oaednews

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Υποχρεωτική η διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια – προς ιδιωτική φύλαξη


Στην αδυναμία λειτουργίας και στην φύλαξή των Πανεπιστημίων εστίασαν οι νομικοί σύμβουλοί τους, κατά τη συζήτηση της αίτησης για αναστολή της διαθεσιμότητας. Οι σύμβουλοι του Δημοσίου αντέτειναν ότι πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη.
   
Με με την παρουσία οκτώ Πρυτάνεων από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κεκλεισμένων των θυρών, οι αιτήσεις των Πανεπιστημίων και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Παν. Αθηνών, με τις οποίες ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Κατά τη συζήτηση της αίτησης, που διήρκεσε 4 ώρες, οι νομικοί σύμβουλοι των Πανεπιστημίων επισήμαναν τους κινδύνους που έχει η κυβερνητική απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους.
Καταρχάς, επισημάνθηκε ότι η κατάργηση θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ενώ είναι αδύνατη η διαφύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων τους και των υπηρεσιών τους (γραφεία, αίθουσες, κ.λπ.). Ειδική αναφορά έγινε για τα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μάλιστα επισημάνθηκε ότι σε λίγες μέρες είναι ο εορτασμός της επετείου της 17 Νοέμβρη και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο κέντρο της Πρωτεύουσας δεν θα υπάρχει προσωπικό να τα φυλάξουν.
Την πλευρά του υπουργείου Παιδείας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νικηφόρος Κανιούρης και η σύμβουλος Μεταξία Ανδροβίτσα, οι οποίοι τόνισαν ότι η απομάκρυνση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.
Ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ανέφεραν στους Πρυτάνεις ότι θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη, ενώ τους επισημάνθηκε γενικότερα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να βρει διεξόδους.
Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.
ΜΑΡ. ΔΗΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου