καταπολέμηση της ανεργίας και οδηγούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
·        Ζητήσαμε τη συνέχιση προγραμμάτων που υλοποιούσαν οι Οργανισμοί που έχουν ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ (ΟΕΚ-ΟΕΕ).
·        Ζητήσαμε μεγαλύτερη αυτονομία στη λειτουργία του ΔΣ του ΟΑΕΔ, προκειμένου να μπορέσει σε συνδυασμό με την άμεση καταβολή των εισφορών, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προγράμματα. Ζητήσαμε δηλαδή, να σταματήσει ο «σφιχτός εναγκαλισμός» της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας με τον ΟΑΕΔ και η χρησιμοποίησή του ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων.
·        Όσον αφορά καθαρά εσωτερικά θέματα ζητήσαμε ξανά, την καταβολή σε όσους συναδέλφους σπουδάζουν των διδάκτρων που έχουν καταβάλλει, εξηγώντας πως η εκπαίδευση των συναδέλφων αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον Οργανισμό.
·        Ζητήσαμε επίσης, να προωθηθεί τροπολογία για το αφορολόγητο της αμοιβής των ελέγχων και την καταβολή των εξόδων μετακίνησης.
·        Θέσαμε γενικότερα θέματα, όπως η ρύθμιση στεγαστικών δανείων που είχαν χορηγηθεί από τον πρώην ΟΕΚ.

Από τις απαντήσεις που λάβαμε σταχυολογούμε τα εξής:
·        Για την άμεση καταβολή των εισφορών το Υπουργείο ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τεχνικά δυνατό και ότι προωθείται λύση για την επόμενη διετία, με την οποία όλες οι εισφορές θα εισπράττονται από ενιαίο, ανεξάρτητο φορέα και θα αποδίδονται άμεσα στους δικαιούχους φορείς. Η δική μας θέση την οποία εκφράσαμε με σαφήνεια, είναι ότι το όλο θέμα άπτεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και ότι σε κάθε περίπτωση με την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, έπρεπε ήδη να έχει βρεθεί λύση και ο ΟΑΕΔ να εισπράττει άμεσα  και να διαχειρίζεται τις εισφορές που καταβάλλονται για το σκοπό αυτό, αντί να επαιτεί από το Υπουργείο πόρους.
·        Για τα προγράμματα που δίνονται σε ιδιωτικούς φορείς - και μετά τα στοιχεία που παρουσιάσαμε - υπήρξε δέσμευση από πλευράς Υπουργείου για επανεξέταση και συνέχιση της συζήτησης με την Ομοσπονδία, προκειμένου να βρεθεί λύση.
·        Για το θέμα του αφορολόγητου της αμοιβής των ελέγχων το Υπουργείο υποστήριξε το αίτημά μας, υποδεικνύοντας μας σαν αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
·        Για το θέμα της καταβολής των διδάκτρων επιφυλάχτηκε να απαντήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
·        Για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που είχαν χορηγηθεί από τον πρώην ΟΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει άμεση θετική λύση.

            Από τις μέχρι τώρα επίσημες συναντήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ με την Πολιτική Ηγεσία εκτιμούμε ότι προκύπτει έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων, καθώς υπάρχει θεωρητική συμφωνία, αλλά όχι πρακτική και άμεση ανταπόκριση. Ελπίζουμε αυτή η εκτίμησή μας να διαψευσθεί άμεσα εμπράκτως. Ως Ομοσπονδία, δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Συνεχίζουμε τις επαφές με κόμματα και φορείς. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για έναν ΟΑΕΔ δημόσιο όπως τον οραματιζόμαστε και όπως τον δικαιούνται οι πολίτες!

3 σχόλια:

  1. Επιτέλους τέθηκε ώς θέμα το παντελώς απαράδεκτο να φορολογείτε η αποζημίωση των ελέγχων,λες και αποτελεί καθαρό εισόδημα.
    Βάζουμε τα αυτοκίνητά μας,τα καύσιμα , γενικά οδοιπορικά έξοδα χωρίς καμιά αποζημίωση και φορολογούμαστε και απο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΕΦΑΠΑΞ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ(100.000ΕΥΡΩ) ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.....ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ .......ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ............ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ..ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ....ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ........ΠΟΥ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ............ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΣΑ..............ΜΑΣ ΤΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ...................ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Δεν ισχύει το Δίκαιο της Ε.Ε. στην Ελλάδα του μνημονίου»

    ΑπάντησηΔιαγραφή