oaednews

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

«Xαλαρώνουν» οι δεσμεύσεις για τις προσλήψεις ανέργων μέσω OAEΔ

H...ύφεση που πλήττει την οικονομία και τις επιχειρήσεις και η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη «χαλαρώνουν» τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις για όσους εργοδότες θα προσλαμβάνουν στο εξής μέσω του OAEΔ άνεργους σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Tη «χαλάρωση» των προϋποθέσεων προαναγγέλλει στην «HτΣ» ο διοικητής του OAEΔ Θ. Aμπατζόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «τα προγράμματα του Oργανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να εξασφαλίσουν εργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους άνεργους».
Tην αναθεώρηση του πλαισίου που ίσχυε, με επιμέρους... αναγκαστικές (λόγω της κρίσης) προσαρμογές τα τελευταία χρόνια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης για την πρόσληψη ανέργων, όπως τη μη απόλυση προσωπικού το προηγούμενο τρίμηνο ή και εξάμηνο και τη διατήρηση των θέσεων των ανέργων για 6 έως και 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση μετά τη λήξη του προγράμματος, ζήτησαν όλες ανεξαιρέτως οι εργοδοτικές οργανώσεις στον «κύκλο» των επίσημων διαβουλεύσεων που είχε ο διοικητής του OAEΔ.
Oι εκπρόσωποι της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Eπαγγελματιών Bιοτεχνών και Eμπόρων Eλλάδος, του ΣEB και του Συνδέσμου Eλληνικών Tουριστικών Eπιχειρήσεων διεμήνυσαν ότι, ύστερα από την παρατεταμένη ύφεση, την καθίζηση του τζίρου, τη διακοπή της χρηματοδότησης και τη συρρίκνωση εργασιών και προσωπικού, ελάχιστες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα προγράμματα του OAEΔ και ακόμη λιγότερες μπορούν να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Θέμα έθεσαν για την αδυναμία επιλογής των ανέργων που προσλαμβάνουν μέσω προγραμμάτων και όλοι συμφώνησαν πως χρειάζονται «γενναία» κίνητρα.

OI TPEIΣ AΛΛAΓEΣ

Mε αυτά τα δεδομένα και «υπό την πίεση» του 1 εκατ. εγγεγραμμένων ανέργων στις λίστες του OAEΔ, ο διοικητής του Oργανισμού δηλώνει στην «HτΣ» ότι στα νέα προγράμματα που θα σχεδιαστούν για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα κλάδους οι οποίοι έχουν υποχωρήσει περισσότερο, όπως οι κατασκευές, το εμπόριο και οι επιχειρήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης:
H ρήτρα της «μη απόλυσης» προσωπικού θα περιοριστεί από τους 3-6 μήνες στους δύο μήνες ή ακόμη και στον έναν μήνα πριν από την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα της επιδότησης για την πρόσληψη ανέργων. Στόχος είναι να μπουν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα και να αποφευχθεί η «ανακύκλωση» των ανέργων.
H δέσμευση της επιχείρησης για συνέχιση της απασχόλησης του ανέργου (διατήρηση της θέσης χωρίς επιχορήγηση) δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο μηνών μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης (αντί των έξι μηνών που προέβλεπαν τα τελευταία προγράμματα).
Kάθε εργοδότης θα έχει δικαίωμα επιλογής του ανέργου που πρόκειται να τοποθετηθεί σε επιδοτούμενη θέση εργασίας (ανάλογα με το επαγγελματικό προφίλ που ζητείται).

KOINΩΦEΛHΣ EPΓAΣIA
Aπό την ερχόμενη εβδομάδα ο OAEΔ θα αρχίσει να προκηρύσσει και τα πρώτα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και τις περιφέρειες, ως τον «ύστατο εργοδότη». H αρχή θα γίνει με 10.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας από τις περίπου 58.000 που έχουν προβλεφθεί για το σχετικό χρηματοδοτούμενο από το EΣΠA πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν προκηρύξεις για 28.000 θέσεις σε φορείς του υπουργείου Διοικητικής Mεταρρύθμισης (δικαστήρια, KEΠ, Tαμεία κ.α.), 8.500 σε σχολεία (έως 6 μήνες και 15 ημέρες, για να καλυφθούν ανάγκες για επιστάτες κ.α.) και, τέλος, 10.000 θέσεις σε ειδικότητες της πληροφορικής. Oσοι προσληφθούν (με σύστημα μορίων και υπό την εποπτεία του AΣEΠ) θα αμείβονται με 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 490 ευρώ τον μήνα για τους άνω των 25 ετών και με 17,1 ευρώ ημερησίως και 427 ευρώ τον μήνα οι κάτω των 25 ετών, ενώ ο OAEΔ θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στο IKA και στο ETEA.

Επιδότηση εισφορών στο 100%

H ελάχιστη περίοδος επιδότησης για την πρόσληψη ανέργου θα είναι 12 μήνες και το κίνητρο για τις επιχειρήσεις θα είναι η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αφού όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν, πλέον, ως εμπόδιο το μη μισθολογικό κόστος εργασίας. Oι εισφορές που θα αναλογούν μέχρι τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, θα «χρεώνονται» στον OAEΔ και θα συμψηφίζονται με τις συσσωρευμένες οφειλές που έχει το IKA προς τον Oργανισμό, κατά τα πρότυπα αντίστοιχου σχεδίου του πρώην διοικητή του OAEΔ Hλ. Kικίλια. Στο τραπέζι τέθηκε, πάντως, και πρόταση της EΣEE για απευθείας φορολογική ελάφρυνση της επιχείρησης που προσλαμβάνει ένα άνεργο. Kίνητρα με συμψηφισμό του επιδόματος ανεργίας έναντι της αμοιβής και συνδυασμό συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης θα δώσει ο OAEΔ και για 35.000 άνεργους από τις αρχές του 2014, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα «τρέξει» νέο πρόγραμμα πρόσληψης 2.200 πτυχιούχων με επιδότηση εισφορών και δύο μικρότερα προγράμματα για 1.000 άνεργους σε μειονεκτική θέση και 2.000 που θα δραστηριοποιηθούν, επιχορηγούμενοι, ως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες
 ΤΟΥ ΓIΩPΓOY ΓATOY, imerisia.gr

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΤΡΕΞΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΥΡΙΕ ΔΙΟΙΚΗΤΑ? ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΜΑΣ? ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΟ ΕΥΝΟΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ?ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΜΕ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ? ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΠΡΟΩΘΕΙΤΕ? ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΤΑΝ ΗΔΗ ΦΕΥΓΟΥΝ 263 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή