Προχθές Σάββατο, ένα από τα ιστορικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», σταμάτησε να λειτουργεί. Ο ομώνυμος εκδοτικός οίκος «συνεχίζει ακάθεκτος προς τα 130 έτη», σύμφωνα με την επικεφαλής του Εύα Καραϊτίδη, αλλά το βιβλιοπωλείο, που ανήκει στον αδελφό της, Γιάννη Καραϊτίδη, δέχτηκε με την πρόσφατη οικονομική κρίση το τελειωτικό του χτύπημα.
Επειτα από 128 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας» ανάρτησε χθες στη βιτρίνα του ένα λιτό σημείωμα, ανακοινώνοντας το κλείσιμό του Επειτα από 128 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας» ανάρτησε χθες στη βιτρίνα του ένα λιτό σημείωμα, ανακοινώνοντας το κλείσιμό τουΚανείς απ' όσους μπήκαν το Σάββατο στο κατάστημα της οδού Σόλωνος δεν αντελήφθησαν ότι σε λίγο θα έκλεινε οριστικά. Μόνο οι έξι εναπομείναντες υπάλληλοί του γνώριζαν ότι δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Απλήρωτοι επί μήνες, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι έξι συνάδελφοί τους που από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, στάθηκαν στο πόστο τους ώς το τέλος κι ας είχαν διαπιστώσει ότι η καθοδική πορεία της επιχείρησης, υπό τις παρούσες συνθήκες, ήταν αδύνατον ν' αντιστραφεί.
Ιστορία του τόπου
Με το που έγινε γνωστό το δυσάρεστο νέο, το Διαδίκτυο πήρε φωτιά. Ακόμα και άνθρωποι που είχαν καιρό ν' αγοράσουν από εκεί βιβλία εξέφραζαν τη θλίψη τους, έχοντας πλήρη συνείδηση τι τεράστιο κεφάλαιο αντιπροσωπεύει το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας» για την πολιτιστική ιστορία του τόπου μας.
Είχε ιδρυθεί το 1885 από τον Τηνιακό δάσκαλο και ικανότατο έμπορο Γεώργιο Κασδόνη, τον οποίο διαδέχτηκε το 1901 ο ανιψιός του Ιωάννης Κολλάρος. Ο Κολλάρος παρέδωσε το 1956 τη σκυτάλη των εκδόσεων και του βιβλιοπωλείου στο γαμπρό του Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο. Και μετά το θάνατο του τελευταίου, το 1972, τα ηνία κράτησε η κόρη του Μαρίνα Καραϊτίδη, μέχρι που το 1998 η επιχείρηση χωρίστηκε σε δύο διακριτούς κλάδους, με χωριστή έδρα και αυτόνομη ανάπτυξη.
Στα χρόνια της σεβάσμιας «κυρίας Μάνιας» (Καραϊτίδη) και για την ακρίβεια το 1972 ήταν που το κατάστημα της οδού Σταδίου μετεγκαταστάθηκε στη Σόλωνος, ένα δρόμο δίχως εμπορική κίνηση ακόμη, μ' ένα και μοναδικό αξιόλογο βιβλιοπωλείο, την «Ενδοχώρα» του Μ. Μοσχονά.
Η παράτολμη αυτή κίνηση της κ. Καραϊτίδη -η οποία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας- άλλαξε άρδην τα δεδομένα, τόσο στη σύνθεση των πελατών της «Εστίας» όσο και στη φυσιογνωμία της περιοχής.
Το κοινό του βιβλιοπωλείου ενισχύθηκε από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής, ενώ σύντομα κι άλλοι εκδότες δραστηριοποιήθηκαν στους γύρω δρόμους, μετατρέποντας σε βιβλιότοπο όλη τη γειτονιά. Το δε γραφείο της κυρίας Μάνιας, πάντα ανοιχτό και φιλόξενο, δεν ήταν απλώς ένα φιλολογικό στέκι για τους παλιούς και τους νεότερους συγγραφείς του οίκου ή για βιβλιόφιλους πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλά κι ένα είδος άτυπου πανεπιστημίου με πολλούς αποφοίτους...
Η κρίση έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το άδοξο τέλος του βιβλιοπωλείου. Η αλήθεια όμως είναι πως τα οικονομικά του προβλήματα είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Φημισμένο για το έμψυχο δυναμικό του -δίχως υπερβολή, οι υπάλληλοί του ήταν κινητές βιβλιοθήκες- το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας» θύμιζε μέχρι πρότινος βιβλιοθήκη και το ίδιο, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση ν' αναζητήσει κανείς κάποιον παλιότερο, όσο και σπάνιο τίτλο και να μην εξυπηρετηθεί.
Σταδιακά, ωστόσο, η ακτινοβολία του θάμπωνε. Δεν στάθηκε δυνατό να εκσυγχρονιστεί για να προσελκύσει νέους ανθρώπους, ενώ και οι παλιότεροι πιστοί του πελάτες αντιλαμβάνονταν ότι τα προβλήματά του όλο και γιγαντώνονταν.
Συνέπειες
Ειδικά τους τελευταίους μήνες, με διογκωμένα τα χρέη προς τράπεζες, εφορίες, προμηθευτές και προσωπικό, ούτε τους νέους τίτλους δεν ήταν σε θέση να προμηθευτεί.
Τι συνέπειες θα έχει το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου για τις εκδόσεις της «Εστίας»; Σύμφωνα με τον Κωστή Καναράκη, ο οποίος έμελλε να είναι ο τελευταίος διευθυντής του, «την παραμικρή».
Καιρό τώρα, το κατάστημα της οδού Σόλωνος είχε πάψει να είναι προνομιακό σημείο πώλησης των εκδόσεων που γίνονταν από το εκδοτικό στρατηγείο της οδού Ευριπίδου. Από το 2010, μάλιστα, δεν γινόταν καν πίστωση, η προμήθεια των εκδόσεων της «Εστίας» γινόταν πλέον τοις μετρητοίς.
«Ο κύκλος έκλεισε» λέει ο Κ. Καναράκης, «τώρα αναλαμβάνουν οι λογιστές». Ο ίδιος είναι ένας από τους έξι που στάθηκαν βράχοι στο πόστο τους. «Με την Ιστορία δεν παίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου