oaednews

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ενοχοι οι υπάλληλοι, αθώοι οι δήμαρχοι

Φύγε εσύ, έλα εσύ... Είναι η ανάλγητη και ανακόλουθη λογική(;) ενός κράτους χωρίς συνέχεια και πάνω απ' όλα χωρίς συνέπεια. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απολύσει τουλάχιστον 2.300 άτομα στις 22 Μαρτίου, ημερομηνία που λήγει η διαθεσιμότητά τους, από την άλλη πλευρά επαναπροσλαμβάνει -και δικαίως- 482 υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας από τις 27 Νοεμβρίου 2011...
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΟΤΑ στη Βουλή εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απονομή δικαιοσύνης για υπαλλήλους εργαζομένους των ΟΤΑ και για τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες. Ετσι, ενώ για τους πρώτους ισχύει ο νόμος που ορίζει ότι αρκεί η απλή παραπομπή του υπαλλήλου για οποιοδήποτε παράπτωμα προκειμένου να τεθεί αυτοδίκαια σε αργία, οι δήμαρχοι «χρειάζονται» τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση σε περίπτωση πλημμελήματος για να τεθούν σε αργία και καταδίκη σε πρώτο βαθμό στην περίπτωση κακουργήματος.
Με αυτό τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση κλείνει συνωμοτικά το μάτι στους δημάρχους που είναι έτοιμοι για την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ατασθαλία και εκ προοιμίου θεωρεί ορισμένους πολίτες πιο ίσους από τους ίσους και μάλιστα ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα υπάρχει διαμαρτυρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι Δημοσίου ή ΟΤΑ που παραπέμπονται, τίθενται αυτοδικαίως σε αργία χωρίς να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, χωρίς να έχει κριθεί εάν είναι αθώοι ή ένοχοι από κάποιο δικαστήριο και χωρίς να τους παρέχεται η δυνατότητα να αντιδράσουν νομικά.
Μάλλον η κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο οι αιρετοί έχουν τιμή και υπόληψη, που μπορεί να θιγεί, ενώ αντιθέτως οι υπάλληλοι μπορούν να στιγματίζονται, να απομακρύνονται από την εργασία τους και να συνθλίβονται ηθικά και οικονομικά, ενώ ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας είτε αυτό αφορά σε έναν απλό εργαζόμενο είτε σε έναν αιρετό άρχοντα, καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Επίσης με έγγραφη απάντησή του στη Βουλή προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο και Δημήτρη Στρατούλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει αναλυτικές εξηγήσεις για το τι πρέπει να κάνουν για να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 482 υπάλληλοι που «μπήκαν» στην εφεδρεία όπως όριζε τότε (στα τέλη του 2011) ο νόμος Ρέππα. Η επαναφορά των υπαλλήλων αυτών θα γίνει σε κενές θέσεις και αν αυτές δεν υπάρχουν θα επανασυσταθουν αυτές οι οποίες καταργήθηκαν, ενώ θα συμπεριληφθεί ο χρόνος που μεσολαβεί -δηλαδή από το 2011 μέχρι σήμερα- για τη βαθμολογική τους εξέλιξη αλλά και για τη μισθολογική τους αποκατάσταση. Αρμόδιος για την επαναπρόσληψη των υπαλλήλων είναι ο γενικός γραμματέας κάθε υπουργείου.
Βεβαίως η κυβέρνηση δεν δείχνει να μαθαίνει ούτε από τα λάθη της και είναι έτοιμη να απολύσει 1.800 σχολικούς φύλακες και 500 εκπαιδευτικούς (σύνολο 2.300 εργαζόμενους) σε λίγες ημέρες, δηλαδή στις 22 Μαρτίου οπότε και λήγει η διαθεσιμότητά τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έτσι δεν αποκλείεται δύο χρόνια μετά να επαναπροσληφθούν και αυτοί εφ' όσον δικαιωθούν στα δικαστήρια. Δηλαδή, Δημόσιο ράβε-ξήλωνε...


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου