oaednews

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση «βόμβα» από Ρ Σπυρόπουλο για μετατροπή των ταμείων σε Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων

Ως προάγγελος των κυβερνητικών σχεδίων για ριζική ανατροπή στην κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε μορφή ενιαίου οργανισμού συντάξεων θεωρείται πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ Ρ Σπυρόπουλου.


Η πρόταση αυτή έγινε σε συνέδριο παρουσία του υπουργού ο οποίος περιορίστηκε στην ανάλυση των σημερινών δεδομένων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των επερχόμενων νομοθετημένων αλλαγών .

Ειδικότερα την ενοποίηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ υπό την σκέπη ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με τρεις διακριτούς κλάδους δικαιούχων, Μισθωτοί-Αυτοαπασχολούμενοι-Αγρότες, πρότεινε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπρυρόπουλος.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Labor & Insurance, με θέμα: «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε πως «πρέπει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις συνύπαρξης των δημόσιων δομών Κοινωνικής Ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία.»
Στην ομιλία του στο συνέδριο ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ.Ιωάννης Βρούτσης , αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του υπουργείου Εργασίας, όπως:*το Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων «Ήλιος»: *το δίκτυο «Αριάδνη»*Και η μεγάλη αλλαγή στην οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος έρχεται με το νέο σύστημα «Άτλας», δηλαδή την πλήρη καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους. Κάτι σαν «ασφαλιστικό βιογραφικό».
Έκλεισε αναφερόμενος στη βασική θεματολογία αυτού του συνεδρίου, υπογραμίζοντας: «Εκτιμώ ότι η λέξη «κλειδί» είναι η συνεργασία. Θα έλεγα ότι και ο χώρος της απασχόλησης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων».
7665Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, Βουλευτής-Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του δήλωσε: «το «κραχ» των Ταμείων είναι ήδη προ των πυλών! Οι συντάξεις, για πρώτη φορά, πραγματικά κινδυνεύουν! Το σύστημα αδυνατεί πλέον, τα προσεχή χρόνια, να μείνει όρθιο με δικές του δυνάμεις. Το «κούρεμα» των αποθεματικών (PSI) των Ασφαλιστικών Ταμείων αποτελεί την πιο βίαιη αρπαγή πλούτου σε βάρος της Ελληνικής Εργατικής Τάξης που έχει συντελεστεί ποτέ! Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο, εκ προμελέτης, έγκλημα, το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο οποίο ενεπλάκησαν οι επικυρίαρχοι δανειστές, οι μνημονιακές κυβερνήσεις και δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέτοια λεηλασία του συνολικού μόχθου ενός ολόκληρου λαού δεν απαντάται στα παγκόσμια χρονικά! Το σκάνδαλο αυτό πρέπει να ερευνηθεί άμεσα, σε όλες του τις πτυχές και πρώτα απ’όλα με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα εξετάσει συνολικά την αρπαγή των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «η οικονομική ανασυγκρότηση με την πλήρη και ασφαλισμένη απασχόληση, το σχέδιο επαναρτίωσης των αποθεματικών των Ταμείων και η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για την ενίσχυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν τον δημοκρατικό, καθολικά αποδεκτό, δρόμο. Κάθε άλλη συζήτηση ή πρόταση σήμερα είναι πλήγμα για το δημόσιο συνταξιοδοτικό μας σύστημα και δεν εγγυάται την καταβολή σταθερής και αξιοπρεπούς σύνταξης.»
Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Διοικητής ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τόνισε: «Διανύουμε μια χρονική περίοδο που αν στοιχειωδώς επιχειρήσουμε να προβλέψουμε τη μετεξέλιξη του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης οδηγούμαστε στη συμπερασματική παρατήρηση ότι, εκ των πραγμάτων, πρέπει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις συνύπαρξης των δημόσιων δομών Κοινωνικής Ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία.» Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε: «Με μεθοδικότητα, πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ένα επόμενο βήμα αλλαγών και προσαρμογών που ενδεικτικά μπορεί να συμπεριλάβει τα παρακάτω:
*Δημιουργία αξιόπιστων δομών εποπτείας τόσο των δομών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης όσο και των επαγγελματικών ταμείων
*Εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία με φορολογικά κίνητρα που θα ευνοούν την ίδρυσή τους με πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων
*Μετατροπή των δικαιωμάτων ασφάλισης από δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί στη βάση του χρόνου, σε δικαιώματα που θεμελιώνονται με βάση τα χρηματικά ποσά των ασφαλιστικών εισφορών
*Υποβολή μέσω μιας ενιαίας μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης των εισφορών όχι μόνο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των επικουρικών ταμείων αλλά, σε εθελοντική βάση, και όσων επαγγελματικών ταμείων το επιθυμούν
*Περαιτέρω απλοποίηση των διαδοχικών δικαιωμάτων ασφάλισης, με την ευέλικτη μεταφορά ενός ασφαλισμένου από κύριο ταμείο σε άλλο κύριο ταμείο, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων και καθυστερήσεις στην απόδοση της διαδοχικής σύνταξης
*Συνέργειες και κοινές υπηρεσίες μεταξύ των ταμείων κύριας ασφάλισης με στόχο τη συμπίεση των λειτουργικών δαπανών
*Αξιοποίηση της ΕΔΕΚΤ-ΑΕΠΕΥ ως την κοινή δομή επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων
*Δημιουργία ενιαίας δομής για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλοςάνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου δηλώνοντας: «Σήμερα, 6 χρόνια μετά την απότομη προσγείωση μας στην σκληρή πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, είμαστε κατά 25% πτωχότεροι και τυχεροί όσοι εξακολουθούν να έχουν αμειβόμενη απασχόληση. Προσαρμοστήκαμε επώδυνα και αναγκαστικά στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Τα πρόσφατα δημοσιονομικά αποτελέσματα και η αναγνώριση της εθνικής προσπάθειας για έξοδο από τη κρίση διαμορφώνουν για πρώτη φορά κατάλληλες συνθήκες για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας». Συνέχισε λέγοντας: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, με το σημερινό Συνέδριο, ανοίγει την συζήτηση για την αναγκαιότητα της συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια κι αποτελεσματικά κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας. Πρόθεση μας είναι η προαγωγή του Δημοσίου διαλόγου και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνη. Μόνο με διάθεση συνεργασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ενός κοινού οράματος θα μπορέσει να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και ασφάλισης στην χώρα μας.»

1 σχόλιο: