oaednews

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Eγγυημένη ανέχεια για 30.000 νέους το χρόνο με το 70% του βασικού μισθού

Τριάντα χιλιάδες νέοι απόφοιτοι Τεχνικής Εκπαίδευσης κάθε χρόνο και μέχρι το 2020 θα δουλεύουν  σε επιχειρήσεις ως μαθητές εργάτες για τουλάχιστον ένα χρόνο, πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν.
Θα αμείβονται με το 70% του βασικού μισθού,
με ασφάλιση και με λίγε προοπτικές πρόσληψης μέσω κινήτρων που θα παρασχεθούν στις επιχειρήσεις (π.χ επιδότηση ποσοστού εργοδοτικών εισφορών) προκειμένου να απασχολήσουν περισσότερα έτη τους νέους που προσέλαβαν στο πλαίσιο της μαθητείας. Στο νέο αυτό σχέδιο, που έχει στόχο να προκαλέσει  μια ανακούφιση στο πεδίο της ανεργίας των νέων όσο και μεγαλύτερα οφέλη σε επιχειρήσεις
Το μοντέλο  εκπαιδευτικής υποτίμησης
Σύμφωνα με τα «Νέα», στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος σε σχετική ημερίδα, προβλέπεται και αλλαγή μοντέλου στις σπουδές Δευτεροβάθμιες και Μεταδευτροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχο να γίνουν τα επαγγελματικά και τεχνικά σχολεία πρώτη επιλογή των νέων και λιγότεροι οι πτυχιούχοι.
Σήμερα στην Ελλάδα του ευρώ θεωρείται στρέβλωση το  γεγονός ότι περίπου το 52% (ηλικίας 15-24 ετών) των ανέργων, έχουν ολοκληρώσει τη γενική Μέση Εκπαίδευση, ενώ τουλάχιστον 20% εξ αυτών έχουν πτυχίο από κάποια ανώτερη τεχνική-επαγγελματική σχολή.
Καθώς η κρίση εγινε πολύ βαθιά Το Εθνικό Σχέδιο Εγγυημένη ανέχεια 2014-2020 θα επεκταθεί ώστε να περιλάβει  30.000 νεόυς το έτος, από 5.000-6.000 που περιλάμβανε παλαιότερα ανάλογο πρόγραμμα, ενώ πρόσθετος στόχος -που θα επιτευχθεί και μέσω της αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων, ΙΕΚ και τεχνικών σχολών – είναι να αντιστραφεί υπέρ τους η αναλογία των σπουδαστών που τα επιλέγουν αντί του Γενικού Λυκείου που οδηγεί στο πανεπιστήμιο.
Αυτό κρίνεται καίριο, καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν τον δραματικό αντίκτυπο ειδικά για τους νέους αποφοίτους Γενικών Λυκείων, που είχε στην απασχόληση η παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση την περίοδο 2008-2013 (με συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες).

 
papaioannou-giannis.net

1 σχόλιο:

  1. μα γιατι τσαμπα επρεπε να δουλευουν για να αποκτησουν εμπειρια
    χαλασε η σημερινη νεολαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή