oaednews

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων

Η διάρκεια της απασχόλησής τους ορίζεται σε 12 μήνες και η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης μισθωτών και ημερομίσθιων ωφελούμενων ανέρχεται στα 18 ευρώ και μέχρι το ανώτατο 25 ημέρες τον μήνα
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Θα δοθούν 54 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη των ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η αναλογούσα εθνική συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή της πράξης, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Διαβάστε όλο το ΦΕΚ
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται με το ΦΕΚ 11 περιφέρειες της χώρας (εκτός δηλαδή του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας). Η μέγιστη συνολική δαπάνη των 54 εκατ. ευρώ κατανέμεται σε ετήσια βάση: 20 εκατ. ευρώ για το 2014 και το 2015 και 14 εκατ. ευρώ για το 2016. 
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν
έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά), σε μείωση προσωπικού – καταγγελία σύμβασης εργασίας ή εθελουσία έξοδος –, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης – από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής– του προσωπικού της. Δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης.
Δεν υπάγονται στο πρόγραμμα τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, προώθησης προϊόντων και telemarketing, οι εποχικές και συστεγαζόμενες επιχειρήσεις, τα ΚΤΕΛ, επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (π.χ. ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί κτλ.), επιχειρήσεις αλιείας κ.ά.
Ωφελούνται άνεργοι με εν ισχύι δελτίο ανεργίας, ενώ δεν είναι δυνατή η υπαγωγή ατόμων που κατά το τελευταίο 12μηνο είχαν απασχοληθεί: 
– καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας
– είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή /και δευτερεύουσα)
– είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε κατά το προηγούμενο 12μηνο οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση
– είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.
Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του. Το ποσό για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ανέρχεται σε 18 ευρώ την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες τον μήνα (ημέρες ασφάλισης). Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου