oaednews

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Προς ιδιωτικοποίηση και η Λίμνη Πλαστήρα !

 

Παρά την αρχική εκτίμηση ότι τελικά η Λίμνη Πλαστήρα δεν συμπεριλαμβάνεται στα υδροηλεκτρικά στα οποία θα μπει "πωλητήριο" και παρά την επιστολή που απέστειλε τον Μάρτιο στο ΥΠΕΚΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με την οποία ζητούσε να εξαιρεθεί η Λίμνη Πλαστήρα, φαίνεται ότι άλλες είναι οι προθέσεις του υπουργού..

 Με δεδομένο μάλιστα ότι εντός της εβδομάδας έρχεται στο α΄θερινό τμήμα της Βουλής το Ν/Σ για την ιδιωτικοιποίηση της ΔΕΗ, το θέμα λαμβάνει διαστάσεις επείγουσας αντιμετώπισης από την πλευρά των φορέων της Θεσσαλίας. Στη λογική αυτή μόλις το πληροφορήθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του κ. Μανιάτη, μιλώντας στην κάμερα της "Θ.Τ.", τονίζοντας, ότι θα βρει απέναντι μέτωπο όλων των Θεσσαλών, αν διαννοηθεί να συμπεριλάβει τη Λίμνη Πλαστήρα στα προς παραχώρηση υδροηλεκτρικά για την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης και "μικρής ΔΕΗ" και καλεί σε συστράτευση αγρότες, βουλευτές, ΤΟΕΒ, δήμους και πολίτες της περιφέρειας, καθώς το φετινό καλοκαίρι είναι καλικαίρι, σημαντικών εξελίξεων για την τοπική οικονομία, όπως το είχαμε προβλέψει.... Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιάτης γίνεται με τις δηλώσεις του ή τις πράξεις του για δεύτερη φορά "persona non grata" , για τους Θεσσαλούς, αφού ήταν ο υπουργός που πέρασε και την πρόταση στο Λουξεμβούργο για την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων,

  Το ρεπορτάζ του Γιώργου Μακρή για την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" με αφορμή την ερώτηση της κ. Διώτη για την ιδιωτικοποίηση της Λίμνης Πλαστήρα και την απάντηση του κ. Μανιάτη, αναφέρει τα εξής:

  "Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις υδροηλεκτρικών σταθμών, χωρίς να εξαιρέσει αυτόν στη λίμνη Πλαστήρα, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώς Διώτη.

«Η ΔΕΗ σήμερα κατέχει περίπου το 70% της χονδρεμπορικής αγοράς και το 99% της λιανικής αγοράς και βεβαίως, η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρία στη χώρα μας που έχει στην ιδιοκτησία της και λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Μόνο Ελλάδα, Κύπρος Μάλτα, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία έχουν το σημερινό καθεστώς λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχει μία εταιρία με δεσπόζουσα θέση και στη συνέχεια η μία, δύο ή τρεις εταιρίες μικρές που υπάρχουν έχουν ποσοστό κάτω από 5%.
Άρα, φαντάζομαι ότι για όφελος του τελικού καταναλωτή κανένας δεν θα ήθελε αυτή η κατάσταση να συνεχίσει να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Μανιάτης κι επιβεβαίωσε ότι «στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση εξετάζει και μέτρα που αφορούν στην πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας». Προανήγγειλε μάλιστα ότι «πολύ σύντομα» οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα καταθέσουν την τελική τους πρόταση.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ
«Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία», υποστήριξε από την πλευρά της η κ. Ηρώ Διώτη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το Μνημόνιο 2, μπήκαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα επίσημα οι βάσεις για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευτήκατε στους δανειστές μας, ερήμην της ελληνικής κοινωνίας και ψηφίσατε την αναδιάρθρωση μέχρι τον Ιούνιο του 2012, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Δεν νοιάζεστε αν εφαρμόζετε καταστροφική πολιτική, δεν διστάζετε να προχωρήσετε σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων υποδομών», σημείωσε η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που παρέθεσε τα εξής στοιχεία για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πλαστήρα στην Καρδίτσα:
«Έχει ισχύ 129,9 MW. Όλο το πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι τεράστιο, αφού εκτός του ότι παράγει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύει χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ στη λειτουργία του οφείλουν την ύδρευσή τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όποιος ελέγχει τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα, ουσιαστικά ελέγχει και την τεχνητή Λίμνη Ταυρωπού για τη δημιουργία της οποίας οι κάτοικοι της Νεβρόπολης έδωσαν τη γη τους και η πιθανολογούμενη πώλησή της εγκυμονεί κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση των αγαθών της ενέργειας και του νερού και την εκτόξευση των τιμών τους.
Τυχόν πώληση λοιπόν θα έπληττε ευθέως τη βασικότερη ίσως παραγωγική και αναπτυξιακή δυνατότητα της Καρδίτσας τόσο στον τομέα τουρισμού, όσο και της αγροτικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό αυτό που μας περιέγραφαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εκεί ότι όποιος ελέγχει τον υδροηλεκτρικό σταθμό, ουσιαστικά ελέγχει όλο το μήκος το φυσικού πόρου και αυτό που εκβάλλει μέχρι το Αιγαίο και αυτό που εκβάλλει μέχρι το Ιόνιο.
Πώς, λοιπόν, κ. υπουργέ, θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη και οικονομική άρδευση και ύδρευση του Θεσσαλικού Κάμπου, αν τα πουλήσετε σε ιδιώτες και πώς θα διασφαλίσετε χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές οικιακού και αγροτικού ρεύματος;», ρώτησε η κ. Ηρώ Διώτη επισημαίνοντας ότι «οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε μία επιπλέον θέση μάχης» και υπενθυμίζοντας ότι «η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο».
ΔΟΘΗKΑΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Δεν υπάρχει λίστα προς ιδιωτικο- ποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανταπάντησε ο κ. Γιάννης Μανιάτης και πρόσθεσε:
«Οι όποιες επιλογές θα γίνουν τελικά από την κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, θα προκύψουν ασφαλώς μετά απ την εισήγηση που θα μας κάνουν ο σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης. Πρέπει, όμως, να είναι προφανές σε όλους μας ότι η ύπαρξη μονάδων παραγωγής από διαφορετικές πηγές, δηλαδή και νερό και λιγνίτης και φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι κάτι αυτονόητο και προφανές για να έχει ισορροπημένο και άρα ανταγωνιστικό ενεργειακό μίγμα η οποιαδήποτε εταιρία. Όσον αφορά τη Λίμνη Πλαστήρα, ασφαλώς γνωρίζετε, κυρία συνάδελφε, ότι όταν έγιναν τα έργα, οι τότε ιδιοκτήτες της περιοχής πήραν όλες τις νόμιμες προβλεπόμενες αποζημιώσεις προκειμένου να εκχωρήσουν την ιδιοκτησία τους. Επιπλέον, σε περίπτωση που το οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο ιδιωτικοποιηθεί, να είστε σίγουρη ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και πλήρη διασφάλιση της βέλτιστης πρότασης για το ελληνικό δημόσιο. Για την κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που ισχύουν στην παρούσα φάση για οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την πιθανή πώληση οποιουδήποτε υδροηλεκτρικού έργου τελικά επιλεγεί», διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Μανιάτης."


 Η επιστολή Αγοραστού τον Μάρτιο στον κ. Μανιάτη

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) της Λίμνης Πλαστήρα δεν είναι απλά ένα ακόμη υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα συνεισφέρει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για έργο πολλαπλής σκοπιμότητας και τεράστιας σημασίας για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας. Τυχόν ιδιωτικοποίησή του θα είχε ανυπολόγιστες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή μας. Πρέπει να σημειωθεί ο ενιαίος φορέας Διαχείρισης υδατικών πόρων της λεκάνης της Θεσσαλικής πεδιάδας δεν έχει ακόμη συσταθεί.
Ο ΥΗΣ της Λίμνης Πλαστήρα, όπως και όλες οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής, λειτουργεί ως εργοστάσιο αιχμής το καλοκαίρι που η ζήτηση των ηλεκτρικών φορτίων είναι αυξημένη. Με δεδομένο ότι στο θεσσαλικό κάμπο δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποταμίευσης υδάτινων πόρων τους χειμερινούς μήνες, από τους παραποτάμους του Πηνειού που παραλαμβάνουν τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα μέχρι το φράγμα της Γυρτώνης στον Πηνειό, η λειτουργία του από τον ιδιώτη – για λόγους τιμολογιακής πολιτικής – εκτός των καλοκαιρινών μηνών που υπάρχει αυξημένη ζήτηση για άρδευση, συνεπάγεται τεράστια σπατάλη υδατικών πόρων πολύτιμων για την πρωτογενή παραγωγή της περιφέρειάς μας.
Το φράγμα Πλαστήρα είναι το μοναδικό μεγάλο έργο άρδευσης εν λειτουργία στη Θεσσαλία, μαζί με το φράγμα Σμοκόβου. Στη θεσσαλική πεδιάδα το ετήσιο υδατικό έλλειμμα ανέρχεται στα 1,2 δις κ.μ. νερού και ως εκ τούτου η μη βέλτιστη αξιοποίηση των ελλειμματικών υδατικών πόρων συνεπάγεται τεράστιο πλήγμα και για την τοπική, αλλά και για την εθνική οικονομία.
Εξάλλου, από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα υδρεύονται περί τους 90.000 κάτοικοι της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας μέσω της αναρρυθμιστικής Λίμνης που βρίσκεται πλησίον του ΥΗΣ Πλαστήρα, από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας Σοφάδων και πέριξ κοινοτήτων.
Η ύπαρξη του φράγματος Πλαστήρα έχει απογειώσει το χειμερινό και όχι μόνο τουρισμό της περιοχής της ορεινής ζώνης των θεσσαλικών Αγράφων, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί τουριστικά καταλύματα 1000 και πλέον κλινών (προγράμματα LEADER, αναπτυξιακός νόμος) με πάνω από 30.000 διανυκτερεύσεις ετησίως. Ως εκ τούτου και για λόγους τουριστικούς, αλλά κυρίως οικολογικούς, έχει τεθεί από το ΕΜΠ ένα ελάχιστο οικολογικό όριο διατήρησης του υδάτινου δυναμικού εντός του ταμιευτήρα το οποίο δεν πρέπει να παραβιάζεται από τον χρήστη του νερού, εν προκειμένω τη ΔΕΗ. Η διατήρηση του οικολογικού ορίου ανήκει ατύπως στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρις ότου συσταθεί ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης.
Για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και για την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, είναι σημαντικό να έχει ανταγωνιστική πρωτογενή παραγωγή, η οποία συνεισφέρει με ένα μέσο πολλαπλασιαστή 7 στην εθνική απασχόληση. Το κόστος νερού στη Θεσσαλία ήδη είναι απαγορευτικό λόγω της μεγάλης έλλειψης υδατικών πόρων. Ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της πεδιάδας υπερβαίνει τα 50 ευρώ το στρέμμα. Συνεπώς οι υδάτινοι πόροι δεν θα πρέπει να θεωρούνται μόνον ενεργειακό απόθεμα.
Το έργο του φράγματος Πλαστήρα έχει επιπλέον περίοδο ζωής πάνω από 50 χρόνια, ενώ ήδη λειτουργεί επί 50 χρόνια και έχει δώσει πνοή στην αναπτυξιακή δραστηριότητα της θεσσαλικής πεδιάδας η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στο ΑΕΠ της χώρας όσο και στις εξαγωγές . Μόνο από σιτηρά, βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα και βιομηχανικό ροδάκινο η Θεσσαλία συνεισφέρει ετησίως πάνω από 1 δις ευρώ στις εξαγωγές της χώρας.
Συμπερασματικά η ιδιωτικοποίηση του ΥΗΣ Πλαστήρα συνεπάγεται έλεγχο της τοπικής οικονομίας από ιδιώτη και άμεση εξάρτηση του πρωτογενή, του δευτερογενή (εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων) και τριτογενή τομέα (τουρισμός στην παραλίμνια ζώνη) από την ενεργειακή ζήτηση της χώρας.
Είμαστε αντίθετοι σ΄αυτή την πολιτική «λογική», διότι η ενδεχόμενη πώληση του ΥΗΣ πλήττει ευθέως τη βασικότερη αναπτυξιακή και παραγωγική δυνατότητα της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας, τόσο στον τομέα της αγροτικής οικονομίας όσο και στον τομέα του τουρισμού."
- See more at: http://www.thessaliatv.gr/news/3911/pros-idiwtikopoihsh-kai-h-limnh-plasthra-/#sthash.N847hpGa.dpuf


Παρά την αρχική εκτίμηση ότι τελικά η Λίμνη Πλαστήρα δεν συμπεριλαμβάνεται στα υδροηλεκτρικά στα οποία θα μπει "πωλητήριο" και παρά την επιστολή που απέστειλε τον Μάρτιο στο ΥΠΕΚΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με την οποία ζητούσε να εξαιρεθεί η Λίμνη Πλαστήρα, φαίνεται ότι άλλες είναι οι προθέσεις του υπουργού..


 Με δεδομένο μάλιστα ότι εντός της εβδομάδας έρχεται στο α΄θερινό τμήμα της Βουλής το Ν/Σ για την ιδιωτικοιποίηση της ΔΕΗ, το θέμα λαμβάνει διαστάσεις επείγουσας αντιμετώπισης από την πλευρά των φορέων της Θεσσαλίας. Στη λογική αυτή μόλις το πληροφορήθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του κ. Μανιάτη, μιλώντας στην κάμερα της "Θ.Τ.", τονίζοντας, ότι θα βρει απέναντι μέτωπο όλων των Θεσσαλών, αν διαννοηθεί να συμπεριλάβει τη Λίμνη Πλαστήρα στα προς παραχώρηση υδροηλεκτρικά για την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης και "μικρής ΔΕΗ" και καλεί σε συστράτευση αγρότες, βουλευτές, ΤΟΕΒ, δήμους και πολίτες της περιφέρειας, καθώς το φετινό καλοκαίρι είναι καλικαίρι, σημαντικών εξελίξεων για την τοπική οικονομία, όπως το είχαμε προβλέψει.... Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιάτης γίνεται με τις δηλώσεις του ή τις πράξεις του για δεύτερη φορά "persona non grata" , για τους Θεσσαλούς, αφού ήταν ο υπουργός που πέρασε και την πρόταση στο Λουξεμβούργο για την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων,

  Το ρεπορτάζ του Γιώργου Μακρή για την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" με αφορμή την ερώτηση της κ. Διώτη για την ιδιωτικοποίηση της Λίμνης Πλαστήρα και την απάντηση του κ. Μανιάτη, αναφέρει τα εξής:

  "Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις υδροηλεκτρικών σταθμών, χωρίς να εξαιρέσει αυτόν στη λίμνη Πλαστήρα, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώς Διώτη.
«Η ΔΕΗ σήμερα κατέχει περίπου το 70% της χονδρεμπορικής αγοράς και το 99% της λιανικής αγοράς και βεβαίως, η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρία στη χώρα μας που έχει στην ιδιοκτησία της και λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Μόνο Ελλάδα, Κύπρος Μάλτα, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία έχουν το σημερινό καθεστώς λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχει μία εταιρία με δεσπόζουσα θέση και στη συνέχεια η μία, δύο ή τρεις εταιρίες μικρές που υπάρχουν έχουν ποσοστό κάτω από 5%.
Άρα, φαντάζομαι ότι για όφελος του τελικού καταναλωτή κανένας δεν θα ήθελε αυτή η κατάσταση να συνεχίσει να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Μανιάτης κι επιβεβαίωσε ότι «στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση εξετάζει και μέτρα που αφορούν στην πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας». Προανήγγειλε μάλιστα ότι «πολύ σύντομα» οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα καταθέσουν την τελική τους πρόταση.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ
«Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία», υποστήριξε από την πλευρά της η κ. Ηρώ Διώτη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το Μνημόνιο 2, μπήκαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα επίσημα οι βάσεις για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευτήκατε στους δανειστές μας, ερήμην της ελληνικής κοινωνίας και ψηφίσατε την αναδιάρθρωση μέχρι τον Ιούνιο του 2012, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Δεν νοιάζεστε αν εφαρμόζετε καταστροφική πολιτική, δεν διστάζετε να προχωρήσετε σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων υποδομών», σημείωσε η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που παρέθεσε τα εξής στοιχεία για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πλαστήρα στην Καρδίτσα:
«Έχει ισχύ 129,9 MW. Όλο το πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι τεράστιο, αφού εκτός του ότι παράγει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύει χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ στη λειτουργία του οφείλουν την ύδρευσή τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όποιος ελέγχει τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα, ουσιαστικά ελέγχει και την τεχνητή Λίμνη Ταυρωπού για τη δημιουργία της οποίας οι κάτοικοι της Νεβρόπολης έδωσαν τη γη τους και η πιθανολογούμενη πώλησή της εγκυμονεί κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση των αγαθών της ενέργειας και του νερού και την εκτόξευση των τιμών τους.
Τυχόν πώληση λοιπόν θα έπληττε ευθέως τη βασικότερη ίσως παραγωγική και αναπτυξιακή δυνατότητα της Καρδίτσας τόσο στον τομέα τουρισμού, όσο και της αγροτικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό αυτό που μας περιέγραφαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εκεί ότι όποιος ελέγχει τον υδροηλεκτρικό σταθμό, ουσιαστικά ελέγχει όλο το μήκος το φυσικού πόρου και αυτό που εκβάλλει μέχρι το Αιγαίο και αυτό που εκβάλλει μέχρι το Ιόνιο.
Πώς, λοιπόν, κ. υπουργέ, θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη και οικονομική άρδευση και ύδρευση του Θεσσαλικού Κάμπου, αν τα πουλήσετε σε ιδιώτες και πώς θα διασφαλίσετε χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές οικιακού και αγροτικού ρεύματος;», ρώτησε η κ. Ηρώ Διώτη επισημαίνοντας ότι «οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε μία επιπλέον θέση μάχης» και υπενθυμίζοντας ότι «η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο».
ΔΟΘΗKΑΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Δεν υπάρχει λίστα προς ιδιωτικο- ποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανταπάντησε ο κ. Γιάννης Μανιάτης και πρόσθεσε:
«Οι όποιες επιλογές θα γίνουν τελικά από την κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, θα προκύψουν ασφαλώς μετά απ την εισήγηση που θα μας κάνουν ο σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης. Πρέπει, όμως, να είναι προφανές σε όλους μας ότι η ύπαρξη μονάδων παραγωγής από διαφορετικές πηγές, δηλαδή και νερό και λιγνίτης και φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι κάτι αυτονόητο και προφανές για να έχει ισορροπημένο και άρα ανταγωνιστικό ενεργειακό μίγμα η οποιαδήποτε εταιρία. Όσον αφορά τη Λίμνη Πλαστήρα, ασφαλώς γνωρίζετε, κυρία συνάδελφε, ότι όταν έγιναν τα έργα, οι τότε ιδιοκτήτες της περιοχής πήραν όλες τις νόμιμες προβλεπόμενες αποζημιώσεις προκειμένου να εκχωρήσουν την ιδιοκτησία τους. Επιπλέον, σε περίπτωση που το οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο ιδιωτικοποιηθεί, να είστε σίγουρη ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και πλήρη διασφάλιση της βέλτιστης πρότασης για το ελληνικό δημόσιο. Για την κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που ισχύουν στην παρούσα φάση για οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την πιθανή πώληση οποιουδήποτε υδροηλεκτρικού έργου τελικά επιλεγεί», διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Μανιάτης."


 Η επιστολή Αγοραστού τον Μάρτιο στον κ. Μανιάτη

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) της Λίμνης Πλαστήρα δεν είναι απλά ένα ακόμη υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα συνεισφέρει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για έργο πολλαπλής σκοπιμότητας και τεράστιας σημασίας για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας. Τυχόν ιδιωτικοποίησή του θα είχε ανυπολόγιστες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή μας. Πρέπει να σημειωθεί ο ενιαίος φορέας Διαχείρισης υδατικών πόρων της λεκάνης της Θεσσαλικής πεδιάδας δεν έχει ακόμη συσταθεί.
Ο ΥΗΣ της Λίμνης Πλαστήρα, όπως και όλες οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής, λειτουργεί ως εργοστάσιο αιχμής το καλοκαίρι που η ζήτηση των ηλεκτρικών φορτίων είναι αυξημένη. Με δεδομένο ότι στο θεσσαλικό κάμπο δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποταμίευσης υδάτινων πόρων τους χειμερινούς μήνες, από τους παραποτάμους του Πηνειού που παραλαμβάνουν τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα μέχρι το φράγμα της Γυρτώνης στον Πηνειό, η λειτουργία του από τον ιδιώτη – για λόγους τιμολογιακής πολιτικής – εκτός των καλοκαιρινών μηνών που υπάρχει αυξημένη ζήτηση για άρδευση, συνεπάγεται τεράστια σπατάλη υδατικών πόρων πολύτιμων για την πρωτογενή παραγωγή της περιφέρειάς μας.
Το φράγμα Πλαστήρα είναι το μοναδικό μεγάλο έργο άρδευσης εν λειτουργία στη Θεσσαλία, μαζί με το φράγμα Σμοκόβου. Στη θεσσαλική πεδιάδα το ετήσιο υδατικό έλλειμμα ανέρχεται στα 1,2 δις κ.μ. νερού και ως εκ τούτου η μη βέλτιστη αξιοποίηση των ελλειμματικών υδατικών πόρων συνεπάγεται τεράστιο πλήγμα και για την τοπική, αλλά και για την εθνική οικονομία.
Εξάλλου, από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα υδρεύονται περί τους 90.000 κάτοικοι της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας μέσω της αναρρυθμιστικής Λίμνης που βρίσκεται πλησίον του ΥΗΣ Πλαστήρα, από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας Σοφάδων και πέριξ κοινοτήτων.
Η ύπαρξη του φράγματος Πλαστήρα έχει απογειώσει το χειμερινό και όχι μόνο τουρισμό της περιοχής της ορεινής ζώνης των θεσσαλικών Αγράφων, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί τουριστικά καταλύματα 1000 και πλέον κλινών (προγράμματα LEADER, αναπτυξιακός νόμος) με πάνω από 30.000 διανυκτερεύσεις ετησίως. Ως εκ τούτου και για λόγους τουριστικούς, αλλά κυρίως οικολογικούς, έχει τεθεί από το ΕΜΠ ένα ελάχιστο οικολογικό όριο διατήρησης του υδάτινου δυναμικού εντός του ταμιευτήρα το οποίο δεν πρέπει να παραβιάζεται από τον χρήστη του νερού, εν προκειμένω τη ΔΕΗ. Η διατήρηση του οικολογικού ορίου ανήκει ατύπως στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρις ότου συσταθεί ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης.
Για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και για την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, είναι σημαντικό να έχει ανταγωνιστική πρωτογενή παραγωγή, η οποία συνεισφέρει με ένα μέσο πολλαπλασιαστή 7 στην εθνική απασχόληση. Το κόστος νερού στη Θεσσαλία ήδη είναι απαγορευτικό λόγω της μεγάλης έλλειψης υδατικών πόρων. Ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της πεδιάδας υπερβαίνει τα 50 ευρώ το στρέμμα. Συνεπώς οι υδάτινοι πόροι δεν θα πρέπει να θεωρούνται μόνον ενεργειακό απόθεμα.
Το έργο του φράγματος Πλαστήρα έχει επιπλέον περίοδο ζωής πάνω από 50 χρόνια, ενώ ήδη λειτουργεί επί 50 χρόνια και έχει δώσει πνοή στην αναπτυξιακή δραστηριότητα της θεσσαλικής πεδιάδας η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στο ΑΕΠ της χώρας όσο και στις εξαγωγές . Μόνο από σιτηρά, βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα και βιομηχανικό ροδάκινο η Θεσσαλία συνεισφέρει ετησίως πάνω από 1 δις ευρώ στις εξαγωγές της χώρας.
Συμπερασματικά η ιδιωτικοποίηση του ΥΗΣ Πλαστήρα συνεπάγεται έλεγχο της τοπικής οικονομίας από ιδιώτη και άμεση εξάρτηση του πρωτογενή, του δευτερογενή (εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων) και τριτογενή τομέα (τουρισμός στην παραλίμνια ζώνη) από την ενεργειακή ζήτηση της χώρας.
Είμαστε αντίθετοι σ΄αυτή την πολιτική «λογική», διότι η ενδεχόμενη πώληση του ΥΗΣ πλήττει ευθέως τη βασικότερη αναπτυξιακή και παραγωγική δυνατότητα της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας, τόσο στον τομέα της αγροτικής οικονομίας όσο και στον τομέα του τουρισμού."
 

www.thessaliatv.gr

3 σχόλια:

  1. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς έχουν εμπλακεί στον κρατικό μηχανισμό επικίνδυνως ανίκανα στελέχη. Υψηλοβαθμα και μη υψηλόβαθμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ Ο Λ Α ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή