Ξεπέρασαν τις 50.000 οι αιτήσεις
που έχουν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας από δημόσιους
υπαλλήλους, συνταξιούχους και εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες,
προκειμένου να τους επιστραφεί η εισφορά (2%) αλληλεγγύης, που «άνοιξε»
με απόφαση που κέρδισε εκπαιδευτικός σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο, από την
οποία προκύπτει ότι παράτυπα κρατήθηκε η εισφορά.
Πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών αλλά και άλλων εργαζομένων, όσοι
τουλάχιστον πρόλαβαν και ειδοποίησαν τα μέλη τους, προσέτρεξαν στις
εφορίες και κατέθεσαν αιτήσεις για την επιστροφή της εισφοράς
αλληλεγγύης του 2011, καθώς οι απαιτήσεις από το Δημόσιο παραγράφονται
μετά την παρέλευση διετίας.
Ωστόσο, εκατοντάδες είναι αυτοί που προσέρχονται και καταθέτουν
αυτή την περίοδο αιτήσεις για την επιστροφή της συγκεκριμένης εισφοράς
που παρακρατήθηκε τα έτη 2012-13. Να σημειωθεί ότι η εισφορά ανέρχεται
στα 400 με 600 ευρώ για κάθε έτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ξάνθης προτρέπει τα μέλη του να καταθέσουν την αίτηση τώρα και σ' αυτή την περίπτωση θα κατοχυρώσουν το δικαίωμα μη παραγραφής μόνο για τα έτη 2012 και 2013. Με την εν λόγω αίτηση κατοχυρώνουν οι αιτούντες το δικαίωμα της μη παραγραφής για την παραπάνω τριετία σε περίπτωση που δικαιωθούν από τα δικαστήρια και επιστραφούν τα χρήματα.
Να σημειωθεί ότι για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους αρμόδιο όργανο στο οποίο υποχρεωτικά προσφεύγουν είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως γνωστόν, έως και σήμερα, εκδόθηκαν από το ΣτΕ μόνον αρνητικές αποφάσεις για όλες τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους μνημονιακούς νόμους, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στα οποία είχε εξαρχής προσφύγει η ΑΔΕΔΥ.
Σε περίπτωση διχογνωμίας μεταξύ των δύο τριτοβάθμιων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος-ΣτΕ), η υπόθεση παραπέμπεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προς τελική κρίση.
Με αφορμή την αναταραχή που υπάρχει για το θέμα, το οποίο τις προηγούμενες μέρες έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους στις εφορίες, η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ διευκρινίζει ότι:
1 Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώνεται σε 1% στα καθαρά εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ και σε 2% στα εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.
2 Οι αιτήσεις επιστροφής του ποσού, που υποβάλλονται στις εφορίες, αφορούν το έτος 2011 και έχουν νόημα τη μη παραγραφή του δικαιώματος και μόνον. Η οποιαδήποτε διεκδίκηση επιστροφής των εισφορών μπορεί να γίνει μόνον δικαστικά.
Τέλος, θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, εκτός από τη δικαστική απόφαση, να ληφθεί υπόψη η ήδη αρνητική αντιμετώπιση από το ΣτΕ, όλων των περιπτώσεων οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους, εφ' όσον αξιολογηθούν περαιτέρω το ενδιαφέρον αλλά και η προοπτική για την τύχη που θα μπορούσε να είχε μια τέτοια προσφυγή, θα επανέλθει άμεσα διεκδικώντας το αυτονόητο.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου