oaednews

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Διάλεξη του Χ. Πισσαρίδη για την ανεργία των νέων την Παρασκευή στο ΚΕΠΕ

Τον κ. Χ. Πισσαρίδη, Καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Regius Professor Designate στο London School of Economics (LSE), φιλοξενεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 και ώρα 12.00, το ΚΕΠΕ, στη σειρά Διακεκριμένων Διαλέξεων – Distinguished Lectures με τίτλο:


Youth Unemployment: Why so High and Where next?
(Ανεργία των νέων: Γιατί είναι τόσο υψηλή και πού πάμε μετά;)

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΠΕ, Αμερικής 11, 5ος όροφος στην αίθουσα 508 με ελεύθερη είσοδο.

Ο καθ. κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στην Κύπρο και έλαβε το πτυχίο του στα Οικονομικά το 1970. Στη συνέχεια, φοίτησε στο London School of Economics από όπου και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά το 1973. Είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Regius Professor Designate στο London School of Economics (LSE).

Έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του LSE και είναι εκλεγμένο μέλος του British Academy, του Econometric Society, του European Economic Association και του Society of Labor Economists, καθώς και πρώην μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society. Ακόμη, είναι πρόεδρος του εκδοτικού συμβουλίου του Economica, μέλος πολυάριθμων εκδοτικών συμβουλίων και συνεργάτης ερευνητής του Centre of Economic Performance του LSE (και πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Μακροοικονομικών του LSE), του Centre for Economic Policy Research (London) και του Institute for the Study of Labor (IZA). Ακόμη, είναι ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία, ενώ διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (2000-2007). Υπηρέτησε στο European Employment Task Force (2003) και εργάστηκε ως σύμβουλος για την πολιτική απασχόλησης και άλλα θέματα εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον ΟΟΣΑ. Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον D. Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Institute for the Study of Labor (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας.

Το έργο του καθ. κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ροών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του για το συνταίριασμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τον αριθμό των ανέργων, τις κενές θέσεις εργασίας και την ένταση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας είναι βασικό εργαλείο για την ανάλυση των αγορών εργασίας που είναι ατελείς ως προς την αναγκαία πληροφόρηση. Το άρθρο του καθ. κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη με την μεγαλύτερη επιρροή θεωρείται το «Job Creation and Job Destruction in the Theory of Unemployment» (με τον D. Mortensen), το οποίο δημοσιεύτηκε το 1994 στο Review of Economic Studies. Το μοντέλο Mortensen-Pissarides που προέκυψε από το συγκεκριμένο άρθρο επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη μακροοικονομική ανάλυση και αποτελεί τμήμα των περισσότερων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών παγκοσμίως.

Ο καθ. κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών άρθρων σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, όπως American Economic Review, The Review of Economic Studies, Journal of Economic Literature, Economic Policy, Quarterly Journal of Economics, Econometrica, Journal of Public Economics, Journal of Labor Economics, European Economic Review, International Economic Review, Oxford Economic Papers  κ.α..

Το βιβλίο του καθ. κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη Equilibrium Unemployment Theory, τυπική βιβλιογραφική αναφορά στα μακροοικονομικά της ανεργίας, βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του και αναθεωρήθηκε από κοινού με τον Mortensen, με αποτέλεσμα την ανάλυση τόσο της ενδογενούς δημιουργίας θέσεων εργασίας όσο και της καταστροφής αυτών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου