oaednews

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

(Ν)τροπολογία Βρούτση σε βάρος των άνεργων επαγγελματιών

Τη δικαστική ασυλία όσων δεν απέδιδαν τις εισφορές ύψους 200 εκατ. ευρώ που εισέπραττε ο ΟΑΕΕ για τον λογαριασμό ανεργίας υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών που λειτουργεί στον ΟΑΕΔ προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών.
Ταυτόχρονα, με την ίδια τροπολογία οι εισπραχθείσες εισφορές θα αποδοθούν στον ΟΑΕΔ σε βάθος 15ετίας (!), ενώ στο εξής οι συγκεκριμένες εισφορές που θα συνεχίζουν να παρακρατούνται από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα πηγαίνουν για τους άνεργους ελευθεροεπαγγελματίες, αλλά για να πληρωθούν οι συντάξεις! Με άλλα λόγια, οι εισφορές υπέρ της ανεργίας μετατρέπονται σε εισφορές συντάξεων...

Όπως σημειώσαμε, με τη συγκεκριμένη τροπολογία ο υπουργός Εργασίας έρχεται στην πράξη να παρέμβει και πιθανότατα να προκαταβάλει μια δικαστική απόφαση εναντίον του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, καθώς είναι γνωστό πως η ΓΣΕΒΕ έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα. Αναλυτικά, στην παρ. 6 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται ότι "από τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου παύει κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλείψεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου 1..."
Με την τροπολογία που κατατέθηκε, προβλέπεται ότι επειδή ποσά από τους λογαριασμούς επαγγελματικής εστίας και ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητων απασχολουμένων έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή κύριων συντάξεων, παρέχεται η δυνατότητα στον ΟΑΕΕ να αποδώσει σταδιακά στους λογαριασμούς τα ποσά αυτά, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου