oaednews

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τέλος στη γραφειοκρατία των επικυρωμένων αντιγράφων

Καταργούνται τα επικυρωμένα αντίγραφα για τις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων, αφού αποφασίστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αντικατασταθούν από απλές φωτοτυπίες.

Σήμερα μάλιστα θα μπει στην Διαύγεια ο νόμος σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει την γραφειοκρατία ,να διευκολύνει τις συναλλαγές και να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών

Πόσο «κόστιζε» η γραφειοκρατία των επικυρωμένων αντιγράφων ανά έτος;


• 50 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων σε ΚΕΠ και αστυνομικά τμήματα

• 3 λεπτά ο μέσος χρόνος για την κάθε επικύρωση

• 2,5 εκατομμύρια εργατοώρες

• 312.500 εργάσιμες ημέρες

• 1.420 υπάλληλοι με αποκλειστική και πλήρη απασχόληση


Η κατάργηση των επικυρωμένων εγγράφων είναι μία από τις τέσσερις βασικές παρεμβάσεις -χτυπήματα στη γραφειοκρατία. Οι άλλες τρεις είναι η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ, η επιμήκυνση της ισχύος της παραγωγικής άδειας για ιχθυοκαλλιεργητές και αλιείς σε λαϊκές αγορές από 6 σε 12 μήνες, και τέλος η κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου, όσον αφορά στον τομέα των κρατικών προμηθειών.

Αλλάζει ριζικά και η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Παράλληλα, τερματίζεται το καθεστώς της μαζικής βαθμολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με άριστα. Με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης που αλλάζει εκ βάθρων αφού θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες αξιολόγησης. Πλέον το φαινόμενο να παίρνουν άριστα οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας στο σύνολό τους δεν θα είναι δυνατό, αφού οι άριστοι θα είναι το 25% του προσωπικού, οι μέτριοι, θα αποτελούν το 60%, και οι μετεξεταστέοι, δηλαδή οι υπάλληλοι με τη χαμηλότερη απόδοση, θα τοποθετείται στο.... 15%.

Τον τρόπο που θα μοιράζεται η ποσόστωση θα τον αποφασίζει ο επικεφαλής κάθε γενικής διεύθυνσης, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι δεν θα αξιολογούνται σε κάθε τμήμα χωριστά, αλλά συνολικά σε κάθε υπηρεσία και οι κρίσεις, όπως αναφέρει το Έθνος, θα διενεργούνται κάθε Ιανουάριο.

Οι υπάλληλοι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, ή ακόμα και να εξέλθουν οριστικά από το Δημόσιο.

Επίσης, το νέο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και ειδική συνέντευξη.
Τη ριζική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ίδιο  νομοσχέδιο που όπως προαναφέραμε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πιθανότατα και σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επενδύει σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στην καθιέρωση του νέου συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, προκειμένου να φύγει η συζήτηση από τις διαθεσιμότητες-απολύσεις και να εστιαστεί στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού. Και δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο προωθείται λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα η τρόικα που θα ελέγξει τις λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους (4.000 απολύσεις το 2013, 11.000 απολύσεις το 2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου