oaednews

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Μετα απο 20 χρονια θα μειωθεί η ανεργία

Σε δραματική μείωση εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, καθίζηση της ελληνικής οικονομίας και μείωσης της παραγωγικής βάσης της, έχει δημιουργήσει η ασκούμενη οικονομική πολιτική την τελευταία τετραετία σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ.


Το πλέον δυσοίωνο σημείο της έκθεσης είναι η εκτίμηση για ανεργία που θα προσεγγίζει το 30% στο τέλος του έτους, ενώ για να μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% θα απαιτηθούν 20 χρόνια συνεχούς αύξησης του ΑΕΠ. Μάλιστα όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου Σάββας Ρομπόλης αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μεσοπρόθεσμα οι όποιες επενδύσεις γίνουν θα δημιουργήσουν την λεγόμενη “άνεργη ανάπτυξη”, καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών μειώθηκε κατά την περίοδο 2010-2013 κατά 37,2%. Επομένως ο μέσος μισθωτός, πριν φορολογηθεί το εισόδημα του, έχει απολέσει περίπου το ¼ της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009. Εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας οι μισθωτοί ως κοινωνική ομάδα έχουν απολέσει κατά τι περισσότερο από το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης. Σύμφωνα με την έκθεση το 2014 θα έχουν απωλέσει περίπου το 50% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009.

Ως επίπτωση αυτού η πτώση της εγχώριας ζήτησης από το 2009 και μετά ανέρχεται στο 31,3% και έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.

Οι μέσες ονομαστικές αποδοχές ανά απασχολούμενο μειώθηκαν την τελευταία τετραετία κατά 16,3% ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 13,9%. Εντούτοις όπως σημειώνεται στην έκθεση δεν παρουσιάζεται ανάλογη επιτυχία όσον αφορά τις τιμές των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Η σύγκλιση των πραγματικών μισθών έναντι του μέσου όρου της ΕΕ-15 έχει οπισθοχωρήσει σε επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου