Προς
Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, διάσκεψη κορυφής, με θέμα τις προοπτικές στην απασχόληση των νέων στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Οι κύριοι άξονες περιστράφηκαν γύρω από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από τις εμπειρίες στις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων και τα στοχευμένα μέτρα για την ουσιαστική ανάσχεση της ανεργίας των νέων.
Για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος και συζητήθηκαν πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν τα εξής: «Οι στόχοι πρέπει να επιδιωχθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, κυρίως αποκαθιστώντας την κανονική δανειοδότηση και στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς (αυτές οι επιχειρήσεις) είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
Η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων της Ε.Ε. και η Εγγύηση για την Νέα Γενιά, τέθηκαν ως άμεσες προτεραιότητες. Ταυτόχρονα μεταξύ των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων αναφέρθηκαν η ειδική μέριμνα για την επαγγελματική κατάρτιση των νέων, που δεν ολοκληρώνουν τις βασικές σπουδές τους, η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η κινητικότητα των νέων, τα συμβουλευτικά προγράμματα για νέους, τα προγράμματα ενίσχυσης της εισόδου στην αγορά εργασίας, οι μαθητείες σε επιχειρήσεις και η προώθηση της αυτοαπασχόλησης.
Τέλος η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών αναφέρθηκε ότι τελικώς θα ξεπεράσει τα έξι δισεκατομμύρια Ευρώ, που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί, και θα ανέλθει στο ποσό των είκοσι τεσσάρων δισεκατομμυρίων Ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιος ο σχεδιασμός για την εκπόνηση συγκεκριμένου πλάνου από την ελληνική κυβέρνηση για την επί της ουσίας αξιοποίηση του κονδυλίου που αφορά τη χώρα μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων;
2. Στο πλαίσιο αυτό, πως θα γίνει ο συντονισμός των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και για να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του κονδυλίου;
3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την καθιέρωση στην χώρα μας του θεσμού της Εγγύησης για την Νέα Γενιά, που σημαίνει τουλάχιστον ένα έτος αμοιβόμενης πρακτικής (μαθητείας) για κάθε νέο/α;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου