oaednews

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

2.000 απολύσεις... χθες, απαιτεί η τρόικα


Δεν αναγνωρίζονται οι θυσίες ΕΡΤ και συμβασιούχων
 Απολύσεις «εδώ και τώρα» τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων -που κανείς δεν ξέρει από ποιες υπηρεσίες θα προέλθουν- ζητεί επίμονα η τρόικα από την κυβέρνηση, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η... αριθμητική των απολύσεων που έχει να κάνει με τρία βασικά ζητούμενα:

 * Οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα υπολογισθούν στους απολυμένους και ποιο θα είναι το ακριβές νούμερο, 2.000 ή 2.650; Για το θέμα αυτό η τρόικα υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθούν στον αριθμό των απολυμένων της μνημονιακής δέσμευσης, που είναι 4.000 υπάλληλοι μέχρι τέλος του 2013, οι υπάλληλοι της ΕΡΤ, γιατί αφού απολύθηκαν με τη γνωστή κίνηση «ρουά ματ» του Αντώνη Σαμαρά στις αρχές του καλοκαιριού, προσλαμβάνονται τώρα στη Δημόσια Τηλεόραση. Υπάρχουν και εκείνοι που αντιτείνουν ότι θα προσληφθούν 600 στο νέο φορέα, άρα θα πρέπει να κρατηθεί ως νούμερο απολυθέντων ο αριθμός 2.000.
* Τι θα γίνει στην αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ) και τη λεγόμενη αναδιάρθρωσή τους. Η τρόικα δεν θέλει να αναγνωρίσει ως απολυμένους όσους θα αποχωρήσουν από τις τρεις εταιρείες, ενώ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ως προς τον τρόπο που θα γίνει η αναδιάρθρωση.
* Τι θα γίνει με τους 6.000 περίπου συμβασιούχους που παραμένουν στις θέσεις με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και οι οποίοι θα απομακρυνθούν με ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ελληνική πλευρά ζητεί να υπολογισθούν στις απολύσεις, ενώ η τρόικα δεν τους αναγνωρίζει ως απολυμένους, διότι είναι συμβασιούχοι και όχι μόνιμοι υπάλληλοι.
Υπό τον εφιάλτη αυτού του εκκρεμούς με τις τρεις πτυχές και με τη δυναμική που σηματοδοτούν πολιτικά και κοινωνικά οι απολύσεις στο Δημόσιο ολοκληρώθηκε αργά χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή ως αντιπροέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Μάχη»
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να δοθεί μάχη με την τρόικα ώστε οι απολύσεις, τόσο στις αμυντικές βιομηχανίες όσο και στους συμβασιούχους, να προσμετρηθούν στο σύνολο των 15.000 που αποτελούν τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2014.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη ο κύβος έχει ριφθεί, καθώς έχει έρθει σε πέρας μέσα στο καλοκαίρι το ζήτημα των 12.500 υπαλλήλων του πρώτου κύματος της διαθεσιμότητας. Ταυτόχρονα έχει δοθεί το σύνθημα της μάχης με την τρόικα, καθώς από τις προηγούμενες συναντήσεις που είχε θέσει τα αντίστοιχα αιτήματα για τις απολύσεις, όπως και αυτό της ολιγόμηνης παράτασης (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου) για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος της διαθεσιμότητας που περιλαμβάνει άλλους 12.500 υπαλλήλους. Σε αυτό το θέμα δεν έχει δοθεί απάντηση από την τρόικα, υπάρχει όμως διάχυτη η εντύπωση ότι υπήρξε ενόχληση ακόμα και με την υποβολή του αιτήματος από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση τού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα και πλέον πάμε σε πολιτική διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο και ότι «η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά».
Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία, όπως στις επενδύσεις».
Οσον αφορά τον αριθμό των επιόρκων, εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, θα είναι συνολικά 400-500.
Πανεπιστημιακοί
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης έγινε συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας. «Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες» σημείωσαν πηγές, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.
Επίσης, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και των δήμων.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργείται με την απαίτηση για μέτρα 2 δισ. ευρώ το 2014, και είναι εκείνος που θα υπογραμμίσει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ
Τέλος το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αφού οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους και ζητούν να μπει λουκέτο «εδώ και τώρα», λύση που μοιάζει πολύ με το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ.
Η τρόικα από την πλευρά της απαιτεί τη ρευστοποίηση των εταιρειών, ενώ η κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον τη διατήρηση μέρους του στρατιωτικού σκέλους. Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η διαφωνία μοιάζει προς το παρόν ανυπέρβλητη, αφού οι δανειστές απαιτούν να εφαρμοστεί το μοντέλο της ΕΡΤ, δηλαδή κλείσιμο και απολύσεις των εργαζομένων και μετά σύσταση νέας εταιρείας με επαναπρόσληψη μερικών εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου