oaednews

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Bloomberg: Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα και η μεγάλη ύφεση κλέβουν το μέλλον της

Τα αποτελέσματα των έξι χρόνων βαθιάς ύφεσης που παρέσυραν το ένα τέταρτο του ακαθάριστου προϊόντος σε ένα είδος καταστροφής, παραθέτει το Bloomberg σε άρθρο του. Στην Ελλάδα, στη χώρα των 11 εκατ. κατοίκων έχουν χαθεί ένα εκατ. θέσεις εργασίας με την ανεργία να φτάνει στο 27%/, ενώ στην κατηγορία των νέων τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα.

Στη στήλη Businessweek, του περιοδικού, καταγράφονται τα στοιχεία της ανεργίας των νέων στα ελληνικά δεδομένα, ενώ από τον τίτλο και μόνο προϊδεάζει  σχετικά: «Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα: Η μεγάλη ύφεση κλέβει το μέλλον της χώρας». Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα καταγράφει, τα ποσοστά ανεργίας είναι μεγαλύτερα ήδη από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ, ενώ πολλαπλασιάζονται όταν φθάνει στους νέους, ενώ το τέλος της αύξησης δεν έφθασε ακόμη, αφού απολύσεις και λουκέτα διογκώνουν τη σκιά της αβεβαιότητας.
Ακόμη ο Bloomberg, κάνει αναφορά στην κρίση στον τομέα της εργασίας ενώ ρίχνει ένα μεγάλο βάρος κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας στους τέσσερις νέους (δηλαδή αυτούς κάτω των 25 ετών) είναι άνεργος, ενώ στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, η ανεργία στους νέους φτάνει στο 16,2%.
Από την άλλη, η κατάσταση διαφοροποιείται έντονα στις χώρες του νότου. Συγκεκριμένα, σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα καταγράφεται ένα σημαντικό κενό εργασίας. Βέβαια οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, ενώ οκτώ δισ. ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια μόνο, έχουν δεσμεύσει με προορισμό τις πληγείσες χώρες και περίπου 18 δις. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό να τις ενθαρρύνει να προσλάβουν νέους ανθρώπους.
Βέβαια σημαντική αναφορά γίνεται και στο άγχος των νέων για το αδιέξοδο και την απόγνωση στην οποία οδηγούνται την ίδια ώρα που οι μισθοί κατρακυλούν, τα ελληνικά «μυαλά» βάζουν στα πλάνα τους μία έξοδό τους προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό αλλά και τα λουκέτα που δεν σταματούν να μπαίνουν στις πόρτες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου