oaednews

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                    27 Σεπτεμβρίου 2013
            Συναδέλφισσες/οι
Η Πανελλαδική συγκέντρωση της Λαμίας αποκάλυψε πολλά για την ενότητα του κλάδου και το κοινό πλαίσιο αγώνα που είναι απαραίτητο για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Άλλα ψηφίζουμε , άλλα συντάσσονται στις ανακοινώσεις του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ. και άλλα «διαπραγματεύονται» με την Διοίκηση και το Υπουργείο.
Ένα χρόνο μετά το συνέδριο της Ομοσπονδίας το ομόφωνο ψήφισμα δεν υπάρχει πουθενά. Προτάσεις πλήρεις ολοκληρωμένες που δώσαμε ως παράταξη για τα σχολεία μας μπήκαν στο αρχείο. Η συμπεριφορά των μελών της ΔΑΚΕ που συγκροτούσαν το Προεδρείο της Ο.Ε.Λ. στην Λαμία,  απέναντι στους συναδέλφους και στους παρευρισκομένους εκπροσώπους πολιτικού κόμματος και της τοπικής Ε.Λ.Μ.Ε. , ήταν αντιδημοκρατική και απαράδεκτη. Τους απαγόρευσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους για τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε την απόλυση των συναδέλφων και ασκώντας βία, στέρησαν το δικαίωμα από συνάδελφο να ολοκληρώσει την ομιλία του.  Η έκφραση αντίθετων απόψεων αποτελεί το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Οι αποκλεισμοί οδηγούν σε απαράδεκτη συμπεριφορά που παραπέμπει σε άλλες εποχές.
Το μακελειό έγινε. Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ2322/17-9-2013 για την διαθεσιμότητα 251 υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ. και μεταξύ αυτών 111 εκπαιδευτικών κλάδου ΔΕ Εμπειροτεχνιών. Οι εκπαιδευτικοί του Ο.Α.Ε.Δ. είναι ο μόνος κλάδος μέχρι τώρα ,που καρατομήθηκε με ποσοστά μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλον. Το Προεδρείο της Ο.Ε.Λ. φέρει ακέραια τη συνδικαλιστική ευθύνη,  διότι διαβεβαίωνε ως την τελευταία στιγμή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα είναι υπό έλεγχο. Σήμερα διατείνεται ότι ο νέος νόμος για την Τεχνική Εκπαίδευση  δίνει αυξημένο ρόλο στον Ο.Α.Ε.Δ. , λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί του στην Μαθητεία. Από την άλλη  η Κυβέρνηση την οποία στηρίζει το Προεδρείο της Ο.Ε.Λ. , στέλνει σε  διαθεσιμότητα – απόλυση,  το 17% των εκπαιδευτικών και πετά στα σκουπίδια τη τεχνογνωσία και την εμπειρία χρόνων, θεωρώντας τους συναδέλφους άχρηστους.  
Από την στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις των Υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διαθεσιμότητα των συναδέλφων , άρχισε η παραπληροφόρηση. Στελέχη της ΔΑΚΕ αντί να ενημερώσουν τους συναδέλφους, να κινητοποιήσουν τον κλάδο, να αναλάβουν τις συνδικαλιστικές ευθύνες τους  και να αποδώσουν την ευθύνη στην συγκυβέρνηση των μνημονίων,  δείχνουν κουτοπόνηρα συναδέλφους της παράταξής μας, ότι τάχα αυτοί ευθύνονται,  επειδή δύο χρόνια πριν,  είχαν ταχθεί υπέρ των μετατάξεων εκπαιδευτικών στον διοικητικό κλάδο (νόμος ΣΕΠΕ 2011). Η παράταξή μας είχε  ταχθεί τότε υπέρ των μετατάξεων  , προκειμένου να προστατευθούν οι εργασιακές θέσεις των συναδέλφων. Πήραμε  ξεκάθαρα θέση κατά της απόφασης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. για την κατάργηση ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας , που έγινε χωρίς έρευνες και μελέτες για την βιωσιμότητα τους . Κάνουν πως ξεχνούν τα στελέχη της ΔΑΚΕ ότι με το ίδιο νόμο 50 περίπου εκπαιδευτικοί μετατάχθηκαν από τον κλάδο ΔΕ σε ανώτερο κλάδο, ΤΕ ή ΠΕ και φυσικά στην πλειονότητά τους, δεν αφορούσε συναδέλφους που ανήκουν στην παράταξή μας.  Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ελέγχονται γιατί δεν ολοκλήρωσαν τις μετατάξεις του νόμου είτε στον εκπαιδευτικό , είτε στον διοικητικό κλάδο,  για συναδέλφους που υπέβαλλαν αιτήσεις και είχαν τις προϋποθέσεις.  Τα στελέχη της ΔΑΚΕ “αξιοποίησαν” πολιτικά αυτήν την κατάσταση προσφέροντας “προστασία” στους συναδέλφους.  Όμως , είναι το ίδιο να προστατεύεται η εργασία με μετάταξη σε άλλο κλάδο χωρίς προβλήματα 2 χρόνια πριν και είναι το ίδιο να τίθενται σε διαθεσιμότητα συνάδελφοι με μειωμένο κατά 60% μισθό και προοπτική να απολυθούν άμεσα ;
            Ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. τόσο με δηλώσεις του στην Θεσσαλονίκη στης 7-9-2013 όσο και στην συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. στης 25-9-2013 δήλωσε ότι έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί οι διατάξεις του παραπάνω νόμου, για τους εκπαιδευτικούς που χρόνια τώρα σε ορισμένα σχολεία δεν είχαν διδακτικό ωράριο. Αναφέρθηκε  επίσης, στο αρνητικό κλίμα που υπήρχε σε κυβερνητικό επίπεδο από το γεγονός ότι υπήρχαν εκπαιδευτικοί στον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς εκπαιδευτικό ωράριο.  Ως παράταξη τα θέματα αυτά τα είχαμε επισημάνει και όχι μόνο για τον κλάδο ΔΕ , αλλά και για τους συναδέλφους κλάδου ΠΕ γενικών μαθημάτων εστιάζοντας τις προτάσεις μας στην ένταξη των σχολείων μας στο τυπικό σύστημα Δ.Ε.. Είναι γνωστό σε όλους τους συναδέλφους ποιοι ευθύνονται για την κατάργηση των γενικών μαθημάτων από τα σχολεία μας και την υποβάθμισή τους από Τ.Ε.Ε. Α΄ και Β΄ κύκλου σε ΕΠΑ.Σ.  Είναι επίσης γνωστό ποιοι άφησαν τους συναδέλφους τόσα χρόνια στον κλάδο ΔΕ χωρίς καμία προσπάθεια αναβάθμισής τους. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια στελέχη της ΔΑΚΕ  αλίευαν  ψήφους παρέχοντας “προστασία” και καλύπτοντας καταστάσεις απαράδεκτες . Το σκηνικό μεταφοράς της ευθύνης όχι στην συγκυβέρνηση αλλά αλλού , ήταν ιδιαίτερα ορατό στην Λαμία , είτε διακόπτοντας  τους ομιλητές , είτε αποφεύγοντας επιμελημένα να συζητηθεί το νομοσχέδιο που διαλύει τον θεσμό Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και θέτει σε άμεσο κίνδυνο διαθεσιμοτήτων το σύνολο των συναδέλφων.
             Οι απολύσεις αλλά και οι ευθύνες των συνδικαλιστών,  έχουν ονοματεπώνυμο. Συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Υπουργούς της Εργασίας - Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υποταγή στις επιταγές του μνημονίου. Όπως έστειλαν σε διαθεσιμότητα όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κλάδου ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας επαναλαμβάνουν το ίδιο και στον Ο.Α.Ε.Δ. και σε φορείς άλλων 9 Υπουργείων. Ποια η εμπιστοσύνη σε μια Κυβέρνηση που τον Νοέμβριο του 2012 ψηφίζει τον μνημονιακό νόμο 4093 εξαιρώντας τον Ο.Α.Ε.Δ. από την διαθεσιμότητα και λίγους μήνες μετά με τον νόμο σε ισχύ κάνει το ακριβώς αντίθετο; Το σκηνικό στήνεται. Αύξηση διδακτικού ωραρίου , συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων , διάλυση του θεσμού της Μαθητείας  ,πιλοτικά Γερμανικά προγράμματα εκτός θεσμικού πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και ο Ο.Α.Ε.Δ. το μέσο.
Έρχονται άλλες 12.500 ανθρωποθυσίες μέχρι τέλους του 2013 και άλλες 25.000 το 2014! .  Στον κλάδο μας, όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς, αλλά απαιτούνται προσλήψεις για τη λειτουργία των σχολείων.  Πριν από όλα όμως δεν πρέπει να παραιτηθούμε των αιτημάτων μας που όλοι μαζί ψηφίσαμε στα συνέδρια και τις πανελλαδικές μας συναντήσεις. Οι σχολικές δομές του Ο.Α.Ε.Δ. να ενταχθούν πλήρως και ισότιμα στο τυπικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το θεσμό της Μαθητείας αλώβητο. Η λειτουργία των Ι.Ε.Κ. να συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση μεταδευτεροβάθμιου επιπέδου και να μην υπονομεύεται όπως γίνεται  τώρα με την τραγική καθυστέρηση της προκήρυξης ειδικοτήτων.
Συναδέλφισσες / οι
Η κατάσταση δεν πάει άλλο με  τα μνημόνια δίνουν και παίρνουν. Ο Ο.Α.Ε.Δ. χάνει τον κοινωνικό ρόλο του. Να αντιδράσουμε τώρα:
·         ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ , ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ  ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
·         ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ .
·         ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Ο.Α.Ε.Δ. ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ “ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.”
·         ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
·         ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.                                                    
                                                                                     Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ                                                                                                                                 27 Σεπτεμβρίου 2013

1 σχόλιο:

  1. Η ΔΑΚΕ παντού τα ίδια κάνει.Αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο.
    Το ενώτικο μέτωπο μας μάρανε.Αυτά να τα βλέπουν εκείνοι που νομίζουν ότι μπορούν να το δημιουργήσουν, κάνοντας το κορόιδο σε πράγματα που βλέπουν και δεν μιλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή