oaednews

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Εντολή ΔΝΤ: Απολύστε και μειώστε μισθούς στο Δημόσιο – Μόνο έτσι θα σπάσουν τα ταμπού!

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδινε τις δικές του εντολές στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδινε στη δημοσιότητα την έκθεση του για τη χώρα μας με εντολή προς προς τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά «να σπάσει τα ταμπού στο Δημόσιο».
Τι σημαίνει αυτό; Μειώσεις μισθών και απολύσεις διατυπώνοντας μάλιστα την ανησυχία του για το εάν τελικά η κυβέρνηση έχει σπάσει το ταμπού των απολύσεων, υπενθυμίζοντας την «κληρονομιά» των κομματικών προσλήψεων.
Ειδικότερα με τις παρεμβάσεις που έρχονται το Ταμείο προαναγγέλλει

- εσωτερικές αλλαγές στο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, από τις οποίες θα θιγούν κυρίως οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού θεωρεί ότι αμείβονται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, και πως
- πρέπει να γίνουν και 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πέρα από τις 11.000 του 2014, με πρόβλεψη στόχων για τα επόμενα έτη.
Σε ότι αφορά τα Εργασιακά παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος του επιχειρείν και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων και σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει
- να «εξαφανιστούν» οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις,
- να εισαχθεί και στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
Για το Ασφαλιστικό θεωρεί ότι οι στοχευμένες στις υψηλότερες συντάξεις περικοπές βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθώς οι δαπάνες παραμένουν στα επίπεδα του 17% του ΑΕΠ και επισημαίνει, ότι είναι αδύναμος ο δεσμός εισφορών- παροχών, στοχοποιώντας τον ΟΑΕΕ, αφού στην ουσία το Ταμείο παραπέμπει στις νέες Αναλογιστικές Μελέτες, βάσει των οποίων θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλες παρεμβάσεις στο σύστημα.
Στο πεδίο του Φορολογικού και των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει κίνδυνος τις δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά και για τα Τέλη Ακινήτων, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την επιτυχία του νέου Φόρου Ακινήτων και τις δαπάνες Υγείας.
Το Ταμείο είναι επίσης επιφυλκτικό στην πρόθεση τα Κυβέρνησης να ανατρέψει πλήρως το πλαίσιο του ΦΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρο απαλλαγές και ειδικούς συντελεστές, όπως ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ εκδηλώνει διάθεση ανάλογων ανατροπών και στο πλαίσιο των απαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται ανήσυχο και για τα «κόκκινα» δάνεια και επισημαίνει ότι συνυπολογιζομένων των αναδιαρθρωμένων, έφτασαν στο 40% του συνόλου και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων τονίζοντας ότι πως «το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να είναι επιφορτισμένο με την πώληση περιουσιακών στοιχείων όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».
Τέλος υποστηρίζει ότι υπάρχει Δημοσιονομικό κενό 2 δις ευρώ για το 2015, που θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο με δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα- συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης μέτρων που ισχύουν (π.χ. έκτακτη εισφορά), διευρύνοντας μάλιστα την εκτιμώμενη «τρύπα» στα 3,7 δις€ έως το τέλος του 2016 και θεωρεί ότι για το 2015 εξακολουθεί να υπάρχει Χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις του για το Χρέος συγκλίνουν στο ότι θα βρίσκεται στα επίπεδα του 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στα 117,2% του ΑΕΠ το 2022, πετώντας έτσι το «γάντι» στους Ευρωπαίους για λήψη μέτρων που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου