Του Κωστα Καρκαγιαννη
Μπορεί οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο να αυξήθηκαν (σε ετήσια βάση) με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη κέρδισε έδαφος το δ΄ τρίμηνο του 2013, ωστόσο δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για ευοίωνο μέλλον, δεδομένου ότι η ανεργία παρέμεινε για ακόμη έναν μήνα στο 12,1%.
Το μόνο θετικό σημάδι από το μέτωπο της ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι ότι δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στο επίπεδο ρεκόρ του 12,1% από τον περασμένο Απρίλιο.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία για την ανεργία, ο επίτροπος για την Απασχόληση, Λάζλο Αντορ, δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσει περισσότερο η οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και να μην απειληθεί η, έστω αργή, ανάκαμψη της οικονομίας. Οι τεράστιες διαφορές στην ανεργία που καταγράφονται σε χώρες του Βορρά και του Νότου παραμένουν, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις διευρύνονται.
Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,8%), τη Γερμανία (5,2%) και το Λουξεμβούργο (6,1), ενώ η μοναδική μεσογειακή χώρα με σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι η Μάλτα (6,4%). Αντιθέτως, στην κορυφή του καταλόγου παραμένουν η Ελλάδα (27,4% τον Σεπτέμβριο του 2013) και η Ισπανία (26,7%), ακολουθεί η Κροατία (18,6%) και η Κύπρος (17,3%). Μάλιστα, στην Κύπρο καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ετήσια βάση (από 13,3% τον Νοέμβριο του 2012 σε 17,3% ένα χρόνο μετά). Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ιταλία, όπου η ανεργία έχει αυξηθεί από το 11,3% στο 12,7% μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ και στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα η ανεργία αυξήθηκε από το 26% στο 27,4%. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η ανεργία μειώθηκε σε τρεις πρώην ή νυν μνημονιακές χώρες, αν και βέβαια θα πρέπει να υπολογιστεί και ο υψηλός ρυθμός μετανάστευσης.
Στη Λεττονία, όπου το 2008 εφαρμόστηκε ένα από τα σκληρότερα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσα στον τελευταίο χρόνο η ανεργία μειώθηκε κατά 2% στο 12%, κατά το ίδιο ποσοστό μειώθηκε και η ανεργία στην Ιρλανδία όπου πλέον διαμορφώνεται στο 12,3%, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην Πορτογαλία όπου η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 15,5%. Η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 24,2%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε Ισπανία (57,7%), Ελλάδα (54,8%) και Κροατία (49,7%).
Λιανεμπόριο
Αντιθέτως, πολύ καλά ήταν τα νέα για τους εμπόρους, δεδομένου ότι οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 1,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012, αύξηση που είναι η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2008. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν (σε ετήσια βάση) κατά 1,6%, 2,4% και 2,1%, αντίστοιχα. Αντιθέτως, στην Ιταλία εξακολουθούν να μειώνονται οι λιανικές πωλήσεις (-0,4% τον Οκτώβριο του 2013 σε σχέση με ένα χρόνο πριν), όπως και στην Ολλανδία (-3,1% τον Οκτώβριο).
Οσον αφορά τα εμπορικά πλεονάσματα, τον Νοέμβριο το γερμανικό διαμορφώθηκε στα 17,8 δισ. ευρώ, δηλαδή κοντά στο ιστορικό ρεκόρ, από 16,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο κατά 0,3% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου