oaednews

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή προς το Διοικητή του ΟΑΕΔ για τη Διαγραφή ανέργων

Ανοιχτή επιστολή

Προς Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Αμπατζόγλου

Κύριε Διοικητά,

Σε σχέση με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιεί ο Οργανισμός θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια βασικά προβλήματα και να σας δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας αναφορικά με τον Οδηγό Εφαρμογής, που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εργατικού Δυναμικού και ειδικότερα για το σημείο που αναφέρει ότι: «Σε περίπτωση που οι υποδειχθέντες άνεργοι δεν αποδέχονται τη θέση εργασίας για την οποία υπέβαλαν αίτηση, διαγράφονται οριστικά από τον ισχύοντα Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και το μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ.»

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πράξη «διαγραφή ανέργων» είναι άδικη και πέρα από κάθε λογική. Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνεργοι που υπέβαλαν αίτηση αναζητούν εργασία - δεν υπέβαλαν αίτηση «για πλάκα»- αλλά η ταχύτητα με την οποία δημοσιεύθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις, η ασάφεια όσον αφορά στις ειδικότητες και τους φορείς και τέλος τα συχνά προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος - για τα οποία πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες - δεν επέτρεψαν στους ανέργους να έχουν πλήρη γνώση αφενός του περιγράμματος των  θέσεων για τις οποίες υπέβαλαν αίτηση και αφετέρου του τόπου απασχόλησης. Να υπενθυμίσουμε ότι στις σχετικές προσκλήσεις δεν  υπήρχε ο σχετικός όρος της διαγραφής σε περίπτωση μη αποδοχής της θέσης.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να εμφανίζονται  οι άνεργοι επιτυχόντες σε θέσεις που δεν επιθυμούν είτε για λόγους προσόντων είτε για λόγους πρακτικούς. Ας μη ξεχνάμε ότι τα 497 ευρώ αμοιβής δεν επαρκούν για μετακίνηση ανέργου σε φορέα εκτός της έδρας του. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, το τελικό αντικείμενο για το οποίο επιλέγεται να προσληφθεί ο άνεργος δεν ανήκει στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο (ν. 1545/85). 
Αν τελικώς ισχύσει η συγκεκριμένη οδηγία για διαγραφή από τα μητρώα ανέργων όσων δεν αποδέχονται τη θέση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας εκτιμούμε ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στους ανέργους, οδηγώντας τους  σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση. Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι στους πίνακες υπάρχουν αναπληρωματικοί που με ευκολία μπορούν να καλύψουν τις προκηρυσσόμενες θέσεις.
Πιστεύουμε ότι η διαγραφή ανέργων για τους προαναφερθέντες λόγους θα προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και θα απαξιώσει τον Οργανισμό και τον κοινωνικό του ρόλο, ενώ θα πλήξει ακόμα παραπάνω το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Παρακαλούμε να λάβετε άμεσα υπόψη σας τα ανωτέρω και να μην κλείσετε τα αυτιά σε όσα σας επισημαίνουμε οι έχοντες καθημερινή επαφή με τους ανέργους.

Επίσης, παρακαλούμε να ληφθεί έγκαιρα μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα για την καταβολή του πενιχρού έτσι κι αλλιώς μισθού  των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
Τέλος, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τη διαφωνία μας και για την προκήρυξη μέσω του προγράμματος ειδικοτήτων, με την οποία πρόκειται να καλυφθούν ως πάγιες ανάγκες οι  θέσεις από τις οποίες απομακρύνθηκαν συνάδελφοι με διαθεσιμότητα (!!!). Παράδειγμα η προκήρυξη για επιστάτες στη θέση των σχολικών φυλάκων ή για τραπεζοκόμους στη θέση βοηθών μαγείρων των ΒΝΣ του ΟΑΕΔ, όπου με πεντάμηνες προκηρύξεις επιχειρείται να «διασκεδασθεί» η έλλειψή τους κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.   


Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας (πλειοψηφικά)


9 σχόλια:

  1. Συγνωμη να ρωτησω αν δεν εχεις αποδεκτει τη θεση δε μπορεις να ξαναβγαλεις καρτα ανεργειας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκανε κόσμος αίτηση για τον ΟΑΣΑ ως ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ. Καλούνται να πιάσουν δουλειά ως ΕΛΕΓΚΤΕΣ εισητηρίων!Αλλιώς θα διαγράφονται οι κάρτες τους!
    Για θέσεις, που ειδικά μετά το θάνατο-δολοφονία του παιδιού το καλοκαίρι,είναι εύλογο για 1 εκατομμύριο λόγους κάποιοι να μη θέλουνε,αλλά και ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ.Για προφανέστατους λόγους.

    ΒΡΕ,ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να καταλάβουμε και εμείς...
    Πλειοψηφικά?Τι σημαίνει δηλαδή?
    Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να διαγράφονται οι κάρτες?
    Να υποθέσουμε γαλάζιες?
    Αυτός είναι ο τρόπος για να μειώσουν την ανεργία και να βγαίνει μετά ο υπουργός και να λέει αρλούμπες και να γελάει ο κόσμος μαζί μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι, ναι..ειναι η ιδια αρλουμπα με το επιδομα μακροχρονιων ανεργων που τοσο εχει διαφημιστει και εντελει θα ειναι ενα φιασκο..
    οσο για τα υπολοιπα τα ευκολως εννοουμενα παραλειπονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΜΕ ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ .....ΑΠΑΤΗ ...ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ...ΓΕΛΟΙΟ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν καταθέσεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην υπηρεσία και μετά παραιτηθείς, δεν μπορείς να ξαναβγάλεις κάρτα ανερίας;
    Παρακαλώ ας μου απαντήσει όποιος ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα μου είπαν ότι μπορώ αμέσως (μετα απο 2-3 μέρες) να ξαναβγάλω κάρτα αφου τη χάσω λόγω μη αποδοχής θέσης. Βέβαια και πριν μου είπαν δεν τη χάνω και μετά την έχασα οπότε φτάσαμε στο σημείο να μη τους πιστεύουμε. Πάντως πραγματικά δεν ίσχυε η διαγραφή κάρτας, αυτή τη Δευτέρα έλαβαν το έγγραφο που το λέει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξερουν οι υπαλληλοι τιποτα.Πηρα τηλεφωνο και εγω και μου ειπαν μπορει να εχεις καρτα , μπορει και να κοπει.Ελα οταν ανανεωνεις και θα μαθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καμία διαγραφή δεν 8α γίνει με προφορική εντολή της διοίκησης και είναι λογικό εφόσον αυτό δεν έχει αναφερθεί στην προκήρυξή της....(αν το είχαν σχεδιάσει καλύτερα τώρα θα είχαν μειώσει την ανεργία , θα είχαν και λιγότερους μακροχρόνιους αρα λιγότερους υποψήφιους για το επίδομα μακροχρονίων ;) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή