oaednews

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μετανάστευση, ανεργία και ανάπτυξη στο «τραπέζι» των περιφερειαρχών της ΕΕ

Σε μια συνεδρίαση που επικαλείται τις άμεσες προτεραιότητες των πολιτών, καθώς εξετάζει τα υφιστάμενα προβλήματα των περιφερειών, δεν μπορούσαν να μην συζητηθούν τα φλέγοντα, αυτή τη στιγμή, πολιτικά θέματα για τα ευρωπαϊκά κράτη. 


Πρώτο, ως εκ τούτου, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Νοεμβρίου, εξετάστηκε το ζήτημα της ανόδου των νεοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη ύστερα και από το πρόσφατο, ανησυχητικό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Σλοβακία οι οποίες ανέδειξαν έναν εξτρεμιστή ηγέτη στην αυτοδιοικούμενη περιοχή Μπάνκα Μπούστριτσα. Σοκαρισμένοι οι εκπρόσωποι των περιφερειών ανακοίνωσαν την νίκη του Μάριον Κοτλέμπα που θέτει νέες προτεραιότητες στην Επιτροπή και επιβάλλει αλλαγές στην πολιτική ατζέντα καθώς ανοιχτό είναι το ζήτημα της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων, όχι μόνο στη Σλοβακία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Ως απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών συζητήθηκαν σχοινοτενώς, στα πλαίσια της Συνεδρίασης της Ολομέλειας, τα προβλήματα που συνδέονται με το μεταναστευτικό, ειδικά στις περιοχές που εμφανίζονται πιο ευάλωτες συνοριακά με κύριο άξονα τις χώρες του Νότου και φυσικά και τη χώρα μας. 

Εξ' ου και τα σχετικά θέματα που εξετάστηκαν στις επιμέρους γνωμοδοτήσεις που κατέθεσαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρό. 

Αναλυτικά, ο Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της προσέλκυσης ταλαντούχων μεταναστών στην Ε.Ε., η οποία όμως δεν πρέπει να περιορίζεται στους όρους εισόδου και διαμονής τους, αλλά και να προωθεί μέτρα στήριξης και ένταξης τους στις τοπικές κοινότητες. 

Όσο για τον δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Παλλήνης, Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, προτίμησε να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας τονίζοντας πως χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ιθαγένεια που θα “μεταφράζεται σε απτά οφέλη, τόσο κοινωνικά και αστικά, όσο και διοικητικά και πολιτικά. 

Η έννοια της ιδιότητας του πολίτη της Ε.Ε. Δεν μπορεί να περιοριστεί στην οικονομική της μόνο διάσταση, αλλά πρέπει να καλύπτει επίσης τις πολιτικές και κοινωνικές πτυχές ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επειδή οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι πιο κοντά στους πολίτες, είναι οι πλέον κατάλληλες για να προωθήσουν την καλύτερη κατανόηση της ιθαγένειας της Ε.Ε και των πραγματικών πλεονεκτημάτων της”.

Σύμφωνα άλλωστε με την Αρχή της Επικουρικότητας, που επιβάλλει να βρίσκονται οι θεσμοί της Ε.Ε όσο πιο κοντά γίνεται στον πολίτη, η γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών δείχνει να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ειδικά στις εποχές που διανύουμε. 

Ενόψει μάλιστα των Ευρωεκλογών, τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατόν προσπάθεια, ώστε να επικοινωνήσουν την προτεραιότητα που επιβάλλεται να έχει η Ε.Ε για τον πολίτη, ειδικά όταν διακυβεύονται κρίσιμα θέματα για το μέλλον του καθώς και την ανάγκη να συμβάλει εκείνος με τη ψήφο του στη διαμόρφωση του μέλλοντος της. 

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επικείμενη 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 7 και 8 Μαρτίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ.Γιάννη Σγουρού. 

Μάλιστα στα πλαίσια της 104ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας έγινε και η επίσημη παρουσίαση της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης ενώ υπογράφηκε και σχετικό μνημόνιο μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της ΕτΠ. 

Συμπερασματικά, μιλώντας η ελληνική αντιπροσωπεία φαίνεται να άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τις σχετικές γνωμοδοτήσεις που κατέθεσε οι οποίες λήφθησαν υπόψη στο τελικό ψήφισμα που αφορούσε τις πολιτικές προτεραιότητες οι οποίες συνίστανται στην βιώσιμη ανάπτυξη, την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, την εξασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου