oaednews

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στον αέρα κονδύλια 185 εκατ. από κατάργηση Ινστιτούτου


ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ κινδυνεύουν να τιναχτούν 185.000.000 ευρώ που απευθύνονται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης τα οποία ήδη τρέχουν από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), το οποίο οδηγείται σε κατάργηση το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» το ΕΙΕΑΔ βρίσκεται ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στη λίστα του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης με τους υπό κατάργηση φορείς και ως εκ τούτου το προσωπικό του (65 άτομα) είναι προς απόλυση, με αποτέλεσμα το μέλλον των υλοποιούμενων προγραμμάτων να καθίσταται αβέβαιο.
Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην αγορά και ειδικότερα στους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (έμποροι), οι οποίοι με επιστολές τους προς τους υπουργούς Δημ. Διοίκησης, Α. Μανιτάκη, και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητούν τη διατήρηση του Οργανισμού και τη διεύρυνση του έργου του. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΚΕΚ, πέρα από τις επιστολές στους δύο υπουργούς είχαν την εβδομάδα που πέρασε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γιάννη Βρούτση, από τον οποίο όμως, εισέπραξαν «αδιαφορία» για το θέμα.
Ηδη, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, έχει διαχειριστεί τους 15.000 φακέλους των φορέων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά και έχει εκταμιεύσει 15 εκατ. ευρώ τα οποία και έχει χορηγήσει ως δόση στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, μιας και έχει οριστεί ως ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.), με αρμοδιότητες που του εκχωρήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Στο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 1-49 άτομα εντός της οικονομικής κρίσης», συμμετέχουν 512 κλαδικοί φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, 18.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-49 άτομα και 780 επιχειρήσεις που απασχολούν 20-49 άτομα.
Το περιεχόμενο του σχεδίου αφορά σε πρώτη φάση σε δράσεις εξειδικευμένης κατάρτισης, που σχετίζεται με την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο οικονομικό περιβάλλον και μετέχουν σε αυτήν 55.000 εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες.
Σε δεύτερη φάση αφορά σε δράσεις συμβουλευτικής, από την οποία επωφελούνται όλες οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο σχέδιο αναβαθμίζοντας ή προσαρμόζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα.
Μάλιστα ο Πανελλήνιος Φορέας Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σημειώνει ότι το ΕΙΕΑΔ μέχρι σήμερα κατάφερε, παρά τις όποιες ατέλειες, να ανταποκριθεί στις αυξημένες διαχειριστικές απαιτήσεις του έργου και αναμένονται άμεσα και οι εκταμιεύσεις προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις, με ποσό που αγγίζει τα 15.000.000 ευρώ, ώς τα τέλη Μαΐου, ποσό άκρως απαραίτητο για την οικονομική επιβίωση τόσο αυτών όσο και των ΚΕΚ.
Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας λειτουργεί παράλληλα με τον ΟΑΕΔ, ως ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης προγραμμάτων και προήλθε από τη συγχώνευση της ΠΑΕΠ Α.Ε. και της ΕΚΑΕ, εξοικονομώντας ετησίως 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης παρακολουθεί την αγορά εργασίας σε συστηματική βάση, αξιολογεί τις πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δημιουργεί και προγράμματα απασχόλησης στις τοπικές αγορές εργασίας στο σύνολο της επικράτειας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου