oaednews

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Εconomist: Η τρόικα είναι Κέρβερος που κρατά την Ελλάδα στον Άδη

Με τον Κέρβερο που φυλακίζει την Ελλάδα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο παρομοιάζει την τρόικα, σε δημοσίευμά του, το περιοδικό Economist αφήνοντας αιχμές για την αποτελεσματικότητα καθώς και για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί.

«...Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια που φύλαγε τις πύλες του Άδη. Στη σύγχρονη πολιτική η τρόικα είναι το τέρας με τα τρία κεφάλια που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό κάτω κόσμο. Στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και οι καθαρίστριες φωνάζουν «δολοφόνοι» όταν οι επικεφαλής της τρόικας επισκέπτονται την Αθήνα. Στη Λισαβόνα αντίστοιχα, πανό διαδηλωτών αναφέρουν υβριστικά συνθήματα...".
"...Ως φρουρός των δανειστών, που είναι η Τρόικα, δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή...» γράφει ο συντάκτης, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα ο ρόλος της βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει το εξής ερώτημα: «...Μήπως το τέρας, τρώει τις σάρκες των χωρών, τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Άλλωστε, ποιος ελέγχει το τέρας...».
«...Η τρόικα έχει επικριθεί πικρόχολα στην Ελλάδα και υπάρχει λόγος. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου κατά 25% από την έναρξη της κρίσης και το 27% του πληθυσμού είναι άνεργο. Αν και η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, βρίσκεται ξανά στα χαρακώματα με τους πιστωτές της που καθυστερούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η χρονική συγκυρία της διαμάχης είναι κομβική. Η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ε.Ε. και η αποδυναμωμένη κυβέρνηση κινδυνεύει με ήττα απο τα αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα έχει προκληθεί από τη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Η Ελλάδα, όπως λέει, έχει παγιδευθεί μεταξύ των δύο ελεφάντων...», προσθέτει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου