oaednews

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινά η καταγραφή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Στο «φακέλωμα» των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προχωρά από τις 15 Σεπτεμβρίου και για δύο μήνες η κυβέρνηση, προκειμένου να έχει μια πρώτη αποτύπωση του «προφίλ» τους,
των μισθών που λαμβάνουν, της εκπαιδευτικής τους μόρφωσης, αλλά και των επιχειρήσεων όπου απασχολούνται, ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματικός έλεγχος στην πάταξη της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας. Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και θα γίνει μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό, την άσκηση και αξιολόγηση των πολιτικών απασχόλησης, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Η καταγραφή, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, θα αποτελέσει «μια πλήρη και αναλυτική εικόνα της μισθωτής εργασίας, μια "ακτινογραφία" της ελληνικής αγοράς εργασίας». Επιπλέον θα συμβάλει:
1Στη δυνατότητα στατιστικής απεικόνισης της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα και μάλιστα με απογραφικά, αντικειμενικά και όχι κατά προσέγγιση ή δειγματοληπτικά στοιχεία.
2 Στην καταγραφή των μετέπειτα ροών εισόδου (αναγγελίες πρόσληψης) και αποχώρησης (καταγγελίες σύμβασης, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις). Αυτό το σύνολο του καταγεγραμμένου δυναμικού επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν με αξιοπιστία το δυναμισμό κίνησης της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα. Να εντοπίσουν π.χ. με πιστότητα ποιες είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις και οι δυναμικοί κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, διασυνδέοντας έτσι το σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας.
Αντίστοιχα, ο εντοπισμός προβληματικών περιοχών με αναιμικές ροές απασχόλησης και φθίνουσες δραστηριότητες θα συμβάλει στον ορθότερο σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στήριξης των εισοδημάτων.
Ακόμη, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν απτά οφέλη ως προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας. Κάθε επιθεωρητής εργασίας που επισκέπτεται μια επιχείρηση θα έχει πλέον μαζί του το αναλυτικό προφίλ της επιχείρησης με το σύνολο του καταγεγραμμένου προσωπικού της. Συνεπώς, ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας θα γίνεται άμεσα, επιτόπια και στοχευμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου