oaednews

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

«Να αφήσουμε τη λιτότητα στην άκρη» δηλώνει ο νομπελίστας Χρ. Πισσαρίδης

 «Η λιτότητα είναι που προκαλεί την ανεργία. Να αφήσουμε τη λιτότητα στην άκρη» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών, καθηγητής στο London School of Economics (LSE), Χριστόφορος Πισσαρίδης.
«Η πολιτική της λιτότητας δεν λειτουργεί. Η λιτότητα έχει προχωρήσει σε υπερβολικά στάδια, που δεν χρειάζονται, και πιστεύω ότι ο λόγος είναι οι πολιτικές αποφάσεις. Το έχουν συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη Γερμανία, δηλαδή η Λαγκάρντ με τη Μέρκελ και, δυστυχώς, αυτοί είναι οι δύο πιο ισχυροί παράγοντες στην Ευρώπη» σημειώνει ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, που βρέθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για να μιλήσει με θέμα «η ανεργία των νέων».
«Όταν δίνουμε 500 δισ. ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες, τα 8 δισ. ευρώ που θα δοθούν για τα εκατομμύρια των ανέργων νέων δεν είναι αρκετά» εκτιμά ο καθηγητής Πισσαρίδης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει: «Υπάρχει φως και θα έλεγα ότι υπάρχει μια νέα αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές. Χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις από κάτω προς τα πάνω. Ο απλός επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος, να καταλάβουν όλοι ότι αν γίνουν σωστά αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν την Ελλάδα στο απώτερο μέλλον. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα. Αυτά είναι δυό διαφορετικά προγράμματα και πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν να μπουν στο τραπέζι της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου