Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 113 / 14-8-2014
Προς τις Ενώσεις Μέλη μας
Προς Όλες τις Υπηρεσίες
Θέμα: «Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας»
ΟΤΑΝ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας ότι δήθεν προτείνεται από την Τρόικα «σπάσιμο» του ΟΑΕΔ σε 2 τμήματα και πώλησης του ενός από αυτά σε ιδιωτικές εταιρίες έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
  1. Καλούμε το Διοικητή του ΟΑΕΔ να σταματήσει να νίπτει τα χείρας του και να μας πει τι σχεδιάζεται για το μέλλον του Οργανισμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό (ή μη) επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις που κάνουν οι ομάδες εργασίας στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης (reengineering) του Οργανισμού.
  2. Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να σταματήσει να πειραματίζεται και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κόστους-οφέλους που αφορούν τη μέχρι τώρα σύμπραξη-συνεργασία με ιδιώτες στο τομέα της εργασίας και τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι σαφώς εις βάρος των ανέργων!
  3. Καλούμε τη κυβέρνηση να σταματήσει την υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο, στην τρόικα και στους τοκογλύφους πολιτική και να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης των ανέργων μέσα από δράσεις που έχουμε ήδη προτείνει περισσότερες από μία φορές όπως:
·           Να αποδοθούν άμεσα στον ΟΑΕΔ οι εισφορές που παρανόμωςπαρακρατούνται από το ΙΚΑ και μέχρι σήμερα ανέρχονται περίπου στα 8 Δις Ευρώ.
·                    Να αποδίδονται εφεξής απευθείας στον ΟΑΕΔ και στο σύνολό τους οι εισφορές που παρακρατούνται υπέρ του οργανισμού (περιλαμβάνοντας και τις εισφορές προς τους συγχωνευθέντες οργανισμούς ΟΕΚ, ΟΕΕ) όπως γίνεται με την άμεση απόδοση των εισφορών των επικουρικών ταμείων χωρίς τη μεσολάβηση του ΙΚΑ (το οποίο σήμερα παρακρατεί 30% των εισφορών αυτών για τον «κόπο» του).
·                    Να σταματήσει η αποστελέχωση του ΟΑΕΔ από έμπειρα και ικανά στελέχη. Με το ποσοστό της ανεργίας στο 27% δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος στον οργανισμό για να μπορέσει ο ΟΑΕΔ να ασκήσει πολιτική απασχόλησης αλλά και κοινωνική πολιτική σαν ο μοναδικός φορέας κοινωνικής πολιτικής που υπάρχει σήμερα στη χώρα!

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό του οργανισμού έχει εκπαιδευτεί πολλάκις στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την εξατομικευμένη προσέγγιση ανέργων και την αναζήτηση των κατάλληλων θέσεων εργασίας για τον καθένα από αυτούς, σε τεχνικές συμβουλευτικής για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των ανέργων και διαθέτει τεράστια εμπειρία που μπορεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας χωρίς επιπλέον κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο και χωρίς μεσάζοντες! Δεν κατανοούμε (και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές) την πρεμούρα της εκχώρησης των προγραμμάτων απασχόλησης στους ιδιώτες αυξάνοντας το κόστος κατά τα τεράστια κέρδη που θα εκχωρηθούν στα ολιγοπώλια που δημιουργούνται! Έχουμε επισημάνει και το τονίζουμε ξανά ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο και παράλληλα υποχρέωση της πολιτείας.
Καλούμε λοιπόν τη κυβέρνηση να μη πράξει το τελευταίο μοιραίο ολίσθημα και να μετατρέψει το δικαίωμα αυτό σε εμπόρευμα! Οι μεσάζοντες που πάνε να δημιουργήσουν και να στηρίξουν, αυτή τη φορά δεν θα πουλάνε σακιά με πατάτες, αλλά θα πουλάνε και θα αγοράζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας, το μέλλον της χώρας…
Καταλήγοντας ζητούμε από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προβεί άμεσα σε δημόσιες δηλώσεις δεσμευόμενη περί μη εκχώρησης του ΟΑΕΔ ή τμήματός του σε ιδιώτες διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά (προφανώς προϊόν ευσεβών πόθων κάποιων επιχειρηματιών ή αυτών που τους στηρίζουν), σε αντίθετη περίπτωση θα είναι προφανές ότι αφού κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να γεμίσει το «καζάνι» της ανεργίας μέχρι εκεί που δεν χωράει άλλο, παραδίδει την «κουτάλα» στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ζητάμε να πάρουν άμεσα θέση όλα τα κόμματα στο ζήτημα αυτό.
Ζητάμε από όλους τους βουλευτές, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους να πάρουν άμεσα θέση!
Εργαζόμενοι και άνεργοι σε κοινό μέτωπο δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση των παράλογων αυτών σχεδιασμών όποιος κι αν είναι ο εμπνευστής τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου