Μειώστε τις ασφαλιστικές εισφορές, περιορίστε τα προγράμματα κατάρτισης και δώστε κίνητρα για απασχόληση κυρίως σε νέους και μακροχρόνια ανέργους. Αυτή είναι η «εντολή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την κυβέρνηση που βλέπει την ανεργία να μειώνεται με ρυθμούς... χελώνας, απειλώντας την προσπάθεια ανάκαμψης.
Στην έκθεση «φάντασμα» του ΔΝΤ, που τελικά θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών στη χώρα μας θεωρούν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών «κλειδί» προκειμένου να υπάρξουν θετικές συνέπειες στους μισθούς, την απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά.
Θεωρούν μάλιστα, ότι εάν το μέτρο «τρέξει» και έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούν θα πρέπει, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 να επανεξετασθεί το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.
Και πράγματι, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9%, σε συνδυασμό με την μείωση κατά 1,1% στις αρχές του 2012 (μέσω της διάλυσης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας και κατά συνέπεια της κατάργησης της εισφοράς των εργοδοτών προς τους οργανισμούς αυτούς), οδηγεί σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους από 800 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ιδιωτικό τομέα, το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. είναι οι μεικτές αποδοχές και τα 7,13 δισ. ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές.
Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση εκτιμώνται σε 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως προσεγγίζει τα 2,36 δισ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές τα 509,28 εκατ. ευρώ.
Από την 1η Ιουλίου, θα μειωθεί η εργοδοτική εισφορά κατά 2,9% όπως επίσης θα μειωθεί κατά 1% και η εισφορά των εργαζομένων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μικρή αύξηση των μισθών. Άλλωστε, ο εργαζόμενος, λόγω της αύξησης των καθαρών αποδοχών, θα δει να του παρακρατείται μεγαλύτερος φόρος.
Εργαλείο το νέο ΕΣΠΑ
Στην έκθεση, οι εκπρόσωποι του Ταμείου ζητούν επίσης, τη μείωση των προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Μείωση που φαντάζει μονόδρομος αφού μέρος των εισφορών που καταργούνται χρηματοδοτούσαν τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Παράλληλα, ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα νέα προγράμματα απασχόλησης που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ, και κυρίως τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος «youth guarantee» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2014.
Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να «τρέξει» εντός του τρέχοντος έτους έξι προγράμματα, με στόχευση στους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους, που όπως έδειξαν και τα χθεσινά στοιχεία για την ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ πλήττονται περισσότερο.
Αν και ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα και παραμένει το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την διοίκηση του ΟΑΕΔ σχεδιάζουν έξι νέα προγράμματα.
Τα τέσσερα εκπονούνται από τον ΟΑΕΔ και αφορούν:
* Προσλήψεις 12.000 ανέργων ηλικίας 15-24 ετών και άλλων 38.000 ανέργων ηλικίας 25-29 ετών με επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας,
* Επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία για 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών σε κλάδους αιχμής όπως ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία,
* Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις (κατάρτιση, μαθητεία, απασχόληση) για 12.000 νέους ανέργους ηλικίας 15-24 ετών καθώς και
* κατάρτιση –απασχόληση σε κλάδους αιχμής όπως ο τουρισμός, η πληροφορική και η αγροτική οικονομία για 15.000 νέους ανέργους ηλικίας 15-24 ετών.
Παράλληλα εντός του καλοκαιριού, ίσως και μέσα στον Ιούλιο, θα ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 μακροχρόνια ανέργους καθώς και περιφερειακά προγράμματα επιδότησης απασχόλησης μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων και των Τοπικών Συμφώνων για 6.500 ανέργους.
Παράπλευρες απώλειες
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει και σημαντικές ...παράπλευρες απώλειες όπως για παράδειγμα η άμεση μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, σε αντιδιαστολή με -την όποια- αύξηση της απασχόλησης, που θα είναι μεσομακροπρόθεσμη.
Εκτιμάται ότι η «τρύπα» στα ταμεία θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ και με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να... κρέμεται πάνω από τα ταμεία, δημιουργείται ένας επιπρόσθετος λόγος μείωσης των συντάξεων.
Η μείωση των εισφορών θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στον ΟΑΕΔ καθώς παρά την μείωση κατά 50% φέτος και κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων το 2015 (το λαμβάνουν περίπου 150.000 οικογένειες) και τη διακοπή του επιδόματος μητρότητας (το εισπράττουν 55.000 μητέρες τον χρόνο), ο Οργανισμός αναμένεται να κλείσει το τρέχον έτος με έλλειμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου