oaednews

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μεταφέρουν έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία στις επιχειρήσεις

Τα Αφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ αλλά οι επιχειρήσεις θα ελαφρυνθούν ισόποσα, από τη μείωση των εισφορών που καταβάλουν. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι οι εταιρίες θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν και να εμφανίζουν κέρδη για να φορολογούνται.
Οι εργοδοτικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τα «καλοκουρεμένα» Ασφαλιστικά Ταμεία, σχεδιάζει να αφαιρέσει η κυβέρνηση, για να τα μεταφέρει στα κέρδη των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση εκτιμά, ότι έτσι θα «γεννηθούν» τουλάχιστον 30.000 θέσεις εργασίας και θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, αν εμφανίσουν κέρδη οι εταιρίες στα λογιστικά βιβλία τους. Από την άλλη εκπρόσωποι των βιομηχανιών, δεν δεσμεύονται για προσλήψεις…
Τα παραπάνω προέκυψαν την Παρασκευή μετά τη διυπουργική επιτροπή υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιωάννη Βρούτση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το «μη μισθολογικό κόστος» περικόπτοντας τις εργοδοτικές εισφορές κατ’ εντολή της τρόικας.
Έχει ρίξει στο τραπέζι και την μείωση των εισφορών των εργαζομένων, ώστε να έχουν κι αυτοί μικρότερη «ελάφρυνση», σε βάρος των πόρων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αλλά επ’ αυτού δεν υπήρξε νέο την Παρασκευή, αντίθετα, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, «εκκρεμεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες, ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα».
Πηγές του υπουργείου, μετέδωσε το ΑΠΕ, «ανέφεραν ότι το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας, (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους -όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1 μονάδες». Εξετάζεται επίσης, αν η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις, από 1,3 μονάδες κάθε φορά, ανέφερε το ρεπορτάζ. «Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας.
Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων είναι αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές από το ΥΠΕΚΑ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η βιομηχανία στη χώρα είχε στοχοποιηθεί, ωστόσο με τη λειτουργία της διϋπουργικής επιτροπής θα καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης επισήμανε από την πλευρά του ότι ζητήθηκε από τη βιομηχανία με αφορμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους να πάρει αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος απάντησε ωστόσο ότι η απασχόληση θα αυξηθεί αυτόματα εφόσον βελτιωθούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων ενώ παρέπεμψε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για τις επιπτώσεις των μέτρων στην απασχόληση.
Χαρακτήρισε πάντως θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας που μετείχαν στη συνεδρίαση απέφυγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση που να συνδυάζεται με την απασχόληση».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου