oaednews

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η τρόικα ευθύνεται για φτώχεια και ανεργία

Σαφείς ευθύνες στην τρόικα για την επιβολή οριζόντιων περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα που οδήγησαν στη φτώχεια ομάδες του πληθυσμού των μνημονιακών χωρών καταλογίζει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωβουλής για την τρόικα. Στην έκθεση, που θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, οι δύο εισηγητές Ότμαρ Κάρας και Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ κάνουν λόγο για έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία της τρόικας και καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη. 

Ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνουν ότι πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής Ε.Ε. - ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της απερίσκεπτης δημοσιονομικής πολιτικής δεκαετιών. Οι δύο εισηγητές εκφράζουν δυσαρέσκεια για την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις των Μνημονίων, καθώς και για το γεγονός ότι οι συστάσεις σηματοδοτούν μια απόκλιση από τη λογική της στρατηγικής της Λισαβόνας και των στρατηγικών «Ευρώπη 2020», ενώ αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία περιλαμβάνουν μια σειρά από αναλυτικές οδηγίες για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τις περικοπές δαπανών. 
Ανισότητες Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται επίσης το γεγονός ότι από το 2008 οι ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος στις τέσσερις μνημονιακές χώρες έχουν αυξηθεί άνω του μέσου όρου και ότι οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές και η αύξηση της ανεργίας οδηγούν στην αύξηση των επιπέδων της φτώχειας. Επισημαίνεται παράλληλα το απαράδεκτο επίπεδο της ανεργίας των νέων στα τέσσερα κράτη-μέλη που υπάγονται στα προγράμματα συνδρομής, ιδίως την απότομη αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία. 
Οι εισηγητές αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι η μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα από την έναρξη των αντίστοιχων προγραμμάτων παροχής συνδρομής δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μείωση των λόγων του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, αντίθετα έχει αυξηθεί απότομα σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα. Αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές με βεβαιότητα, αλλά υπενθυμίζουν εν προκειμένω ότι το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι προέβη σε υποτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στις προβλέψεις του σχετικά με την ανάπτυξη πριν από τον Οκτώβριο του 2012. Σχετικά με τη θεσμική διάσταση και τη δημοκρατική νομιμοποίηση επισημαίνουν ότι η αποστολή της τρόικας θεωρείται ότι είναι ασαφής και μη διαφανής και πως δεν υπήρξε καμία κατάλληλη νομική βάση για τη σύστασή της, λαμβάνοντας υπόψη το πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης.

14/1/2014
Πηγή: www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου