oaednews

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η Υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα στον ΟΑΕΔ

Τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού επισκέφθηκε η υποψήφια Περιφερειάρχης  Αττικής  με την  ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η Δέσποινα  Κουτσούμπα  είναι μια δυνατή προσωπικότητα, γνωστή για τους αγώνες της, το θάρρος της και το ευθύβολο του λόγου της. Μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ έχει διατελέσει  και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.





Η Δέσποινα Κουτσούμπα είναι αρχαιολόγος, εργαζόμενη στο Υπουργείο Πολιτισμού, συνδικαλίστρια και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Μεγάλωσε στον Πειραιά και στην Κρήτη, όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 1992 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε το 1998. Από το 1998 άρχισε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Τον επόμενο χρόνο, κι ενώ συνέχισε να εργάζεται, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Το 2006 διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου και εργάζεται ως σήμερα στον τομέα της προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων.

Σε όλα αυτά τα χρόνια η κινηματική δράση της ήταν πρωτοπόρα σε κάθε χώρο που βρέθηκε. Η πρώτη της συνάντηση με το νεολαιίστικο κίνημα ήταν οι μαθητικές καταλήψεις του 1990-1991. Στα χρόνια των σπουδών της δεν έλειψε από καμιά μικρή και μεγάλη μάχη του φοιτητικού κινήματος, από τις φοιτητικές καταλήψεις του 1995 ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Γ. Παπανδρέου, ως τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Αρσένη και την μάχη έξω από εξεταστικά κέντρα. Συμμετείχε στη Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής και διετέλεσε μέλος τόσο του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής όσο και μέλος του τελευταίου ΚΣ της ΕΦΕΕ, ως εκλεγμένη εκπρόσωπος της ΕΑΑΚ.

Το 2003 πρωτοστάτησε στην δημιουργία της «Πρωτοβουλίας Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003» και στις κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική.

Συμμετείχε ενεργά στο Σωματείο Βιβλίου- Χάρτου Αττικής. Μετά το διορισμό της στο Υπουργείο Πολιτισμού συμμετείχε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα του δημοσίου τομέα. Διετέλεσε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Το διάστημα 2011-2014 διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δεν έλειψε ποτέ από το δρόμο: στις μεγάλες απεργίες, στο κίνημα των πλατειών, στις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Βρέθηκε στο πλάι των συμβασιούχων συναδέλφων, των stage, των «διαθέσιμων» και των απολυμένων από τους Οργανισμούς που κλείνουν. Με ιδιαίτερη συμβολή σε όλες τις προσπάθειες κατά της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, της υπεράσπισης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το 2011-2012 τοποθετήθηκε μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων εκ μέρους της «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας». Από τη θέση αυτή υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους και την ύπαρξη του ΠΟΔΑ ενάντια στη Δημαρχία Καμίνη.

Μέλος των Αριστερών Συσπειρώσεων από το 1993, και στη συνέχεια της Αριστερής Ανασύνθεσης (2003), υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα αρθογραφεί τακτικά για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, τη δημόσια διοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επίσης, έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία αρχαιογνωστικού ενδιαφέροντος.

Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Σωτήρη και μητέρα της 9χρονης Ελένης-Ερνεστίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου