oaednews

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τον Σεπτέμβριο το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας

Θερμό καλοκαίρι αναμένεται να περάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς ο νέος υπουργός Κ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου εργάζονται εντατικά προκειμένου να παρουσιάσουν έναν αξιόπιστο σχεδιασμό στην τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσουν παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για την υλοποίηση της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων. Θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε εκείνη τη χρονική άνεση ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης σε χθεσινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ζητήσει χρόνο από τους δανειστές όχι για να παραπέμψει στις καλένδες τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, αλλά για να υλοποιηθεί ο στόχος της κινητικότητας.
«Αξιοκρατικά»
«Με την τρόικα θα συζητήσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα. Θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε εκείνη τη χρονική άνεση ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. Για την επίτευξη του στόχου της διαθεσιμότητας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσανατολίζεται να κινηθεί στους παρακάτω άξονες:
- Αμεση επικοινωνία με τα υπόλοιπα υπουργεία για την ταχύτατη εκκίνηση των διαδικασιών αξιολόγησης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει προσωπικά την επικοινωνία με τους συναδέλφους του από τα κρίσιμα υπουργεία προκειμένου να ολοκληρωθεί τάχιστα η νέα διαδικασία.

Σε πρώτη προτεραιότητα θα τεθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, που απασχολούν 300.000 υπαλλήλους από τους οποίους θα προκύψει το 80% του πλεονάζοντος προσωπικού.
Στο υπουργείο Παιδείας έχουν καταγραφεί, για παράδειγμα, ως πλεονάζοντες 1.200 καθηγητές Πληροφορικής, οι οποίοι όμως αναμένεται να μετακινηθούν στο σύνολό τους σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο. Δεν θα συμβεί το ίδιο όμως και για τους 2.500 πλεονάζοντες γυμναστές, από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος θα απομακρυνθεί από το Δημόσιο αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις να τους υποδεχθούν.
- Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κινητικότητα-διαθεσι-μότητα, όπου θα καθοριστούν νέα αξιοκρατικά κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού που θα συνδυάζουν το εργασιακό προφίλ του υπαλλήλου και την εμπειρία του, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζει ο τρόπος πρόσληψης του εργαζομένου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με εξετάσεις ΑΣΕΠ θα «προστατεύονται» από τη διαθεσιμότητα.

Επανασχεδιασμός μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ
Σε νέα βάση οι απολύσεις στο Δημόσιο
Ανασχεδιασμό και για το θέμα των απολύσεων συζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εν όψει της συνάντησης με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Η υποχρέωση για τις 4.000 απολύσεις εντός του 2013 εκτιμάται ότι καλύπτεται από το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνδυασμό με τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών, που ξαναμπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ απασχολούν περισσότερους από 2.650 υπαλλήλους και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις τοποθετούν στην κορυφή των επιλογών για κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανεξετάζει το θέμα της απομάκρυνσης των συμβασιούχων που απασχολούνται στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις. Προκρίνεται η λύση της επίσπευσης των δικαστικών διαδικασιών, από τις οποίες εκτιμάται ότι θα τεθούν εκτός εργασίας μέχρι και 10.000 απασχολούμενοι στο Δημόσιο με το συγκεκριμένο καθεστώς.
Προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο για τη δέσμευση της κυβέρνησης, προκειμένου να απολυθούν 11.000 υπάλληλοι το 2014. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η κινητικότητα των συνολικά 25.000 υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, καθώς η πολιτική ηγεσία προτίθεται να μετακινήσει και να επανεκπαιδεύσει -εάν χρειαστεί -το «διαθέσιμο» προσωπικό για να τοποθετηθεί σε κενές θέσεις.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται ένα μέρος των «διαθέσιμων» υπαλλήλων -ύστερα από αξιολόγηση των κενών θέσεων- να τεθεί εκτός Δημοσίου μετά την πάροδο του 12μηνου της διαθεσιμότητας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της συνάντησης για το ευρωπαϊκό έργο E-SENS, που διοργανώθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 25 και 26 Ιουνίου 2013 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δημόσιες διοικήσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα από 20 χώρες.
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός για την παροχή διασυνοριακών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις στους τομείς των Επιχειρήσεων, των Δημοσίων Προμηθειών, της Δικαιοσύνης και της Υγείας. Το έργο παρέχει ασφαλείς συναλλαγές με ηλεκτρονική ταυτοποίηση των χρηστών, χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών υπογραφών, πιστοποιημένη ασφαλή ανταλλαγή ηλεκτρονικών εγγράφων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου