oaednews

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Διαθεσιμότητα 12500 υπαλλήλων στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις

Διαθεσιμότητα 12500 υπαλλήλων στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα περιληφθούν διατάξεις για τον καθορισμό των κριτηρίων αποτίμησης των προσόντων υπαλλήλων. Οι προβλέψεις αυτές θα οδηγήσουν στην υπαγωγή σε διαθεσιμότητα 12500 υπαλλήλων εντός του Ιουνίου, δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της τρόικας που επιστρέφει για έλεγχο.
Ειδικότερα βάσει των διατάξεων που προωθούνται, θα επιλεγούν από το πλεονάζον προσωπικό, οι υπάλληλοι εκείνοι με τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για διαδικασία που συνδέεται με την αναδιάρθρωση των οργανογραμμάτων σε υπουργεία και στους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης (δήμους, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία κ.ά.).
Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την εθελούσια έξοδο των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα, θα προσδιοριστούν οι διαδικασίες αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για την αποχώρηση υπαλλήλων, υπό την προϋπόθεση πως δεν βρίσκονται τρία χρόνια πριν την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει η διάταξη για κατάργηση, συγχώνευση, αναμόρφωση ή μετατροπή των διαφόρων φορέων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με Προεδρικά Διατάγματα, που θα υπέγραφαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών μαζί με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό. Οι όποιες μεταβολές θα γίνονται με νόμο, όπως ισχύει μέχρι τώρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα ξεχωριστή ρύθμιση για το θέμα.
Τέλος στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η συγχώνευση των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή με το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης , ενώ τέλος αλλάζουν και οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα επιλογής γενικών διευθυντών.
Την ίδια ώρα πάντως «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί η εξεύρεση της δεξαμενής για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, δεδομένου ότι οι επίορκοι – οι οποίοι αποτελούν την βασική πηγή της κυβέρνησης για απολύσεις – δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό των 2.000 έως τον Σεπτέμβριο και άλλων 2.000 έως το τέλος του έτους.
Στο επικείμενο ραντεβού με την τρόικα, η κυβέρνηση αναμένεται πάντως να δώσει μόνον μία λίστα με μικρούς φορείς του Δημοσίου, που θα μπορούσαν να καταργηθούν και οι οποίοι δεν θα συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για αποχωρήσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει για το λόγο αυτό η επιλογή ενός μεγάλου φορέα, όπως ήταν η περίπτωση της ΕΡΤ που ακούστηκε, από την αναδιάρθρωση του οποίου θα μπορούσε να προκύψει ικανός αριθμός υπαλλήλων προς απομάκρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου